Moze sa olivovy olej konzumovat aj surovy?
V com je vlastne zdravy??
oliv olej
Extra panensky alebo panensky olivovy olej by sa nemal pouzivat na prazenie ci ine tepelne spracovanie (su urcene do salatov alebo pre silne zaludky na priame ustne podanie). Na prazenie su rafinovane olivove oleje, ci jednoducho olivove oleje.
Chcela by som vedieť aké rozdiely sú medzi olivovými olejmi so žltým vrchnákom a zeleným. Ktorý sa na čo používa. Môžem aj zelený používať na teplú kuchyňu?
Ludia zijuci v Stredomori, kde dolezitou zlozkou potravy je olivovy olej, zomieraju menej na srdcove choroby a niektore druhy rakoviny. Olivovy olej ma vysoky obsah antioxidantov - vitaminu A a E, ktore neutralizuju volne radikaly /zrejme spustace rakoviny/. Zrejme posobi ako prevencia rakoviny prsnika a osteoporozy, je napomocny pri uprave hladiny krvneho cukru v tele /pomoc diabetikom/. Aj vdaka jednoduchym nenasytenym kyselinam oliv. olej znizuje skodlivy LDL cholesterol a neznizuje ten dobry HDL. Tym sa zlepsuje krvny obeh, celk. hladina cholesterolu, upravuje sa krvny tlak = mensie riziko srdcovych ochoreni.
Je vhodny pre vsetky sposoby pouzitia okrem vyprazania. Mal by byt skladovany v tmavej flasi. Panensky je z prveho lisovania z kvalitnych oliv s najvyssou nutricnou hodnotou a s najlepsou chutou.
Surový panenský olivový olej sa dáva napríklad do zeleninových šálatov.Vraj pomáha pri vstrebávaní vitamínov v tele.A je vraj najzdravší.Neviem,niekedy ma napadlo,či to nie len reklamný trik,aby sa predával,lebo je dosť drahý.Pre istotu ho doma používam aj na varenie,aj na pečenie,aj do šalátov.