Vyhorenie - kam sa objednať, ako to funguje

Príspevok v téme: Vyhorenie - kam sa objednať, ako to funguje
Imunitka

Ahojte.
Pred pár mesiacmi som totálne vyhorela v práci. Keby nás sám šéf všetkých nerozpustil, odišla by som sama. Bolo to dosť zlé, zanevrela som dosť na ľudí a stratila som i sebavedomie. Každopádne, som si „naordinovala“ na spamätanie sa pár týždňov voľna. Lenže pár týždňov sa pretiahlo už na pár mesiacov a ja sa nedokážem prinútiť po tom negatívnom, čo som zažila, vrátiť sa pracovať späť na svoju pozíciu.
Keď pozerám inzeráty s ponukami práce, tak ma opäť chytá panika a úzkosť, že to opäť nebudem zvládať. Myslím, že to všetko vo mne prebudilo i sociálnu fóbiu. Došlo to až k tomu, že pozerám také pracovné ponuky, ktoré ma posunú platovo oveľa nižšie: manuálne práce, resp. pomocné práce, ale i tak sa nemôžem rozhýbať, aby som na nejakú zareagovala. Cítim sa neschopná a menejcenná.
Začala som teda rozmýšľať nad odbornou pomocou. Lenže, stačí na toto psychológ, alebo už rovno vyhľadať psychiatra?

Ak psychológ, prepláca to poisťovňa? Keď pozerám tie ceny za jedno sedenie, je to dosť 40-60 € a nemyslím, že by sa dal ten problém vyriešiť dvomi, tromi ani piatimi sedeniami. A ak to prepláca poisťovňa, tak len na odporúčanie psychiatra?

Ak by som šla rovno k psychiatrovi, nakoľko je celý tento proces anonymný? Napr. tak, že keď prepíše lieky, kto všetko to bude vidieť v systéme ( obvodný lekár, ...) Predpokladám, že nepotrebujem výmenný lístok, alebo ?

Ďakujem za akékoľvek info alebo skúsenosť.

snejty

Webero - co konkretne si zazil so psychologom a psychiatrom,ked ho neodporucas?
Kedy ti diagnostikovali vyhorenie a kedy si ho prekonal?

Mercury

Ale keď vás bolia napr zuby taktiež nechodíte do lesa ale idete k zubárovi ,takéto reči si nechajte na doma

We-bero9

Dobrý deň, ja neodporúčam ani psychológa ani psychiatra. Treba mať vlastnú vôľu a prekonať poškodzujúce myšlienky. Veľa odpočívať a chodiť do prírody, športovať. Dobre sa stravovať. To je východisko. Byť optimistická.

Mercury

Klinický psychológ je preplacany poisťovňou ale potrebuješ na to výmenný listok od doktora alebo od psychiatra ,a psychiatra si môžeš zvoliť ktoréhokoľvek,nepotrebuješ na to ísť k obvodnému

pupavka18

Tiež čo najviac spánku, carnosine prestuduj na nete, colostrum od Barnys, abo iné...antistres komplex vitamínu B, antistres od Jamieson, abo iné, si pozri na nete,
Tiež doporučujú revitanerv strong, všetko podľa seba jasne,
Barnys, jamieson Weber naturals, pozri ponuku,

Dobré probiotikum, stravu prekopať, na nete pozri Instagram Dominika krčmariková domih, Ema Muller = rozne cvičenia, rady medzi dievčatami, ako ďalej...to len pre inšpiro...

pupavka18

K psychiatrovi ak sa rozhodneš, netreba od obvodného žiadny papier, objednaj sa aj hneď, lebo sa dlho čaká,
Medzitým psychológ...

Ak psychológ zistí hneď na začiatku niečo,s čím sa nezaoberá...hneď ti odporučí, že riešiť so psychiatrom,
U psychiatra prvé sedenie je na dlhšie, vypočuje ťa, priprav si aj na papier body, čo chceš povedať, lebo strašne veľa ľudí, ide to ako na páse,

Prehodnoť svoje možnosti, hodnoty, priority a ponáhľaj sa pomaly, nie je to sranda

ahjajjaj

ahoj, odporúčala by som Ti nasledovný postup. Zájdeš k obvodnému lekárovi, ktorý Ti na základe Tvojich problémov navrhne psychologické a psychiatrické vyšetrenie. Na psychologické vyšetrenie pôjdeš k psychológovi zmluvnému s Tvojou zdravotnou poisťovňou za účelom vykonania testov na burn out syndróm a depresiu. S výsledkami psychologického vyšetrenia pôjdeš k psychiatrovi, ktorý zváži potrebnosť medikamentóznej liečby.
Psychológ Ti pomôže iba v tom, aby si mala výsledky vyšetrenia, ktoré potrebuje psychiater. Inú pomoc od neho neočakávaj. Radšej sa sústreď trochu na ľudí okolo seba, na svoje kamarátky a rodinu, a venuj sa tomu, čo máš rada, to bude okrem prípadných liekov najlepšia terapia. Na základe odporúčania psychológa a psychiatra Ťa môže obvodný lekár na nejaký čas aj vypísať. Do akýchkoľvek prác sa len tak nehrň, práca "pod Tvoju úroveň" Tvojej psychike rozhodne nepomôže.

Mirecc

Imunitka no psychológ ti najprv povie že na tvoj problém (ale to hovoria každému podľa mňa) bude treba 2 sedenia mesačne.
Kým prejdete k jadru veci tak to bude tak na treťom sedení čiže prvá stovka padla.
Potom stovka mesačne.
On ti bude hovoriť to čo ti povie aj každý rozumný človek, to sú len obyčajní ľudia, nemajú žiaden patent na zázraky.
Keď odtiaľ vyjdeš tak sa budeš cítiť tak 2 hodiny fajn a potom vhupneš do svojho klasického života a aj zabúdaš že si u nejakého psychológa bola. (ja to tak mám)
Kdežto lieky od psychiatra ti ovplyvnia mozog dlhodobo si myslím. Ale neviem, lieky neberiem nemám osobnú skúsenosť.

pupavka18

Úplný súhlas do bodky s Mirecc, stránka
k sebe.sk = psychológov na jednom mieste viac, ale všetko za peniaze

Imunitka

Snejty: No vyzerá to tak, že to bude ešte veselé vôbec nájsť nejakého psychológa, ktorí má i zmluvu s poisťovňami. Tých, čo som pozerala sú všetko súkromníci. Je to paradox, keď sa nad tým človek zamyslí. Lebo na jednej strane nám táto doba sama zovšadiaľ prízvukuje, že si máme " liečiť" svoje duševné zdravie, že to nie je hanba a na druhej strane to nie je podporované zdravotníctvom, resp. veľmi biedne.

Mirecc: Máš dakú osobnú skúsenosť so psychológmi, keď myslíš , že to nepomôže ? V podstate podľa toho, čo čítam na nete, by mal už i psychológ vedieť, či to zvládne sám len so psychoterapiou alebo človeka posunie i psychiatrovi. Podľa toho, čo čítam, by mali dokonca spolupracovať. Teda ak si ho nešanujú pre seba ako zdroj príjmov.

Mjanik: Áno, zabŕdla som trochu i do problematiky TČM a tiež som zvažovala aj tento smer, len v mojom okolí myslím nikto nepraktizuje. Máš s AKU vlastnú skúsenosť alebo sám praktizuješ?