Ukončiť to alebo zostať? Kríza vo vztahu

Príspevok v téme: Ukončiť to alebo zostať? Kríza vo vztahu
Jaja963

Ahojte,

chcela by som sa poradiť, spýtať na Vaše skúsenosti. Mám vážny vzťah, sme spolu už skoro 7 rokov, planovali sme spolocnu buducnost, svadba, deti vsetko. Lubime sa vsetko, samozrejme sem tam sa vieme pohadat, ale vzdy sme sa vedeli udobrit, porozpravat a veci vyriesit. V poslednej dobe cca 2 roky sa ale hadame castejsie a kvoli prkotinam, moj priatel nezvlada podla mna kritiku na jeho osobu, bojim sa mu niekedy niektore veci aj povedat, skoro vzdy pri hadke bali kufor, snazi sa vela veci obratit na mna....mam pocit ze ked sa hadame som ja ta, co sa snazi situaciu ukludnit, hladat riesenie ze co by sme vedeli spravit lepsie...pricom z jeho strany su to najskor sceny, krik, potom mu vadi ked sa rozplacem, bavi sa so mnou odpornym, ponizujucim tonom a ked sa mu snazim aj toto vysvetlit ze ako to na mna posobi tak ani to sa neda...vzdy po pol dni rozhovoru ohladom vsetkeho nakoniec zostaneme spolu a dlhsiu dobu je vsetko v poriadku len potom sa zas nieco udeje a sme tam kde predtym. Zacinam sa zamyslat nad tym, ci ma toto vobec zmysel. Som toho nazoru, ze ked niekoho lubim tak neopustam ten vztah, snazim sa pracovat na tom, riesit veci, komunikovat a vidim vysledky lebo za tie roky sme sa vela posunuli, ci uz v komunikacii alebo chapani toho druheho, takze tomu vzdy dam sancu. Nemyslim si ze najdem niekoho s kym nebudem zazivat ziadne nedorozumenia a hadky...len mam pocit ze ci umelo neudrziavam vztah, ktory asi nema buducnost. Teraz som mu dala na vyber nech si rozhodne on, lebo mam pocit ze tam kde sa ja snazim vztah zachranit on skor hlada ze co je zle a uz sa nezlepsi.... neviem je to moj prvy chlap s ktorym mam takyto realny vztah sme spolu od vysky ... moc ho lubim a velmi mi na nom zalezi ale zaroven nechcem ten cas, lasku a energiu vkladat do niecoho co mozno nema buducnost. Poprosim o vas pohlad, mozno skusenosti ci si myslite ze sa taketo veci daju riesit alebo ked uz citim neistotu a nevidim podporu z jeho strany je lepsie to ukoncit. Dakujem. Len dodam ze je to dobry chlap, snazi sa, zlepsuje, miluje ma...akurat ze ked pride k tym hadkam tak tam mi vie vykricat take veci ze sa nedokazem cudovat, odchadza, vytahuje veci z minulosti, vycita mi veci pre mna uz davno vyriesene,zabudnute, ma na mna nerealne ocakavania a potom mi vykrici ze si myslel ze sa budem spravat inak alebo ze odo mna cakal nieco ine...pricom ja sa mu snazim vysvetlit ze nie som vestec, sama mam toho dost a ked chce nieco riesit a ma pocit ze sa nechytam nech mi to povie rovno.

Kytka2015

rozumiem, že situácia, ktorú popisuješ, je veľmi náročná a môže byť ťažké sa v nej zorientovať. Tu je niekoľko vecí, ktoré by ti mohli pomôcť získať jasnejší pohľad na váš vzťah:

Komunikácia:

Je skvelé, že si uvedomuješ dôležitosť komunikácie. Skús si s priateľom sadnúť a otvorene hovoriť o svojich pocitoch a obavách. Je dôležité, aby ste si obaja vypočuli jeden druhého bez prerušovania a s rešpektom.
Kritika a sebareflexia:

Ak tvoj priateľ nezvláda kritiku, môže to byť dôvodom mnohých vašich hádok. Skús mu vysvetliť, že kritika nemusí byť vždy negatívna, ale môže byť aj konštruktívna a pomáhať vám obom rásť.
Hľadanie riešení:

Z tvojho popisu vyplýva, že sa snažíš nájsť riešenia a pracovať na vzťahu. Skús navrhnúť, aby ste spolu pracovali na konkrétnych veciach, ktoré vás oboch trápia. Môže to byť napríklad dohoda na tom, ako sa budete správať počas hádky alebo ako riešiť konflikty bez kriku a ponižovania.
Profesionálna pomoc:

Ak sa vám nepodarí vyriešiť problémy sami, môže byť užitočné vyhľadať pomoc odborníka, napríklad párového terapeuta. Terapeut môže poskytnúť nestranný pohľad a pomôcť vám obom lepšie porozumieť svojim pocitom a potrebám.
Sebahodnotenie:

Je dôležité, aby si sa zamyslela nad tým, čo chceš a potrebuješ vo vzťahu. Ak máš pocit, že sa stále len ty snažíš a nevidíš podporu z jeho strany, je potrebné zvážiť, či je tento vzťah pre teba zdravý a udržateľný.
Dlhodobé ciele:

Skús premýšľať o vašich dlhodobých cieľoch. Ak máte spoločné plány a sny, môže to byť motivácia na prekonanie súčasných problémov. Na druhej strane, ak vidíš, že sa tieto problémy stále opakujú a nevidíš svetlo na konci tunela, možno je čas zvážiť iné možnosti.
Tvoj vzťah má zjavne veľa silných stránok, ale tiež niekoľko výziev, ktoré potrebujú riešenie. Držím ti palce, aby si našla cestu, ktorá bude pre teba a váš vzťah najlepšia. Ak máš ďalšie otázky alebo potrebuješ podporu, neváhaj sa obrátiť na blízkych alebo odborníkov.

Veľa šťastia!