Kravska bielkovina

Omen

Patrik,
prosím. : )
Problém je v tom, že si URČITE konzumoval niečo z toho, čo som ti uviedla (a to nie je všetko), mohol si mať skríženú alergickú reakciu s inou potravinou, zareagoval si na tú náplasť a mimochodom si prekonal si 2x covid, aj to sa mohlo podpísať na tvojom stave.

V takýchto situáciach musíš zachovávať absolútny KĽUD, uvedomiť si, že to zvládneš, ochladzovať si tvár studenou vodou, SPOMALIŤ dýchanie, príp. dýchať do sáčku. Snáď ti je už lepšie, tak sa drž!

Patrik01

Dakujem za radu.
Pride mi však velmi zvlastne že po vsetkych vysetreniach ani jeden z lekarov nepripisoval moje zdravotne problemy prave tejto alergii. Traviace problemy som mal uz od strednej skoly avsak az minuly rok mi zistili tuto alergiu. A problemy ktore som popisoval zacali az po vysadeni tychto produktov.

Omen

To je chvályhodné, že si nekonzumoval bezlaktózové výrobky.
Pozor si musíš dávať aj na LIEKY a SUPLEMENTY, ktoré obsahujú LAKTÓZU alebo sú BEZLAKTÓZOVÉ, pretože oboje zahŕňajú v sebe PROTEÍNY KM. Zakaždým informuj lekára o svojej alergii, ak ti niečo predpíše, požiadaj ho o kontrolu lieku a ešte aj v lekárni si svoj liek skontroluj (príbalový leták, magisterka), aby sa neopakovalo to, že ti predpíšu taký liek ako minule, kde som ťa na to upozornila. To si bol ty, čo som ti radila a našla ten liek?!

Máš alergiu na bielkoviny (proteíny) kravského mlieka. Tie sa delia na kazeíny a srvátkové proteíny, t. z. že sa MUSÍŠ vyhýbať nielen mliečnym produktom , ale aj iným potravinám, kde sa tieto ingrediencie využívajú ako prísady:
mlieko aj sušené, smotana, srvátka aj sušená, acidko, cmar, jogurty, krémové a karamelové cukrovinky, maslo, jeho tuk aj umelá maslová príchuť, mliečna a polosladká čokoláda, sladené aj nesladené kondenzované mlieko a smotana, nugát, puding, tvaroh, chlieb, pečivo, zákusky, keksy, zmrzlina, sorbety, mrazené dezerty, sladkosti, syry, omáčky, mäsové výroky (konzervy, párky...), polievky, dressingy, biela káva, likéry...

Patrik, vidím, že o alergii vieš pramálo, musíš si to všetko naštudovať. Nájsť si aspoň názvy hlavných alergénov a podľa toho kontrolovať potraviny, zistiť s čím reagujú proteíny KM, tzv. skrížená alergická reakcia. Je len málo ľudí s jednou alergiou a táto má tendenciu spájať sa s alergiou na lepok...

Na tvoju otázku odpovedám: ÁNO!!!
Alergia sa prejavuje rôzne, aj na kožnom, tráviacom, DÝCHACOM aj SRDCOVOCIEVNOM systéme!!! Môžeš mať rýchlu reakciu, ale aj oneskorenú. Slabú, miernu, ale aj anafylaktický šok!
Alergická reakcia: vodnatý výtok z nosa, kašeľ, teploty, bolesti, opuchy, sťažené dýchanie, dýchavičnosť, pískanie, astmatický záchvat, kŕče, hnačky, zápchy, vyrážky, problémy s tlakom, tepom a kopec iných ťažkostí.