Koktanie malých detí

Príspevok v téme: Koktanie malých detí
tomík

Prosím poraďte mi, mám 3 roč.syna a začal nám koktať.Trvá to asi 1 mesiac, doteraz nikdy nemal problémy s rozprávaním, práve naopak vždy pekne rozprával.Nezažil žiadny šok, ani sa ničoho nezľakol, jednoducho sa ráno zobudil a začalo to.Neviem či je to normálne, či ho to prejde alebo mám ísť s ním na vyšetrenie/psychologička,logopédka/. Som z toho zúfalá.Prosím poraďte mi.Za všetky príspevky ďakujem.

ajarmila

Dobrý deň, neviem či je táto diskusia ešte aktuálna, ale dcérka sa začala zajakávať. Keďže nastúpila pred 3 týždňami do škôlky, núka sa aj toto ako možná príčina, i keď malá už predtým chodila do jaslí. ROzprávala bezproblémovo - samozrejme nie bezchybne, ale plynule. Teraz sa dosť silno zajakáva a celkovo slabo komunikuje. Napríklad nepovie čo chce, ale začne plakať. Jednoducho regres - akoby sa vrátila späť vo vývoji. Som z toho tiež znepokojená, aj smutná - je to akoby iné dieťa. Tiež riešim či ešte počkať, alebo radšej rovno vyhľadať odbornú pomoc.

leba

Moja dcerka sa začala zajakavať tiež z ničoho nič, ked to trvalo dlhšie, išli sme na neurologiu, podstúpili sme eeg vyšetrenie mozgu, zistili, že je všetko ok (čiže nie je to koktanie vrodené, alebo tak nejak). Niekedy pekne rozprávala aj 3mesiace, potom ju to znova chytilo, tak na striedačku, teraz chodíme k logopedičke, dala mi pekné materiály, cvičenia na disfluenciu (zajakavosť), no myslím si, že to bude ešte trvať, po dlhšom pozorovaní som zistila, že to dcérka robí hlavne ked je v istom vnútornom rozpoložení, napr. ked chce niečo hovoriť pred viacerými, alebo vysvetliť, alebo argumentovať alebo niekoho slovne poľutovať, rýchlo niečo povedať....ked má nejaký "preslov". Niekedy je to častejšie, niekedy vôbec. A samozrejme pri básničkách, pesničkách, rečnovankách, slabikovaní slovíčok alebo ked pomaly s nádychom opakuje vety, ked precvičujeme....tak to vôbec nerobí.

Mimu

Dobrý deň.

Môj syn ma 3 roky, rozpráva pekne, ale keď chce niečo rýchlo povedať, tak niekedy opakuje celé prvé slovo aj viackrát, inokedy je to prvá hláska.. Neviem či je to zajakavosť, ale nejaká iná porucha reči. Inač je veľmi šikovný a jeho slovná zásoba je na jeho vek dosť rozsiahla.
ďakujem za radu.

tomík

Ďakujem za vaše rady ihneď zajtra pôjdeme ku logopédke, ale príčinu si naozaj neviem vysveltiť.Ďakujem všetkým, čo ste sa ozvali.

syma

moja dcerka, ked mala 5 rockov, tiez zacala z nicoho nic koktat, ale ono to bolo skor take zajakavanie a akoby sa nevedela rozbehnut v rozpravani, upozornila nas na to ucitelka v skolke, ze sa jej to stava hlavne pred vystupenim
asli sme a deskym psychologom, o moje chuda je aky pedan, e sa mala srasny srach, e nieco v exe pokai, alebo ho abudne
sacilo par sedeni a doma velka davka podpory a uisovania, e nic sa nestane ak sa nieco trosku pokazi, ved je to prirodzene :)
po polrocku zajakavanie prestalo a uz sa neobjavilo

kuki

Tomik,
moj nazor je, ze taketo veci by som nepodcenoval. Ked to doteraz nebolo a zrazu to je... urcite by som patral po pricine... moze byt vrodene, psychicka alebo mozno aj fyzicka...
Myslim, ze investicia casu a energie do synceka sa oplati... takze sup, sup konzultovat doktorom - hladat pricinu.
Ked pre nic ine, tak pre pokoj na dusi.
:)
Drzim palce nech sa to opravi.