Je biela ryza nezdrava??obsahje vela skrobu?Pri diete je vhodna? Vie mi niekto poradit?SIce aj pri ryzovej diete sa pise,ze sa ma jest natural cize ta hneda,ale chcela by som vediet ako je to s tou obycajnou bielou..Dakujem :)
BIela ryza
Monika, ja som držala pár krát ryžovú diétu, pri ktorej som jedla iba bielu ryžu, zeleninu a ovocie(lebo hnedú neznášam) a schudla som z nej. Takže v primeranom množstve ju môžeš jesť.
monica, ja nemam rada diety..chodila som do jedneho studia a tam mi vsetko podrobne vysvetlili a ani jedna dieta neni trvala a newiem ci je zdrave nieco jak zmrzlina abo cokolada ci co to tam je v tej "diete"na veceru..tak ci tak sa vratis k norm. stravovaniu. najlepsie je jest zdravo a vobec ti nemusi skrkat v zaludku pritom...a schudnes..
napr.
-odkaz odstránený-
ale ci uz to zacnes drzat alebo nie, tak drzim palce...
biela ryza je stale prednostne konzumovana, pravdepodobne z estetickych dovodov, i ked z vyzivovo - fyziologickych dovodov uz nema ziadny vacsi vyznam. Tato ryza prichadza napr. o 67% vitaminu B3, 80% vitaminu B1, 90% vitaminu B6, o polovicu manganu a fosforu, 60% zeleza a o vsetku dieteticku vlakninu a esencialne mastne kyseliny. jej jedinou vyhodou je dlhsia skladovatelnost - 1 rok, zatial co hneda ryza len ½ roka.
100g ma asi 370 kl. pri diete urcite nie je vhodna ryza, cestoviny ani zemiaky. ked uz, tak radsej naturalna ryza, lebo biela ma vyssi glyk. obsah a viac energie, cize ak jej nezies veela, budes hned hladna.Teda nebude to ani ozajstny hlad,ale ryzovu dietu neodporucam - moc narocne, nechutne, nudne a neucinne. Ak schudnut, tak zmenit uplne stravovacie navyky. Ziadne diety! ...
chorobu beri-beri vyvolava nedostatok vitaminu B.No nedostatok ako nedostatok...je to skor ak organizmus nema ani mg becka...A ryzu jedz aka ti chuti ak ti natural nechuti nenut sa do toho..Obe su v podstate zdrave akurat ze natural ma vyssi obsach mineralov a priberat sa z nej nepribera...ak nezjes kilo denne
teda jednoostranne konzum.bielej ryze, ktora zbavenim supeik neobsahuje tiamin-vit.b1.
aky je rozdiel v obsahu skrobu medzi bielou a hnedou??tu ide len o zachovanie supky/zdroj vitaminov /a vlakniny u hnedej ryze/.ryza neobsahuje velke spektrum vitaminov, akurat tak b skupina anejake mineraly.jednostranne konzumovanie ryze preto moze vies k hypovitaminoze niektorych vitam.ktore ryza postrada a k chorobe beri-beri