Týraná žena - chcem pomôcť kamarátke

Príspevok v téme: Týraná žena - chcem pomôcť kamarátke
SangvinikMZ

Dobrý deň. Zoznámil so sa s rozvedenou ženou s tým že nechce vzťah, lebo ešte nie je vysporiadaná s veľmi ťažkou minulosťou o ktorej mi možno časom keď sa lepšie spoznáme porozpráva. Hneď na začiatku sme sa teda dohodli že budeme len kamaráti, čo si budú písať. Naše vzájomné kamarátstvo a písanie si, sa posunulo skoro na každodennú komunikáciu. Telefonovanie odmieta, lebo že už jedného kamaráta si takto našla a zaľúbil sa do nej a musela ho odmietnuť, lebo vzťah nechce kým si nevyrieši minulosť. Naše kamarátstvo trvá viac ako 4 mesiace a za ten čas som zistil že bývalý ju týral aj psychicky aj fyzicky a že sa museli rozísť. O svojom súkromí hovorí ale stroho, veľmi málo. Začala mi asi po štyroch mesiacoch veriť, lebo poodkryla ako veľmi sa trápi, že je až zúfalá, že sa nevie s minulosťou vysporiadať. Do nedávna bývali jej 2 dospelé deti o nej, teraz už zostala sama. Priznala sa že ani deti, ani mama nevedia o jej probléme a trápi sa sama. Poskladal dom si mozaiku z toho čo som sa od nej dozvedel a zistil som že je stále pod vplyvom bývalého násilníka, že sa stretávajú, chodia spolu na akcie, opravuje jej auto a tak podobne. Vždy po takýchto stretnutiach píše len že plače a „celé zle“ „ľudia sú zlí“ a mám to nechať tak, že jej aj tak nepomôžem. Napr. na rodinnej oslave dostala od neho facku, mne napísala: „celé zle, dostala som facku“. Ale už na druhý deň sa odmietla o tom rozprávať, že ona si to vyrieši, mám to nechať tak, že sa jej ospravedlnil a že ho k tomu vyprovokovala. Naposledy bola u neho, čo som ja nevedel a keď jej cinkla správa o do mňa, tak jej vzal telefón a cez Messenger mi zavolal, že čo vypisujem jeho žene a na odpoveď že predsa nie je vydatá mi povedal že je to aj tak jeho žena a kričal na ňu aby to potvrdila, zmohla sa len na „nechaj to tak“. O tom čo urobí mne nebudem písať.
Vyplýva mi z toho jedno, že je pod silným vplyvom násilníka a grobiana a nevie sa oslobodiť. Nechce sa o tom rozprávať. Tá žena trpí, ja jej chcem pomôcť ale neviem ako.
Viem o linke pre týrané ženy, volal som tak. Poradili mi aby som ju presvedčil, aby im zavolala.
Poraďte mi prosím, ako jej pomôcť. Ďakujem

SangvinikMZ

Dobrý deň. Ďakujem za rady. Už som bol naklonený myšlienke, že budem musieť nechať tú úbohú ženu trpieť, ale včera uznala že je týraná žena a že to chce riešiť. Spomenul som linku dôvery pre týrané ženy, že jej poradia čo má robiť. Uvidím čo teraz urobí, či prejde k činu a v tom ju budem podporovať, alebo zostane len pri slovách, že to chce riešiť. Bolo mi jej ľúto, že žena krehká ako kvetinka, má taký krutý život- neživot. Skúsim jej teda pomôcť, podporiť ju, ale triezvo, nedám sa zneužívať. Určite sem napíšem, ako to dopadlo.

miruska01

Toto je podla mna zacarovany kruh a ked nechce pomoct, tak ty s tym isto nemas co len tak spravit. Kde nie je vola, tam bohuzial nie je ani cesta

SangvinikMZ

Ďakujem za rozumnú odpoveď aj posúdenie danej veci. Bral som ako znamenie že jej musím pomôcť, lebo sme sa narodili v ten istý deň.

Omen

Pomôcť sa dá LEN človeku, ktorý si uvedomuje, že pomoc potrebuje a o pomoc požiada. Rada pre teba: "nechaj to tak".

Je to zrelá žena vykazujúca všetky znaky syndrómu týranej ženy, s hlbokými jazvami na srdci a duši. Ona už vykazuje aj znaky štokholmského syndrómu, keďže sa aj po rozvode stretáva so svojím trýzniteľom a má voči nemu ambivalentný vzťah. Je zlomená, bez sily. Všetku bolesť dusí v sebe, čo je veľmi nebezpečné. Raz ale môže vybuchnúť a ...

V každom prípade sa ju môžeš pokúsiť nasmerovať na linku pre týrané ženy, k psychiatrovi, advokátovi. Dôležité je, aby o tom začala hovoriť a vyrozprávala sa, aby pochopila, že ona POMOC potrebuje. Ak to odmietne a nezačne riešiť, potom to ukončí. Nenechaj sa využívať, zneužívať... Nenechaj sa degradovať na NÁPLASŤ, ktorá jej poslúži na preklenutie obdobia bolesti. Nájdi si inú kamarátku.