Dobry den! Mam 18 rokov, priatel 22. V maji koncim strednu skolu. Hned potom sa planujeme vziat a mat babatko. Osud skusame uz teraz... Chcem sa len spytat, nemoze nastat nejaka komplikacia sposobena nizkym vekom prvorodicky? Dakujem!
Priskoro na dietatko?
Ahoj Monika možno je môj názor divný ale mám to za sebou.6.6.1996 som úspšne zmaturovala,15.10.som už bola tehotná a bolo to plánované.29,7.1997 sa narodil syn.Krásny zdravý a ja som bola najšťastnejšia mama na svete.17.2.2000 sa narodila dcéra a 7.6.2004 sa narodila druhá dcéra.Milujem ich všetkých troch a nikdy by som nemenila.Som veľmi spokojná so svojím rozhodnutím.A uvedom si ja mám 29 tri deti a začínam pomaly kariéru ktorú mi snáď nič nezastaví.Keď sa odkladá tehotenstvo tak tá kariéra sa musí kvôli babatku prerušiť.Myslím,že potom sa ťažko začína odznova.Ak sa na to cítiš máš priateľa ktory Ťa podrží a chce to malé tiež nič Ti nestojí v ceste.RAdšej skôr ako nikdy!!!!!!!!!!
janka, ja viem o tom viac, ako si myslis, sebecka je podla mna zena, ktora ma x milionov dlhov (byt a podobne) a ma dieta. Moja mamka rodila ako 37 rocna, babka ako 45 rocna a sestra ako 36 rocna atd. Ziaden problem, krasne a zdrave donosene deti. Nakolko zijem v USA pred planovanym otehotnenim navstivim aj geneticku poradnu. O moje vajicka si starosti nerob, mam ich totiz skontrolovane a bola som skontrolovana, ze mi vydrzia najmenej do 45ky (tipujem, ze na SR take daco este nedorazilo).
Leah do 35 casu dost, co povies? :-))
Leah,myslim,ze biologicke hodiny maju svoje opodstatnenie,nehovorim to ako laik,ale ako buduca lekarka,ktora ma skoncenu staz na porodnickom oddeleni a tiez za sebou kopec odbornych prednasok.Zeny po 35 maju o 50% viac problemov pocas tehotenstva,predcasne porody,nizka porodna hmotnost novorodencov a to najhorsie caste geneticke vady.Zena sa uz rodi s vajickami a tie starnu spolu so zenou,podliehaju roznym mutaciam vplyvom vonkajsieho prostredia...to neovplyvnime.Co myslis,preco sa tymto zenam robi prenatalna diagnostika?AJ to je vymysel starych materi?Ver mi,nie je.Skus si to este premysliet.Preco si robit problemy,ked nemusis?Nie je to trosku sebecke?Mysliet len na seba.Aby si si to raz nevycitala.Skusim zohnat najnovsie vyskumy,o kolko castejsie sa vyskytuju vyvojove vady u deti zien po 35-tke...to by si kukala.Je to v dnesnej dobe modne,ale ako hovoria nasi profesori(uznavani porodnici a gynekologovia),nie vsetko modne je aj dobre!
Mam 23 a studujem medicinu.S priatelom sme spolu 5 rokov a uz sa na dietatko citim,no bohuzial musime mu pripravit najprv domov a na to si budem musiet pockat.Myslim,ze mat dieta v 18-tke je skoro,ak sa chcete brat,vezmite sa,ale s babatkom pockajte aspon do 20-tky.Z medicinskeho hladiska je kazda zena,ktora menstruuje zrela na dieta,toho sa obavat nemusis,optimalny vek je od 20-25 rokov,vtedy su najmenej problemove tehotenstva,deti sa rodia v riadnych terminoch a s normalnou porodnou hmotnostou.TAK drzim palce,aby si sa neuponahlala,vsetko ma svoj cas a babatko ti neutecie,neboj...
Ahojte.No ja mám 20 a teda na dieťa sa necítim ani fyzicky,ani psychycky ani materiálne...ak viete čo myslím.Pravdu povediac nad dieťaťom nerozmýšlam ani do budúcnosti ale keby aj hej určite až po 25-ťke....No hneď po strednej sa mi zdá skoro..aj keď sa nato cítiš..Ja som sa tiež v 18 cítila na všeličo ,ubehli dva roky a na svet sa dívam úplne inak.Podľa mňa 18 roční ludia sú stále deti..Tak ako je podľa mňa skoro v 14-15 sa rozhodovať o profesii akú si vybrať (teda štúdium na SŠ) tak isto je v 18 problém rozhodnúť sa pre dieťa ,resp.zvládňuť túto náročnú voľbu ktorá nieje na rok,dva ale na minimálne 20 rokov ale v skutočnosti na celý život...No aj tak držím palce a hlavne pevné nervy...
inuska, suhlasim s odpovedou luny. Biologicke hodiny? Zeny rodili skoro v minulosti preto, lebo sa nedozili 25ky...Ja som absolutne zdrava a mame vela znamych, ktore rodili okolo 35ky. Zeny v nasej rodine nemali taktiez ziadne problemy...A budem nielen provorodicka, ale aj poslednorodicka:) Planujeme nanajvys jedno dieta.
18 rokov nie je nizky biologicky vek pre prvorodicku, ide o to ze clovek sa stava socialne dospelim az v 21 rokoch. A ten pojem ze "biologicke fodiny" vymysleli tiez len ludia, v minulom storoci "tikali" uz v 22.
leah ako prvorodička v 36? no neviem, a čo biologické hodiny?