včelí med

elhimik

mne sa osvedcil kvetovy med od jedneho sukromnika z Kosic,ten mi nedviha cukor aj ked som na inzuline,niekedy si dokonca nameriam nizsiu hodnotu cukru podla ocakavanej vyzsej po zjedeni lyzicky mtohto medu....ale treba povedat ze iny med mi riadne dvihne glykemiu,tam mi pomoze len pripichovanie....takze tak,nie je med ako med zda sa :)

eng

simka, ak by si mala dostať alergiu z každodennej konzumácie medu, tak by si ju už dávno mala, keď ho ješ každý deň!!!

Ale keďže je toto vlákno v skupine "Cukrovka, diabetes", tak ak máš diabetes s medom to nepreháňaj a vždy ho rátaj do povoleného denného množstva sacharidov.

simka111

Ktorí med je podľa vás lepší alebo zdravší??? Lesný alebo agátový??? Ja jem med každý deň, normálne som na ňom závislá a neviem či sa vôbec môže jesť každý deň...nemôže sa stať že dostanem po určitom čase alergiu????

- mira

Med obsahuje monosacharidy a disacharidy, ktoré okamžite po požití vstupujú do krvi. Netrávia sa ako polysacharidy, trávenie nie je spomaľované vlákninou. Patria medzi rýchle cukry a preto by sa mali používať len v stave hypoglykemického kolapsu.
Okrem toho dilatujú - oslabujú pankreas a poškodzujú ho takmer natrvalo.
To je veľký rozdiel oproti nerafinovaným polysacharidom, ktoré môžu mať rovnaké tabuľkové množstvo SJ, ale regenerujú pankreas a do krvi vstupujú pomaly a postupne a nevyvolávajú stavy hyper-hypo.

Stipe

1 SJ je podla vsetkeho 13 g medu, ak ratame podla systemu 1sj = 10 g cistej glukozy (teda nie 12 ako pri nemeckych BE)

A takisto je pravda, co pisu nizsie, ze med ma vysoky GI. Ale my ho napr davame do pol litra caju s ranajkami a tam sa to \"schova\".
Stipe

katarina53

kiti správne si si odpovedal, 1 Sj je naozaj 13 g, teda 1 PL medu, ale pozor, med má vysoký GI (90) a preto je vhodné používať ho pri hypo.

peterok

Pre tých,čo sa pýtali čo sú sacharidové jednotky je napríklad tento odkaz :
"""
cukrovka.zdravie.sk """ A ešte pre Kiti,ja som na inzuline už dlho a sem tam si dožičím med,mam rad kvetový,je super...ja to robím takto: lyžička medu na krajci chleba hrúbky asi 1cmm je spolu 3 SJ,takže ak to raz za čas spapam,hned si pridám 3j humalogu,bez dopichnutia tejto dávky by mi glykémia stúpla asi na 12mmol.(záleží samozrejme aj od pohybu,ale ak nie je práve drasticky odlišny od môjho všedného,tak platí u mňa uvedená dávka.)A občas si ho dám v noci namiesto rýchlych sacharidov,keď mam hypo...inač po mede ak si ho dožičím len raz za dlkšiu dobu sa cítim potom až neuveriteľne skvelo,sú v ňom asi latky,ktoré mi možno chýbajú.

kiti

zdravým Vás všetkých. Ja som to nemyslel vôbec v zlom.Mal som na mysli či mi to nerozhádže moc glykémie lebo v posledných dňoch to mám celkom dobre.Som diabetik na začiatku a snažím sa dietu a všetkú stravu dodržiavať.Otázka bola zle položená.Myslím že všetci dobre vedeli čo tým myslím.Po dvoch mesiacoch určenia mojej diagnozi to nie je vôbec čudné. Chyby robíme všetci...dakujem za reakcie.