ahojte.... boli ma hrdlo, mam nadchu, ale hlavne ma boli prava uzlina.... neviete co pomoze?
boli ma hrdlo:((
A masivne davky vitaminu C, napr tri dni 1 gram ester C kazdu hodinu.
Co tak nieco klinicky ucinnejsie ako GSE, oreganovy olej(divoky pamajoran) alebo extrakt z olivovych listov.
Caje obsahuju len malo ucinnych latok a velmi zavisi, kdy bola bylina zbierana a kde rastla.
Vytazky na druhej strane maju(mali by mat!) s presny obsah klinicky ucinnych latok.
Pri cesnaku je to Alicin, pri cibuli Quercitin.
Kasel suchy:2tyzdne pit čaj z odvaru majoranky. Na 3dcl vody 1 malu lyzicku majoranky. Na 3krat to vypit po jedle+ 5 noci obklad na priedusky z bravcovej masti.
Kasel:strucik cesnaku rozotriet, pomiesať s bravcovou masťou, prilozit na noc na chodidla.
1salka vody, 7lyzic cukru prevarit, pridať stavu z citrona podla chuti-vypit teple.
Zmiesat citronovu stavu s cukrom, uzivat z toho kazdych 15min.
Zjest osoleny citron.
Zapal mandli: nahrievat ovos trochu navlhceny, alebo ovsene vlocky-obklad. Ked vychladne, vymenit. Po stvrtom obklade vymenit ovos.
No ja mam tieto rady s jedneho casopisu, ale aj prefotenych materialov a vola sa to Domaca lekaren:)
A nasla som tu este:
Hnisave mandle: listy slivky povarit vo vine, odvar drzat v ustach. Odvarom výhonkov struziny varenej vo víne vyplachovat usta. Na 1/2 litra vina 7 listov slivky, 2minuty povarit, 5xdenne drzat v ustach 1 minutu.
Super tieto rady. Hneď si ich stiahnem. Ja mám nonstop problém so zapáleným hrdlom. 3/4 roka mám biele mandle - nemám žiaden bacil , len hrozne kašlem, ako keď má niekto zápal priedušiek - to je moje narmálne kašlanie. Pritom nefajším, zdravo sa stravujem, so fit - len toto. Bola som aj na alergiológii - tiež nič - no ja si myslím že to bude nejaká alergia. Na to to niečo nevieš ?
Čo ešte pri bolestiach v hrdle:
SOĽ: Vhodné je kloktanie vlažným soľným roztokom. Pomôže aj silnejší odvar zo šalvie, tymianu či myrhy.
MED: Dve PL medu a glycerínu, jedna lyžica citrónovej šťavy a štipka zázvoru. Zmiešame, môžeme trochu nahriať a kloktáme.
CESNAK: Dá sa užívať v kapsuliach, ale najúčinnejšie je požuť ho a nechať chvíľu pôsobiť v ústach.
Obklad z tvarohu
Potrebujeme: Pol kocky tvarohu, veľký strúčik cesnaku.
Ako na to: Tvaroh v miske dáme do vodného kúpeľa, pridáme roztlačený cesnak, dobre zamiešame a zohrievame do teploty 36°C. Potom nanesieme na gázu a prikladáme na hrdlo. Keď kašleme, môžeme dať obklad aj na hrudník. Prekryjeme šatkou, šálom či uterákom a necháme pôsobiť asi dve hodiny.
Protizápalové kloktadlo
Pri prvých pocitoch škriabania v hrdle môžeme použiť kloktadlo, ktoré pôsobí protizápalovo, dezinfekčne, sťahujúco a uvoľňuje hlieny.
Potrebujeme: Šalviovú, bedrovníkovú a rumančekovú silicu či tinktúru.
Ako na to: Pohár do polovice naplníme teplou vodou a z každej silice pridáme po sedem kvapiek. Roztokom si prepláchneme a vykloktáme hrdlo. Deťom dávame len polovičnú dávku kvapiek.
Chrenová šťava
Recept pomáha pri angíne a zápale hrtana. Kloktáme približne päťkrát denne až do ústupu ťažkostí.
Potrebujeme: Asi tri korene stredne veľkého chrenu a prevarenú vodu.
Ako na to: Chren nakrájame a odšťavíme v odšťavovači, prípadne ho najemno nastrúhame a vytlačíme z neho šťavu. Zmiešame s rovnakým dielom vlažnej vody.
Cibuľovo-zemiakový obklad
Potrebujeme: Veľkú surovú cibuľu, dva uvarené zemiaky.
Ako na to: Cibuľu pokrájame na tenké kolieska, pridáme k nej pretlačené zemiaky a poriadne zamiešame. Mierne vychladnutú zmes dáme do ľanového vrecka alebo do gázy a priložíme na krk. Upevníme šálom a necháme pôsobiť asi pol hodiny.
Čajová zmes
Pri zapálenom hrdle či mandliach pomáha bylinná zmes, ktorou kloktáme podľa potreby viac ráz denne.
Potrebujeme: Rovnaký diel koreňa nátržníka, listov šalvie a listov rumančeka.
Ako na to: Veľkú polievkovú lyžicu bylinnej zmesi zalejeme 1/4 litrom vody a
necháme 10 minút lúhovať.
skus kloktat Tantum verde, pit horuce caje s medom a citronom, teplo sa obliect a papat vela ovocia.