Hepatitída typu C

Príspevok v téme: Hepatitída typu C
theygonnaknow

Dobrý deň,
stala sa mi dosť hrozná vec. Uplynulý večer a celú noc som strávila v prítomnosti ľudí, po ktorych som pila zo zdieľanej fľaše. Napila som sa niekoľkokrát v priebehu pár hodín. Až nadránom a úplnou náhodou som zistila, že jeden z nich má hepatitídu typu C, ktorá nie je liečená a nikdy ani nebola. Zo spomenutej fľaše pil aj on a mne samozrejme po priznaní tvrdil, že sa to prenáša len krvou. Nezdalo sa mi to a veľmi rýchlo som, ako inak zistila, že mi klamal. Navyše si myslím, že to céčko má minimálne ďalší z nich, pretože s infikovaným máva nechránený análny sex. Z fľaše pil aj on. Aj k tomu sa mi vyjadril, že takýmito tekutinami sa to neprenáša, len krvou. Moja otázka je, aká veľká je pravdepodobnosť, že som sa nakazila? Po akej dobe od pravdepodobného nakazenia mám ist na testy? Vôbec nie je fér, že som nikdy nemala jediný nechránený sex, nikdy som si nič neaplikovala do žily, nemám tetovanie a nikdy som ani nebola na transfúzii... Nesprávala som sa rizikovo, nejde o následok môjho nezodpovedného správania. Napriek tomu som sa však pravdepodobne nakazila céčkom. Asi sa zbláznim.

ahjajjaj

ahoj, na to, aby sa človek nakazil vírusom alebo baktériou je potrebná jedna dôležitá vec: menej funkčná imunita. Za normálnych okolností sa totiž ľudský organizmus stretáva s kopou patogénov, niekedy ochorie, niekedy nie, podľa momentálneho stavu imunity.
Človek, ktorý stretne iného chorého človeka sa môže nakaziť teda v závislosti od svojej imunity ako aj infekčnosti prostredia.
Hepatitída typu C nie je nič hrozné, ale je minimálna pravdepodobnosť, že by si sa nakazila z jednej fľaše. To denne stretávaš na ulici ľudí, ktorí prenášajú choroby, sadneš do vlaku, chytíš sa držadiel v električke, tou istou rukou, si poškriabeš štípanec od komára, a už to aj môžeš mať v krvi. Aj vtedy však ochorieš, len ak to Tvoja imunita dovolí. Takže by som poradila vitamíny C a D v tomto období a inak by som si z takéhoto stretnutia ťažkú hlavu nerobila. Svojej imunite škodíš oveľa viac týmto prehnaným strachom a úzkosťou ako samostatným stykom s chorými. Inak máš nárok na bezplatnú lekársku prehliadku, kde Ti urobia vyšetrenie krvi aj s pečeňovými testami, kde sa ukáže, ak nie je niečo v poriadku. Ak chodíš pravidelne na lekárske prehliadky, a snažíš sa zdravo žiť, teoreticky by Ti nemalo hroziť nič mimoriadne, teda nič viac, ako ostatným z Tvojej vekovej kategórie.