Návštevy lekárov a zamestnanie

Príspevok v téme: Návštevy lekárov a zamestnanie
Horor

Mám veľa diagnóz a tým pádom musím často chodiť k lekárom. Diskutovať chcem o tom, aké sú možnosťi, prípadne vaše reálne skúsenosti s týmto:

Podľa zákona máme nárok na 7 paragrafov za rok. Lenže ja mám viacero diagnóz a musím navštevovať 3x ročne interné, 3x ročne diabetológiu, 2x ročne alergológiu, zubára a psychológa podľa potreby. Takže mne tých 7 nestačí a problém je so zamestnaniami kde je pracovný čas na jednu zmenu od pondelka do piatka. Keď pracujú aj lekári. V zamestnaniach na zmeny robiť nemôžem lebo vo väčšine z nich je aj nočná čo mi jedna z diagnóz neumožňuje, a tam kde sú dve zmeny (ranná, poobedná) ma obvykle ani nezoberú lebo do budúcnosti rátajú aj s nočnou a nebudú riskovať že ma o mesiac musia prepustiť. Také že dlhý krátky týždeň je málo dostupné, a turnusová práca možno ale aj tam neviem, lebo s tolkými diagnózami nie veľmi radi zamestnávajú. Jediné zamestnanie kde ma zoberú je takto office time prevádzka a keď všetkých doktorov dám dokopy tak to vyzerá že skoro každý mesiac musím chýbať, a to všeobecne zamestnávatelia nemajú veľmi radi. Ale zase ak zanedbám liečbu tak zase tým že nechodím po tých vyšetreniach, tak zase stav sa môže zhoršiť. S dovolenkou je to zase také že kolegialita, že šéf ju nemusí vždy dať alebo nemôže dať, práve keď potrebujem tak na to sa je ťažké spoliehať. Aké riešenie viete poradiť?

ahjajjaj

Ahoj, pokiaľ si v poisťovni Dôvera, potom Ti vedia dať aj presný časový termín, a tak môžeš za jeden deň vybaviť aj 3 lekárov. Ohľadne diabetizmu to napr. môj manžel rieši tak, že sa do 8.00 vráti domov, a potom stíha riadne prácu, a pracovné stretnutia od 8.05. Tiež tých 7 dní ber tak, že akonáhle si u lekára skončil, vrátiš sa do práce. Takto sa dá chýbanie zredukovať na polovicu. Okrem toho máš zo zákona nárok aj na doprovod člena rodiny k lekárovi. Tak len požiadať lekára, aby Ti dal na priepustku, že si bol s členom rodiny.
Ďalšia vec je, že zamestnávateľ má povinnosť dať nahradiť neodpracovanú prácu, ktorú máš, lebo si vyčerpal 7 dní, a potreboval si byť preč aj viac. Zamestnávateľ to podľa zákona má riešiť tak, že Ti umožní si prácu odpracovať a nie na úkor dovolenky.

Horor

Alebo sa zamestnať na víkendovej zmene a týždeň mať na behačky po lekároch. Zopár firiem takú prevádzkuje. Alebo nepretržitej prevádzke ale v nejakej menšej firme kde nekladú taký dôraz na zdravotný stav lebo väčšia firma človeka s tolkými diagnózami ani nezamestná.

snejty

Presne som cakala tuto reakciu. Si taka predvidatelna :-)

Ano, vsetko co si napisala ma byt na priepustke uvedene. Akurat, ze lekar nema cas to vypisovat, takze da peciatku, podpis, datum a zvysok si vyplna zamestnanec sam.

Omen

Milá Snejty,
venuj sa tomu, čomu rozumieš, ak niečomu aj rozumieš!
Non in legendo, sed in intelligendo leges consistunt!

Vo všeobecnosti je potrebné, aby na lekárskom potvrdení bolo uvedené:
1. meno a priezvisko zamestnanca,
2. dátum vyšetrenia u lekára,
3. čas trvania vyšetrenia (odkedy, hlavne dokedy!), prípadne poznámka o celodennom ošetrení - LEKÁR a nik iný!!!,
4. že ide o vyšetrenie zamestnanca (lebo môže ísť aj o ošetrenie rodinného príslušníka),
5. pečiatka a podpis lekára.

Okrem doby vyšetrenia sa do celkovej doby prekážky v práci započítava aj nevyhnutná cesta tam a späť a čas strávený čakaním pred vyšetrením.

Horor, ak sa budeš riadiť radami insitnej právničky Snejty, potom si koleduješ o problémy so zamestnávateľom - absencia v práci, náhrada škody, kárne opatrenie, krátenie dovolenky, odňatie prémií...
Zamestnávateľ si môže o.i. čas trvania vyšetrenia overiť u lekára a porovnať s jeho denníkom/ knihou ošetrených pacientov, ktorý/ú je povinný viesť.

snejty

Ten cas si tam zaznacis sam. Ale nie kedy si opustil lekara, ale tak aby z toho bolo jasne kedy si nebol v praci. Potrebujes aj cas na presun, pripadne po niektorych osetreniach na zotavenie. Cize urcite nie cas kedy si opustil lekara.

Omen

Horor,
keďže poznáš zázračné slovíčko a aj si ho použil, tak ti dám aj ďalšie info, ktoré sa ti môže hodiť.

Na priepustke ti lekár musí vyznačiť presný čas, kedy si odišiel z jeho ordinácie a ak je to celodenné vyšetrenie, potom aj túto skutočnosť. Inak by si mohol mať v práci problémy.
Poskytovanie pracovného voľna nad rámec zákona môže zamestnávateľ upraviť aj v Interných predpisoch alebo v Kolektívnej zmluve.

snejty

1 den vybavis viac lekarov alebo sa
po osetreni sa vratis do prace (tak si minies len polovicu priepustky
najdes si lekarov, kt ordinuju aj 16:00 (su aj taki)

Omen

Podľa aktuálneho znenia Zákonníka práce máš nárok na
pracovné voľno S NÁHRADOU MZDY na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.

Máš nárok aj na ďalšie pracovné voľno BEZ NÁHRADY MZDY na nevyhnutne potrebný čas, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.

Riešiť to môžeš tak, že si v jeden deň vybavíš dvoch lekárov, môžeš sa objednať (1 ráno, 2. poobede), môžeš si zobrať dovolenku, môžeš robiť nadčasy a čerpať si náhradné voľno alebo budeš čerpať pracovné voľno, ale už bez náhrady mzdy. Viac možností nemáš.