Pri teplote 37+ k.o. ale pri 38+ a 39+ už pohoda

Príspevok v téme: Pri teplote 37+ k.o. ale pri 38+ a 39+ už pohoda
Emana

Zdravím,

možno hlúpa otázka pre niekoho, ale zaujíma ma to.

Pred 2 dňami mi stúpla teplota na 37,6-37,8 a celú noc som sa klepala a triasla od zimy, aj s 2 dekami a paplónom naraz, vykúrená izba. Koža ma už bolela z toho ako mi stáli chlpy. V zime v -30 vonku by som sa tak netriasla. Celú noc... nadránom som bola komplet vysilená, už som sa ani nevládala triasť od zimy, ale žiaľ to nejde zastaviť, myslela som že ma fakticky vypne - kto zažil pozná ten pocit.

Potom mi teplota vystúpila v priehu dňa a drzala sa na cca 38,3- 38,8 a to už som sa cítila v pohode, ani som nejako nevnímala že by mi niečo bolo, v pohode som porobila bežné domáce práce, navarila si atď.
Večer to stúplo na 39,2-39,6 a to som mala pocit tepla, ako keď sa poriadne zababuší človek do teplého oblečenia - nič špeciálne nepríjemné, ale inak som sa cítila tiež celkom ok. Na nejakú fyzickú aktivitu to už nebolo, ale v pohode som pozerala film a robila od PC.

Už 2 dni fungujem doma medzi 38,2-39,5 a je mi celkom fajn. Dnes som bola dokonca v istú dobu presvedčená pocitovo, že už určite teplotu nemám a namerala som 38,2. (stary ortutovy teplomer, keby niekto namietal o nepresnosti).
Aktuálne ležím s 38,5 ale stále sa cítim v pohode.

Moja otázka znie - ako to je možné, že ma 37+ tak zloží vždy a vyššie teploty sú už ok? (vždy som to tak mala)
Je to normálne? Máte podobnú skúsenosť? Ak áno, prečo to tak je?
Predpokladala by som, že čím vyššia teplota, tým to telo znáša horšie.

Pozn.: Teplotu som neznižovala. Viem... k tomuto sú 2 názorové tábory, ani odborníci sa nezhodujú, ale to je na inú diskusiu.

ahjajjaj

ahoj, zažila som niečo podobné. Myslím si však, že rozdiel nie je v tom, koľko máš teplotu, ale kedy. Na začiatku ochorenia, keď sa teplota zvýši sa človek cíti veľmi zle, neskôr je to pocitovo lepšie, aj keď choroba ešte neustúpila, ale organizmus už uviedol do funkcie obranné mechanizmy, to bolo vtedy, keď si sa zle cítila. Keď už organizmus iba udržuje naštartované obranné mechanizmy, chorý sa cíti lepšie. Niečo robí aj psychika. Chorý už vie, že je chorý, už sa proti tomu psychicky nebráni a akceptuje túto skutočnosť. Imunitný systém je už adaptovaný na skutočnosť a iba si koná svoju povinnosť, kým choroba neprejde. Okrem toho vyššia teplota má aj utlmujúce účinky na chorého a znižuje bolesť.
Mám takú informáciu, že pri teplote nad 38.5 je dobré už zasiahnuť liekom, a to kvôli tomu, že vyššia teplota pôsobí negatívne aj na činnosť srdca.