Invalidny dochodok

Príspevok v téme: Invalidny dochodok
Lion30

Zdravim, je tu nejaky lekar, co by vedel podla symptomov a diagnoz urcit, ci mam narok aspon na ciastocny ID ?

Unkovertebralna artroza obojstranna C4, C5 a C6, Dx skolioza s max. vybocenim, hernie - z toho bolesti celej chrbtice, najme v krizovej oblasti, krcnej - bolest citim stale uz niekolko rokov, nepomaha nic, ani cviky, fizioterapeut - zvykol som si ale je to naprd, je to riadna bolest, ta bolest ide stredom chrbtice od krizov az hore boli to stale... Hlavu nemozem mat dlho nadol, inak tma do oci a bolest ani sediet sa neda dlho.

Bolesti oci a za ocami - na RTG je nalez, ovoidny utvar, anechogenita sklovca, nik ani ocna nevedela nalez objasnit. Oci bolia stale, najhorsia forma suchych oci... cierne flaky pri pohybe oci, a ked boli oko tak vidim nim len hmlu, - vraj ocna migrena :D taky prd a nie ocna migrena. Vraj sa to neda riesit.

Piskanie v oboch usiach a poriadne silne - vraj sa to tiez neda nijak riesit... ehm tak naco cu doktori ? Nahovno.

Na MRI mozgu - leukoencefalopatia, 16 lezii 2 az 3mm, vaskulopatia ciev v mozgu a este cosi.

Brni v nohach od kolien nadol,prsty atd...

Z toho brutalne psychostavy, od psych, diagn. stredne tazke depresie atd... mam cely popis hotovy sloh. Liecba nezaberala.

Toto vsetko od roku 2012 po nakazeni sa boreliozou. Na vsetko som si zvykol aje je to nahovno, odisiel som preto z prace.

Viem ze na Slovensku je ziskat ID umenie, na boreliozu sa vobec neda ale na jej nasledky ano, no ci to bude stacit neviem. Vraj ziskat ID sa da len na hlavu :D ale tak a co ak ho daju. Ake su podmienky pre jeho ziskanie ?

Dakujem za odp.

ahjajjaj

Smutným obdobím života prechádzajú aktuálne mnohí, ale tou ozajstnou, diagnostikovanou depresiou je ich podstatne menej. Stredne ťažká, zreteľná depresia vo veľkej miere ovplyvňuje aj fyzicky kvalitu života. V roku 2013 malo psychiatrickú chorobu diagnostizovaných 109 ľudí z 10 000, takže zhruba 1,1% populácie. A to boli psychické ochorenia všeobecne, nie iba depresia, ale aj napr. demencia, neuróza, či závislosti. Myslím, že sa k celej otázke ID staviaš veľmi negatívne. Pritom to má veľmi jednoduchú logiku.
Keď si podáš do soc. poisťovne všetky spomínané dokumenty, ID určite dostaneš. Samozrejme, keď si nič nepodáš, zaručene nič ani nedostaneš.

Lion30

Takze ziskat ID je nemozne... depresie ma skoro kazdy, na artrozu nie - pokym hlava drzi na krku je dobre a len horsie bude, mozno potom daju :D, na MRI nalezy tiez nie.

ahjajjaj

diagnózy sa sčítavajú, ale z jednej musíš mať minimálne 35 bodov. Z ostatných sa Ti zaráta dokopy 10 bodov.
To, koľko budeš mať bodov - percent, záleží od toho, koľko bodov získaš z hlavnej diagnózy. Ak by si mal z hlavnej diagnózy 50 bodov, zo zvyšných Ti zarátajú vždy len 10, potom by si mal 60 % ID. Ak by si mal z hlavnej diagnózy 60 bodov, mal by si 70% ID - čo je vlastne celý.

ahjajjaj

Treba pripojiť aj predošlé nálezy, ale je potrebné mať aj aktuálny najviac 3 mesiace starý nález.
Keď by Ti na depresiu dali 35 %, a na zvyšok 10 %, dosiahol by si potrebných 45 %, z ktorých by si mal polovičný ID.
Keby si na neurologický nález dostal 35 % a na psychiatrický 10 %, budeš to mať tiež tak. Takže neurológ, psychológ, psychiater a očný lekár. Všade sa prihlás na kontrolu s tým, že nemôžeš mesiace na kontrolu čakať, lebo máš nálezy odovzdať do sociálnej poisťovne.
Na neurologický nález by si mal nárok aj na kúpele - kde by si si platil len ubytovanie a stravu, procedúry by si mal zadarmo a pomohli by Ti. Keby niekto s Tebou z rodiny išiel ako doprovod, aj to by Ti mohlo pomôcť s tými depresiami a celkovým stavom.

