Kolektív plný alkoholikov

Príspevok v téme: Kolektív plný alkoholikov
Tibor92

Pred cca pol rokom som nastúpil do novej práce, už hneď v prvý deň mi kolegovia vraveli že musím vedieť poriadne piť aby som zapadol.
Kolegovia sa väčšinu času nebavia o ničom inom iba o alkohole, sexe a púšťajú si fakt primitívne videá a na tom sa rehocú.
A to chcem povedať že to je firma kde sa zarába násobky priemernej slovenskej mzdy a to sú ľudia čo majú rodiny, domy a drahé autá.
Išiel som raz aj s nimi na chatu a to som bol v šoku čo sa tam dialo. Pár ľudí tam malo spolu sex, takí čo majú rodiny a deti. A podľa ich správania sa to deje na takýchto chatach celkom bežne.
Vôbec sa necítim dobre v takomto kolektíve a rozmýšľam či dať výpoveď a hľadať si inú prácu. Ale čo keď to tam bude rovnaké?
Máte to aj v iných firmách podobne? Toto je moja prvá skúsenosť s veľkou firmou.

Mirecc

Na 99% odhadujem že si introvert a dlhodobo nezadaný keď ti takéto správanie vadí.

Píšeš že sa tým ľudom darí, majú autá, domy, všetci sú vo vzťahoch. Zároveň sa v tej práci asi moc nemaká keď tam máte čas pozerať videá.

Toto mi presne zapadá do konceptu že takýto ľudia bez morálnych hodnôt majú úspech, vzťahy a peniaze.

Určite nedávaj výpoveď, máš jedinečnú šancu vhupnúť do sveta takýchto ľudí a byť v dnešnej spoločnosti úspešný.

Almarinos

moja rada je takato:
Sformuluj si najskor slovne pocit, kt. v tejto situacii prezivas. Ja na zaklade tvojho opisu to vidim takto:
"MUSIM robit to, co robia oni, hoci sa mi to nepaci, lebo ked to robit nebudem, tak sa im nebudem pacit (=nezapadnem medzi nich) ."
Slovo "musim" si sam napisal a vidim, ze sa ti to nepaci, lebo TA NIEKTO DO NIECOHO TLACI, CI NECHCEŠ ROBIT.
Zaroven som si vsimol, ze "musim pit alkohol, aby som medzi nich zapadol" - cize to zahrna ta veta, kt. som napisal v uvodzovkach hore.
a "pitie alkoholu sa mi hnusi" - to je dalsi pocit.
Co s tym a preco sa tak citis? Moj nazor je takyto:
1. Mas odpor voci alkoholu a povedal by som, ze vyslovene neznasas takych ludi co chlascu a neznasas, ked "nasilu" musis medzi nimi byt. Je to pre teba neprijemny pocit, lebo si v podstate v tiesni, ako keby sa z toho nedalo uniknut. Je mozne aj to, ze kedysi davno tvoj otec, alebo mama prisiel kedysi davno domov opity. A tebe sa to hnusilo vtedy. ALE NEMOHOL SI MU TO POVEDAT, LEBO TO BOL TVOJ OTEC. Tam je podla mna mozna pricina problemu. Skus napisat, ci naozaj niekto z tvojich rodicov pije alkohol a hnusi sa ti to. Vtedy ked si bol dajme tomu maly, prisiel niekto z rodicov opity a ty si to musel vydrzat, lebo to bol tvoj rodic a ty si mu preto ani nemohol oponovat. Je mozne aj to, ze nikto z tvojich rodicov alkohol nepije, ale skor predpokladam, ze asi pije. Napis.
2. Musim to vydrzat je dalsi tvoj neprijemny pocit. Tak ako som pisal v bode c 1., je mozne, ze to spustil ten zazitok z detstva, ale nemuselo to tak byt. Je mozne, ze si musel nieco ine vydrzat doma.

Zostavas teda pred otazkou, ci zostat v robote, akebo opustit tento kolektiv. Ja predpokladám, ze pracu mas asi aj dobru. Riesenim by mohlo byt vysporiadat sa so svojimi negatívnymi pocitmi. Riesi sa to hlbkovym ponorenim do situacii, ktore ti pripomínajú tuto sucasnu. Pretoze tato sucasna ti zrkadli tvoju minulost a tvoje neprejavene pocity (hnevu, odporu, hnusu) z minulosti.

Ak by si to teda poriesil, uz by ti nemalo byt neprijemne na pracovisku, ze by si musel robit to, co oni. Netvrdim, ze musis mat rad alkohol a tieto volne debaty o sexe. Zmeni sa vsak tvoj pristup voci takymto ludom a bude ti to jedno, ak s tym popracujes.

Tvoje pocity poznam, lebo podobne som to citil aj ja, ked som mal podobny kolektiv. Prist na tieto skryte spustace avsak nebyva jednoduche.

Predpokladam, a zase mi to mozes napisat, ci sa nemylim, je, ze v podstate sa stale dostavas v živote do situacii, kde sa niekto takto sprava ako oni a hnusi sa ti to, ale mas zaroven pocit, ze im to nemozes povedat. Lebo by sa ti napr. vysmiali. Cize tento pocit sa ti stale opakuje, dokym ho neidentifikujes pri jeho koreni v detstve. Potom to prestane. Uz ten pocit viac zazivat nebudes.

blueberryNN

To znie uplne hrozne!! Podla mna to nie je takto vsade. Ak nebudes robit, co robia oni, mozno nezapadnes do kolektivu. Potom sa asi nebudes citit dobre medzi nimi a asi aj sam zistis, ze chces ist niekam inam. Ak uz to teraz citis, ze ti tam kvoli tomuto nie je dobre, skus si najst aspon jednu osobu v tom kolektive, ktorej sa to tiez nepaci. Ak tam nikto taky nie je, tak mozno zacni hladat inu pracu. Okolie ma na nas velky vplyv, moze sa stat, ze ani nevies ako, ale postupne sa zmenis a budes ako oni, a to asi nechces.

snejty

Nie, nie je to bezne. Na teambuildingy nie si povinny chodit, cize tento problem mas vyrieseny.
To ci zostat, asi zalezi od prace. Bavi ta? Musis s nimi priamo spolupracovat? Mozes si dat sluchadka a pocuvat napr. hudbu?