Mám bolesti vaječníkov už asi tretí mesiac a navštívila som s týmto problémom ženského lekára, ktorý mi túto bolesť zhodnotil ako bolesti pri ovulácii. Nikdy predtým som takéto bolesti nepociťovala preto sa mi to zdá byť divné, ale v poslednej dobe som začala brať betakarotén podľa návodu, kôli vyrážkam a svrbeniu rúk a dekoltu pri opaľovaní alebo pobyte na slnku - aj napriek tomu, že mám opaľovací krém. Na ruky a dekolt mi to pomohlo - hoci som trochu orandžová.
môžu vytamíny beta karotén spôsobyť bolesti vaječníkov?
lôelfgolríkpoityugjuygjijukhmtkojukmgkjlehyokrlpfu ktihkfkjfkhjldldldooljjjjj
nic
Toto som sa dozvedela
A - Nadbytek vitaminu
Nadměrné dávky vitaminu A mohou poškodit játra, po čase vyvolat zvětšení sleziny a ledvin. Počáteční mírný nadbytek vitaminu A se projevuje popraskanými rty, suchou kůží, řídnutím vlasů a obočí, zvláště u dětí se mohou objevit kostní výrůstky a bolest kloubů. Později se připojuje bolest hlavy, zvýšený nitrolebeční tlak a celková slabost. Hypervitaminóza může mít za následek také poškození plodu a vrozené defekty (z tohoto důvodu je nutná zvýšená opatrnost při podávání vitaminu A, samotného či v multivitaminových přípravcích, těhotným ženám-nesmí se překročit dávka 10 000 IU) či snížení hustoty kostí, což vede k osteoporóze. Po jednorázovém požití velmi vysokých dávek vitaminu A se mohou objevit akutní projevy předávkování jako je pocit na zvracení až zvracení, bolest hlavy, závratě, ospalost, podrážděnost, rozostřené vidění a zhoršená svalová koordinace. Karotenoidy, jako např. betakaroten jsou obecně považovány za bezpečné. Nadměrná konzumace zeleniny a ovoce s vysokým obsahem karotenoidů může způsobit zežloutnutí kůže, zvláště dlaní a chodidel a očního bělma
Čo to znamená veľmi vysoké dávky - ja jedávam 2x v týždni 1 a aj menej často beta karoténu tabletku popri jedle. Koľko by som ich musela zjesť aby to už bolo príliž veľa?
Retinol je vitamin A. Ano, ale to su velmi vysoke davky!
to vážne môže betakaroten poškodiť pečeň a kosti?? čo je to ten retinol?
Nuz,... nikdy nehovor nikdy... najlahsie zistis tak, ze betakaroten visadis.
Samozrejme pricin moze byt neurekom viac, ktore sa spustili v rovnakom case ako uzivane betakarotenu.
Drzim palce.