Lion30

Uz nepracujem, budu tomu pomaly 2 roky ako som dal vypoved - uz to pre bolesti a brutalne psychostavy neslo. No lekar mi nechcel dat dlhodobu PN... Neveril na tie problemy - su tomu uz 2 roky mozno viac, co som po lekaroch nechodil Posudok od psych. je ale z roku 2018, bude treba robit novy ? Na to veru chut nemam. Je v nom este napisane toho ovela viac nie len stredne tazke depresie ale i organicita, coje ais organicke poskodenie mozgu vplyvom infekcie atd. Na chrticu zrejme ID nedostanem, lebo chodit chodim, chodza pohyby niesu omezene lenze chrbat a krcna boli jak slak. Ale na ten posudok od psych alebo na pozapalove poskodenie mozgu by sa to malo podarit vybavit. A tie nalezy napr od psych sa scitavaju alebo musi byt jenom jedna diagnoza, priklad stredne tazke depresie co je 35 percent co je malo, cize musia byt tazke depresie to je od 50 percent ? Ci ako to je ?

ahjajjaj

Ahoj,
1. začnem chrbticou - nepíšeš koľko stupňová je skolióza, ani o stupni postihu: do akej miery je poškodená statika pohybu a funkčnosť pohybu? - tam môžeš získať od 10 - po 50 %
2. Anechogenita sklovca: 40-50 % (pravdepodobne
3. stav po zápalovom ochorení mozgu: 15- 80 % - tu sa vyžaduje okrem neurologického nálezu aj nález psychiatra a psychológa
4. depresia: okolo 35 %
Na to, aby si mal čiastočný invalidný dôchodok, potrebuješ mať 45% pokles zárobkovej činnosti, pričom sa berú do úvahy všetky spomínané diagnózy. Zhnuť minimálne 35 % poklesu možnosti zárobku a ID Ti bude udelený. Za uvedené zdravotné problémy ho celkom určite dostaneš, aj keď s ohľadom aj na to, ako dlho tieto ťažkosti pretrvávajú a do akej miery možno dosiahnuť zlepšenie stavu.
Nepísal si, či si momentálne v pracovnom pomere. Z finančného hľadiska je väčšinou výhodnejšie ostať na PN, najviac rok, ako poberať hneď ID.
Na vybavenie ID potrebuješ: vysvedčenie z posledného ročníka základnej školy, doklad o stredoškolskom a vysokoškolskom vzdelaní, správa o príjmoch za posledný rok, papier od neurológa ohľadne encefalitidíty a chrbtice, od očného, od psychiatra a od psychológa.
Získať ID je umenie ohľadne vybavovania a papierovačiek, inak je to o lekárskych nálezoch a zdravotnom stave, takže ho určite dostaneš.
Odporúčam zatelefonovať do sociálnej poisťovne a opýtať sa, čo všetko budú potrebovať.

fonte

Zadaj do googlu "Percentuálna miera poklesu zárovkovej činnosti".
Hneď ti vyskočí odkaz od soc. poisťovne s tými ich tabuľkami.
Skús si tam nájsť svoje diagnózy(ak sa ti to vôbec podarí), ak áno, tak podľa toho čo máš a asi v akom stave si tam vidíš percentá.
Funguje to tak, že môžeš mať len jednu diagnózu ako hlavnú, na ktorú ti dajú 40, alebo 50(teraz neviem presne) a za ostatné ti dajú max 10 percen.t
Na čiastočný invalidný potrebuješ tušim 50 percent a na plný 70 perc.
Všetko ale záleži od toho, ako ti to nabodujú.