Lieky

Príspevok v téme: Lieky
cryguy

Dobrý deň, už dlhšie sa snažím prísť na to, či je nejaký rozdiel medzi liekmi ako Neurol, Xanax, Oxazepam, Lexaurín, Diazepam ?
Viem, že všetky sa používajú na to isté, len či je medzi nimi rozdiel v dĺžke účinku. Na internete som čítal článok, že áno, potom som čítal veci, z ktorých vyplýval opak a teraz neviem, čomu veriť.
Ak niekto s tým má osobnú skúsenosť, podeľte sa.
A radu, že to mám otestovať sám, mi prosím nepíšte.
Ďakujem.

Omen

Rolko,
účinnú látku ALPRAZOLAM obsahuje len NEUROL a XANAX.

OXAZEPAM obsahuje oxazepam.
LEXAURIN obsahuje bromazepam.
DIAZEPAM obsahuje diazepam.

Áno, sú to anxiolytiká (lieky proti úzkosti) a patria do skupiny psycholeptík (tlmia centrálny nervový systém a majú upokojujúci účinok), ale majú širšie využitie.

XANAX sa predpisuje LEN pri úzkostiach a panických poruchách.
DIAZEPAM aj pri poruchách spánku, epilepsii, na zníženie svalového napätia, pri liečbe abstinencie u alkoholikov, v rámci predoperačnej prípravy...
Rozdiely sú aj v ZLOŽENÍ jednotlivých BDZ a tým, že sú návykové (drogy) sa smú užívať len 4, max. 6 týždňov!!!

Rolko

Ked dobre viem,každý obsahuje Alprazolam.Sú to návykové lieky na zmiernenie úzkosťi,stresu.Na krátkodobé užívaňie,8-12 týždňov max.Ja som vždy na Vianoce doma dva týždňe na dovolenke,a sviatky ťažko znášám.aj ked mám priaťelku,býváme spolu dvaja v r.dome,vo vlastnom,aj pracujem,takže by som mal byť rád,ale nie som.Na dedine,kde je kľud a ťicho.V tomto období si dám vypísať od svôjho psychiatra Neuroly 4 krabičky,0,5-ky,na dva týždňe,kým prekonám ten vianočný ošial.možno to znie z mojich úsť škaredo,ale mal som ťažké deťstvo,a to mi vo mňe zanechal následky.Bolo nás veľa,piatí súrodenci,a rodičia nemohli dovoliť veľa darčekov pre nás.Teraz som už dospelý,ja deti nemám,ale v mojej rodine je ich dosť,Chváľa Bohu,ktorým dávam aj to posledné čo mám.18 rokov trpím na depky,na úzkosťi,som na AD,na anxiolitiká,na lieky na spánok.Takto musím bohužiaľ fungovať.Rozdiel medzi liekmy,čo si písala,moc neviem,treba konzultovať s psychiatrom.Ale v žiadnom prípade sa nesmieš na nich navyknúť,lebo odvykať z nich je vraj hotové peklo.Prajem veľa šťastia.

Omen

Správnu odpoveď tu už máš, je v nich ROZDIEL.

Spoločné majú to, že sú to BENZODIAZEPINY, sú návykové, a preto sú určené len na krátkodobé užívanie.

Rozdiely sú v:
1. indikácii,
2. kontraindikácii,
3. účinnej látke, jej dávke,
4. vedľajších účinkoch,
niektoré sú originály, iné generiká, niektoré môže prepísať len psychiater a niektoré aj iný lekár...

"Viem, že všetky sa používajú na to isté" - NIE! Viď vyššie.

"Či je medzi nimi rozdiel v dĺžke účinku" - ÁNO!
Sú stredno dlho - dlhodobo pôsobiace (doznievajúca ospalosť cez deň), ich eliminačný čas je dlhší ( vylúčenie z tela) a treba vziať do úvahy aj dávkovanie, obsah účinnej látky a telesnú konštrukciu pacienta.

Rolko

Dôležité je, že ich nesmiete brať dlhodobo.
Ja som už raz sa dostal na psychiatriu kvôli závislosti na Neurole 1 mg. Bral som denne aj 7-8 mg... Bolo to peklo tam, kým ma snažili od toho odvykat.