... budúci utorok idem ku gynekológovi na 3 prehliadku, pretože som tehotná (približne v 11.týždni), no doteraz mi nerobil žiadne testy akurát mi bral výter, no krv mi nebral, pritom som brala lieky na anémiu ... je tento postup normálny, alebo sa už má začať pýtať, kedy mi urobí nejaké testy?
Ako to funguje na prehliadkach?
ďakujem veľmi pekne . ) ahoj : )))
zdravim ta, neviem, ci ti pomozem,lebo ja som v zahranici ale som tehotna uz 22 tyzdnov: )) a tu moj gynekolog postupoval takto: najprv mi potvrdil, ze som tehotna, vzal mi vzorku mocu a do 2 dni som mala vysledok, dostala som kyselinu listovu v tabletkach, same knizky a vzorky a tasticky...bla bla bla. v jedenastom tyzdni som bola na ultrasvuku, vzali mi krv na vselijake testy aj partnerovi, zase som dostala nejake knizocky, obrazky z ultrazvuku, v 20 tyzdni som bola na ultrazvuk zase, bol to tzv velky ultrazvuk, dali mi obrazky z neho a spravili aj 3D ultrazvuk, bolo to krasne, vzali mi krv aj partnerovi, ci niesme nosicmi nejakych dedicnych chorob.... o 6 dni nam volali, ze vsetko je v poriadku a uz len chodim k mojmu gynekologovi raz do mesiaca a na kontrolny ultr. do nemocnice. gynekolog ma ani raz nepozeral prstami ani zeliezkom, vravel, ze to nie je potrebne, ze ma vsetko info z nemocnice v mojej karte. takze asi takto postupuju tu. inac ti gratulujem a zelam vela zdravia tebe aj tomu malinkemu
so zrkadlami sa robi preventiva, ked potrebuje urobit cytoster z krcka. v tehotenstve sa toto urcite nerobi. vzdy ti bude az do konca vysetrovat krcok len pohmatom. inak, dnes sa uz pouzivaju aj plastove jednorazove zrkadla namiesto kovovych, su omnoho prijemnejsie pre pacientku
a ešte dačo ... minule, keď som šla k lekárovi, bála som sa, že ma bude prezerať tým "želiezkom", no použil iba prsty, chvalabohu ... bude ich používať do konca tehotenstva, alebo ma bude trápiť aj tým "železným" ?
na poradni vzdy urobi sestricka rozbor moca, zmeria tlak a hmotnost, lekar sa popyta ci mas subjektiivne nejake tazkosti, prehmata brusko, skontroluje krcok maternice. ultrazvukove vys. su 3 - v 10., 20., a 30. tyzdni, pripadne ak su nejake problemy, tak castejsie. v 16. tyzdni sa berie krv na vysetrenie krvnej skupiny, krvneho obrazu, hepatitidy, syfylisu a tzv. tripple test na vrodene vyvojove chyby. od 20.tyzdna lekar pocuva aj ozvy plodu a meria vzdialenost SF - spona,fundus, co udava velkost maternice od lonovej kosti po jej vrchol. od 36.tyzdna sa raz tyzdenne nataca CTG zaznam - srdiecko dietatka a cinnost maternice.
... ďakujem ... a môže mi poradiť aj nejaká tehotná mamina, ako to prebiehalo v jej prípade ?
najlepšie urobíš,keď sa opýtaš priamo svojho lekára..všetko by ti m al vysvetliť....