Študium

Príspevok v téme: Študium
Nikaaaaaa

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či by ste mi nevedeli poradiť ohľadom výberu štúdia. Momentálne študujem medicínu, ale dosť ma zaujíma kriminológia, ale na policajnú akadémiu som nechcela ísť, tak mi ostala moja druhá záľuba, a to veda, medicína. Nie je tu prosím niekto, kto pracuje v odbore, ktoré spája tieto dva smery? Napr. súdne lekárstvo, psychiatria so zameraním na súdne procesy a vedel by mi popísať ako to tam funguje? Ako veľmi sa zaoberáte danými prípadmi, či tam existuje aj bližšia spolupráca s policajtmi, vyšetrovateľmi alebo len čisto odovzdávanie informácii?
Ak to, čo som napísala je nonsense, tak by som sa chcela spýtať, či existujú nejaké kurzy kriminológie, príp. povolania vykonávané pri vyšetrovaní trestných činov, ktoré nevyžadujú policajnú akadémiu, ale plnohodnotne prispievajú k vyriešeniu prípadu. Za odpovede vopred dakujem :)

Omen

Nika,
ak sa chceš stať súdnou lekárkou alebo psychiatričkou a byť účastníčkou trestnoprávnych alebo civilných konaní, potom študuješ tú správnu VŠ. Po štúdiu medicíny si musíš spraviť ešte atestácie, stať sa súdnou lekárkou/psychiatričkou a dostať sa do Zoznamu súdnych znalcov Ministerstva spravodlivosti SR.
Takže ťa čaká ešte kopec štúdia, skúšok, školení, okrem iného aj z práva.

"Psychiatria so zameraním na súdne procesy" NEEXISTUJE, ale ak budeš súdnou znalkyňou, tak sa súdnych procesoch budeš zúčastňovať a budeš spolupracovať nielen "s policajtmi a vyšetrovateľmi", ale aj s prokurátormi, obvinenými, poškodenými, obhajcami (advokátmi), sudcami. Budeš vyhotovovať súdnoznalecké posudky.

To isté platí aj v prípade, že sa staneš súdnou lekárkou, s tým rozdielom, že budeš vyhotovovať súdnoznalecké pitvy ľudí, ktorí zomreli mimo nemocnice za podozrivých okolností a nariadia ju orgány činné v trestnom konaní. A tiež pitvy pre orgány Úradu dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou.