A to je moja príčina priberania. Ak niečo navarím, alebo kúpim a ostane z toho, ja namiesto toho, aby som to vyhodila, to radšej dojem. Takisto aj porcia v reštaurácií, jem, dokiaľ mám na tanieri, nikdy nič nenechám. Ako to mám prekonať, a jednoducho radšej vyhodiť, akoby som to mala dojesť.
Radšej zjem ako vyhodím
Som plnoštíhla, pár kíl by mohlo ísť dole, veď práve to, že pri mojej či už pažravosti, alebo šetrnoti, kedy jednoducho neviem vyhodiť to asi nikdy nedosiahnem. Aj keď niečo navarím na viac dní, a povedzme jém to už 3 deň, aj hoci na to už ani nemám chuť, tak radšej to zjem, ako by som to mala vyhodiť a variť niečo iné.
a odzrkadľuje sa ti to aj na váhe?
Tak opäť vám poviem príklad, tak napríklad včera som išla umyť hrnce po obede a v jednom zostala malá porcia zemiakov - už sa ju neoplatilo skladovať na ďalší deň, a ja namiesto toho, že by som ju vyhodila do koša, som to zjedla, aj keď som bola plná z obeda. Prečo som ju nehodila do koša, ale inštinktívne ju zjedla? Aj vy radšej zjete, ako vyhodíte?
Ale jasné, že sa aj podelím, zoberiem do roboty, k rodičom atď, ale aj tak predsa ostane. Nenakupujem viac, ale občas sa stane, že zostane z obeda, oslavy atď. Už si radšej ani neotváram čokoládu, lebo viem, že dokým by som ju nezjedla celú, dobtedy by som ju jedla. Neviem si zobrať kúsok, odložiť a nechať.
A naco preboha kupujes tolko jedla co nie ste schopni zjest??? Ved kupim len tolko, kolko viem, ze sa spotrebuje. Ak mi bude nieco chybat, predsa obchody a obchodne retazce su otvorene nonstop.A s tym ovocim....to nemas rodinu s ktorou by si sa podelila, ci co????Bednicku jablk, sliviek, hrusiek dam sestre, druhu mame, tete, sesternici a je to....
klara:to je vážne milé.To by ma asi srdce tak nebolelo za tým jedlom. Prasiatko neprichádza do úvahy a pochybujem že psík by popapal aj ovocie. Neviem, či je to v mojej šetrnosti, alebo prístupu k jedlu. Ale už včera som nemala chuť dojesť 1 vynikajúci drahý syr, kt. bolo treba spotrebovať, tak som ho vyhodila, ale bolo mi to ľúto. Ak máme veľa sezónneho ovocia, tak zaváram, suším, zmrazujem, ale potom to nikto neje, neviem pre koho to vlastne robím, radšej som to mohla vyhodiť.
A vprípade, ak dostaneme napríklad zákusky, alebo tortu z oslavy. Leží 2-3 dni v chladničke, už už, že ju vyhodím, ale dám si tak za lyžičku, za dve, a už to ide. To isté so sezónnym ovocím zo záhrady, za kýble jahôd, sliviek, a ja jém, a vymýšľam rôzne recepty, aby som to spotrebovala. Ja to ale chcem bez výčitiek vyhodiť...lenže to nejde.
Aj my sme boli vychovavani v tom duchu, ze jedlo sa nevyhadzuje. Ale takisto ma doma naucili, ze si mam nalozit na tanier tolko, kolko zjem. V restauracii by som to nieriesila, lebo slusnost kaze nechat nieco na tanieri...