Ahoj, na tychto ale aj na inych strankach som toho cital o alkoholizme celkom dost. Neviem co dalej, tak som si prisiel po radu, ci bol niekto v podobnej situacii a ako to vyriesil.
Na zaciatok spomenime to, ze mam 30r, priatelku, ktoru nadovsetko milujem, byvame spolu a planujeme svadbu o pol roka, ze mam stabilnu pracu ktora ma pomerne bavi. Pracujem v IT, nejake financne problemy nemame, som uplne zdravy, pochadzam z kompletnej rodiny a od detstva sa ku mne spraval kazdy normalne, nikdy som ziadne problemy nemal.
Co ma v poslednej dobe - niekolko mozno 2 - 3 roky trapi je to, ze sa v spolocnosti, a zial v poslednej dobe ani doma, neviem s alkoholom ovladat. Obcas proste pride situacia, kedy si poviem, ze som mal bud tazky den, alebo proste len tak ze mam chut si dat pivo. Dam si ichale 6 - 8. V podstate do opitosti. Pred par rokmi som mal podobny problem s tvrdym alkoholom, povedal som si ze zvolim cestu mensieho zla, nebudem pit tvrdy alkohol iba pivo a vino. Nejaku dobu to slo, no malo to za nasledok to, ze sa postupne davka piva zvysila. Asi posledneho pol roka, som pri spolocenskych udalostiach - niekde s kamaratmi, navsteva rodiny, atd. zacal pit opat tvrdy alkohol aj s pivom a myslel som si ze to nejak rozumne zvladnem. Nezvladol som, moje opitie trva bezne 2 - 3 dni a nasledne mam potom vycitky svedomia, proste splnujem dost znakov kvartalneho alkoholika.
Velmi ma trapi, ako sa to v poslednej dobe v nasom vztahu s partnerkou pokazilo, fungujeme spolu normalne, mame spolocne zaluby, podporujeme sa rozumieme si no ked pride ten moj alkoholovy vystup tak je vsetko zle. Chapem, mala otca alkoholika alkohol nenavidi. My v rodine tiez jedneho dvoch alkoholikov mame, no s dedom, resp. s druhym, slobodnym 50r muzom by som sa asi neporovnaval. Partnerke som sa snazil vysvetlit, ze sa to opakovat nebude, opakovalo sa to potom zas a znova. Poslednykrat tento vikend. Dnes, ked toto pisem som uplne triezvy uz dva dni takze myslim, ze usudok nie je skresleny. Co ma ale trapi je, ze ako dalej. Viem ze uz sa zacala pozerat po inom ubytovani, viem ze by odomna najradsej odisla, kedze mi neveri. Pristupil som k tomu tak, ze som si v adiktologickej poradni dohodol stretnutie o tyzden, nasledne som jej navrhol, ze na tie stretnutia budem chodit dokedy to bude potrebne. Chcem prestat s alkoholom uplne a byt zas tym clovekom, na ktoreho sa bude tesit ked pride domov. Tie stretnutia si dohodnem na mesacnej, resp. podla prveho uvidime na akej casovej baze. No rad by som o partnerku neprisiel a aj napriek vsetkym mojim prehresom, vyvadzaniu, nadmernemu pitiu ... o nu prist nechcem.
Na internete citam kopec prispevkov kde sa rozobera cosi podobne, no rozoberaju to skor ti druhi, ti co nepiju a ich to v rodine trapi. Ja to pisem sam za seba, pojdem na tie sedenia a chcem sa dat dokopy. Len neviem ako dalej ... neviem ako partnerke ukazat ze mi na vztahu naozaj zalezi, nechcem vkuse dookola rozpravat len o tom ako sa zmenim presviedcat ju atd. Viem ze su to ciny ktorymi to mam dokazat a ta liecba je prvym krokom .... co ale dalej? Ako o nu neprist, ako zene, ktoru lubim najviac na svete a ked nepijem som v pohode, ako jej vysvetlit ze uz s tym nevladzem ani ja ze ma to trapi a to uprimne realne chcem opravit. Dufam, ze sa tu najde aspon jeden clovek, co prezival cosi podobne, neskoncilo to rozchodom ale stastnym koncom, ze sa dal niekto dokopy a zachranil si vztah a nasledny zivot.
Velmi pekne dakujem za rady a za uprimne odpovede co dalej ...