Mozno sa vam moj problem bude zdat irelevantnostou z hladiska dolezitosti dost vzdialeny, no kedze som dost citlivy clovek, pre mna je tento problem troska hodnotnejsi.
Studujem zvacsa na chlapcenskom odbore na strednej skole, este sa poriadne ani nerozbehol skolsky rok, a diskutovany problem s nazvom sikana nastava.
Vzdy som sa snazil byt cestny a pomahat kazdemu, ale v tomto sa citim velmi bezbranny.
Robim si vycitky, preco som mu nejako nepomohol, alebo sa ho otvorenejsie nezastal.
Doteraz to bolo vsetko v norme, no ked som vcera zbadal jeho uplakanu tvar, velmi ma to ranilo a robil som si do vecera vycitky.
Chcel by som ten problem vyriesit, preto prosim o radu.
Nechcel by som, aby sa tento clovek psychicky zrutil. V triede som jedinym clovekom,ktory sa k nemu prihovara bez vysmechov.
Vsak, vdaka mojmu respektu by som si aj mohol dovolit zastat sa ho, ale, je to tazke aj z toho dovodu, aby sa karta neobratila smerom proti mne.
Ako zabranit ponizovaniu?
zavolaj policiu
je to dost neprijemny pocit pozerat sa na to ako niekoho sikanuju akymkolvek sposobom. ak si odhodlany mu pomoct, tak konaj podla svojho uvazenia. ty najlepsie vies aky je ten clovek, co mu dokaze ublizit, este viac ho ponizit alebo co mu povzdvihne sebavedomie. neprizeraj sa na to so zalozenymi rukami lebo podla toho ako pises si asi jediny, ktoreho jeho problem zaujima a mozno prave od teba caka ze mu podas pomocnu ruku. a este ti chcem povedat ze sa nedaj od akejkolvek pomoci odhovorit bolo by to to najhorsie co mozes spravit. nespravaj sa ako ostatni a aspon ty mu bud oporou. takyto typ cloveka potrebuje nejaky zachytny bod, niekoho o koho sa moze opriet. skus sa nad tym zamysliet ale hlavne necakaj na dalsiu sikanu.
a co tak rozprudit temu sikanovanie v triede/ak je to teda spoluziak/ ako by ludia reagovali ak by sa to stalo ich najlepsiemu kamaratovi/kamaratke?to by si jeho/ju nezastali??strach je velmi zvazujuci.treba by ale opatrny.ak sa uz do toho pustit, treba to robit z pohladu toho co si vsimol, nie ,ze mu bolo povedane..
bohuzial , viem o com je sikanovanie:-((a ako to zle posobi, hlavne ak si musis tento kriz niest sam:-(
Dakujem za nazor, rozhodne je velmi zaujimavy a urcite si z tvojich slov vela zoberiem.
Psychicku podporu sa mu snazim poskytnut, ale, je to tazke, kedze som len jediny, kto ma zaujem o zvysenie jeho psychickej stability.
Rozhodne vsak bude najlepsie, ked spravim to, co si napisal/a v tvojom nazore.
Nice work ;)
hmm, je to tazke, ak by si to povedal ucitelom, mozno by si mohli sikanujuci mysliet,ze sikanovany sa stazovala bolo by to tazke, ak by ucitelia okamzite nezasiahli.skus sa opytat ucitelov, ako sa reaguej v takomto pripade,povedz im priamo, ze povedzme vies o niekom koho sikanuju.snaz sa poskytnut psych.oporu tomu chlapcovi, aby vedel ze aspon niekto je pri nom.je ubohe sikanovat a sikanujuci si len vybyjaju svoje neschopne ego.len prosim konaj, mas urcite dobre srdce.mnohokrat aj rodicia/ak o tom vedia ze ich dieta je sikanovane-casto ani nevedia/vyriesia tento problem-trebars prelozenim na inu skolu.