Mal by niekto cas pozriet sa na sloh mojej dcery?
CHARAKTERISTIKA POSTAVY- BABKA
Babka. Čo znamená toto slovo? Vždy mi napadne nejaká bábovka alebo zlá baba Jaga. Ale to nemá nič spoločné s mojou babkou. Keby som to mohla zmeniť, volala by som ju napríklad Lámolka. Áno, znie to cudne, ale neskutočne ju to vystihuje. LÁ ako láskavá, M ako milá a O ako… ochotná alebo obetavá. Čo všetko sa dá skryť do jedného slova. Už je asi jasné, že idem opisovať moju babku.
Volá sa Magdalena a má 72 rokov. Dosť pokročilý vek, ale to znamená, že si už prešla mnohými vecami a nabrala veľa skúseností a vedomostí. Ako sa hovorí- Čo sa za mladi naučíš, v starobe akoby si našiel. Najviac ju vystihuje obrovská starostlivosť. Keď’ ideme k nej na návštevu, vždy je všetkého dosť a nikdy neodídeme s prázdnymi rukami. ,, Zoberte si aspoň tieto koláčiky a nezabudnite na tieto šťavnaté jabĺčka.” neustále nám niečo ponúka. Ale keď’ varí babka, všetko chutí najlepšie na svete. Som si presvedčená, že je neexistuje lepšia kuchárka, ako je ona. To však preto, že dáva do každého jedla tú istú ingredienciu- lásku. Ale jednu vec nikdy nepochopím. Keby som si od nej vypýtala hoci aj modré z neba alebo hodinky s vodotryskom, doniesla by mi 10, nech si vyberiem najkrajšie. Odkiaľ tie veci berie? Keď’ spomínam moju babku, najviac upúta svojimi vtipnými príbehmi a historkami. Babkin netradičný humor zabaví každého. Vždy, keď k nej prídeme, utekáme rovno k jej veľkej skrini so sladkosťami. Minule som sa tam vybrala a nestihla som ani otočiť kľúčom, keď babka vyskočila spod periny, pod ktorou sa skrývala a zakričala: ,,Čo tam robíš?” Skoro som dostala infarkt. V Neposlednom rade treba spomenúť, že seba má vždy na poslednom mieste. Najprv, nech majú všetci, čo potrebujú a ona si vystačí trebárs aj so suchým chlebom. Detstvo nemala ľahké, čo ju veľmi poznačilo. Mala veľmi prísnych rodičom, čo ju poznačilo. Často sa cítila nepochopená a nemilovaná. Vždy pracovala rada a až do posledných síl. Máva silné bolesti chrbta, ktoré ju teraz už dosť obmedzujú. Napríklad, keď’ strávi pol dňa v kuchyni, na druhý deň sa nevládze ani pohnúť. Je však aj veľmi domýšľavá a niekedy pochopí veci inak, ako sme to mysleli. Všetko musí mať vždy dokonalo a chce, aby to bolo podľa jej predstáv. Nemá rada, keď jej niekto dohovára alebo ju poučuje.
Miluje varenie a upratovanie. Veľa času venuje čítaniu kníh o záhradkárstve a pečení. Taktiež rada nakupuje a v obchodoch strávi aj niekoľko hodín. Často rieši krížovky a osem smerovky. Máme k sebe blízko práve kvôli láske k hudbe. Miluje spev a keď som jej minule hrala na husliach, priznala, že aj ona si v detstve vybrala tento krásny nástroj. Odmalička mi spievala a už ako malú ma naučila všetky koledy.
Je stredne vysoká, nie úplne najstihlejsia, ale to mi vôbec neprekáža. Postavu nemá veľmi výraznú, ale jej oči si vždy získajú pozornosť. Odzrkadľujú všetko, celú jej osobnosť. Stačí, že sa do nich pozriem a hneď viem, že je to ona. Vyžarujú nehu, lásku, porozumenie… Chodí trochu zhrbene, kvôli bolestiam. Jej upracovane ruky a nohy plne mozoľov sú svedkami namáhavej práce. Hebká bledá tvár skrýva množstvo vrások. Vychovávať dve deti vôbec nebolo ľahké, keď to chcela robiť poriadne. Hlavu pokrývajú krátke blond vlasy, ktoré jej vždy radi češeme.
Je to veľmi dôležitý človek v mojom živote a bez nej by som nebola taká, ako som. Nedala mi len maškrty, ale snažila sa vštepiť mi dobré rady do života, pripraviť ma na budúcnosť a rozvíjať moje talenty. Som jej za to nesmierne vďačná.