ahojte .. neviete mi poradit ako sa da liecit zvysene mnozstvo zeleza a jeho zle vstrebavanie .. cize ze sa uklada na niektorych organoch... mate niekto s tymto skusenosti s touto chorobou??? je to zevraj geneticka choroba ktora sa moze ale aj nemusi prejavit .. mne prisli vysledky s odpovedou ze zdravy prenasac..viem ze to moze zdedit moje deti .. ale neviete ako sa da obmedzit to zelezo<??? dakujem vam moc
vela zeleza a jeho zle vstrebavanie
Este ma napadlo, ze na zlepsenie cinnosti pecene by mohla byt dobra napr. akupunktura, ale to si len myslim, teoreticky neovladam. Urcite Ti poradi co sa ukupunktury tyka Janik. A Ty uz pocitujes nejake problemy na organoch od ich zanesenia zelezom?
Earl Mindell: Vitaminova biblia, citujem:
Do krvneho obehu sa vstrebe asi len 8% z celkoveho mnozstva do organizmu prijateho zeleza. K tomu, aby sa zelezo v organizme zuzitkovalo, je potrebna med, kobalt, mangan, vitaminy B a vitamin C.
Prirodne zdroje jednotlivych :
MED : bob, hrach, celozrnne obilie, slivky, hovadzie a telacie maso, vacsina morskych ryb a raky
KOBALT : maso, pecen - pozor, je zberacom toxickych latok vsetkeho druhu -, mlieko, ustrice, raky
MANGAN : orechy, zelena listova zelenina, hrach, cvikla, vajecny zltok, psenicne zrna
POZOR - zdroje potravy s vysokym obsahom ZELEZA: pecen, marhule, susene broskyne, cervene maso, fazula, vajecny zltok, ustrice, petrzlen, sezamove semienka, soja, slnecnicove semienka, mandle, orechz, ovsene vlocky
Asi by som v Tvojom pripade poziadala o analyzy tychto prvkov a podla vysledkov analyz cielene si upravila jedalnicek. Kedze nadbytok zeleza poskodzuje hlavne pecen, zamerala by som sa na detoxikaciu organizmu zameranu na pecen - urcite treba vyborny pitny rezim, caj z ostropestreca marianskeho detoxikuje pecen. urcite tu zozbieras viac odporucani, ako precistit pecen, cize snad aj znizit ukladanie zeleza v nej.