Chirurgická extrakcia zuba - hnis

Príspevok v téme: Chirurgická extrakcia zuba - hnis
Ari11

Dobrý deň. Pred 9-timi dňami mi robili chirurgickú extrakciu 8-mičky, ktorá bola v ďasne neprerezaná a naležato. Ranu mi zošili. Nedostala som antibiotiká. Dnes som si všimla v okolí stehov početnejšie hnisavé vačky a už pár dní mám nepríjemnú chuť. Môj zubár má momentálne dovolenku týždeň a pol. Nevie mi niekto poradiť ako by som to mala ošetrovať, kým k nemu pôjdem na kontrolu až 15.6? Ďakujem

Ari11

Ja som tie iné syndrómy (zvýšená teplota, bolesť čeľustí a opuch) mala. Objavilo sa to krátko po extrakcii. Nasadila som si samoliečbu:-) (nechcela som hneď bežať späť a otravovať..) ibalgin 3 x 1 a užívala som ho 5 dní, kým sa mi podarilo príznaky potlačiť (už som si myslela, že sa to vyliečilo). Po vysadení ibalginu, sa mi o deň či dva objavila modrina na spodnej čeľusti (zub som mala vyťahovaný úplne inde ako vznikla modrina) a nepríjemná chuť. V nedeľu som si všimla tie hnisavé vačky v okolí stehov, a dnes ráno opäť sa dostavili problémy s čeľusťou, čo ma už donútilo ísť za všeobecnou. Predpísala mi augmentin atb. Tak len dúfam, že sa to liečbou upraví. Predsa 8 dní mi príde ešte dlhá doba, kým sa zubár na mňa pozrie. Inak ústnu hygienu dodržujem, zuby umývam po každom jedle, len výplachov som sa bála (aby sa nevytvorilo suché lôžko). S tými som začala až včera. Ďakujem za rady

ahjajjaj

môže ísť iba o hnis na povrchu, nie v hĺbke. Terapie: časté čistenie zubov zubnou pastou, po každom jedle výplach úst ústnou vodou s dezinfekčným účinkom, ráno a na noc výplach vlažným repíkovým odvarom po umytí zubov.
Keby sa objavili aj iné syndrómy, napr. zvýšená teplota a bolesť čeľustí, obrátiť sa na obvodného lekára, ktorý predpíše antibiotiká, pretože v tom prípade ide o zápal v hĺbke.