Zber liečivých rastlín

Príspevok v téme: Zber liečivých rastlín
Josip

Pri zbere liečivých rastlín je nevyhnutné dodržiavať niektoré osvedčené pravidlá, ktoré chránia zberača aj prírodu. Všeobecne platné zásady možno zhrnúť do niekoľkých bodov :
1.) Dôležité je rastlinu samozrejme poznať.
2.) Rastliny zbierajte iba v lokalitách, kde je ich dostatok ,aby sa zachovala ich populácia na ďalšie rozmnožovanie a zber. Zásadne nezbierajte chránené rastliny! Všimnite si, že liečivé účinky viacerých rastlín sa navzájom veľmi často prekrývajú tak za nimi zväčša ani netreba veľmi Ďaleko chodiť. Stačí sa zamerať na tie, ktoré rastú vo vašom okolí. Často to bývajú "buriny" (pýr, lastovičník), ku ktorým navyše získate práve pri ich zbere celkom iný, pozitívny vzťah
3.) Pri zbere sa zamerajte na lokality dostatočne vzdialené od frekventovaných ciest, kde sa v rastlinách môžu kumulovať ťažké kovy z výfukov vozidiel. Vyhýbajte sa aj iným prašným alebo inak znečisteným oblastiam, ako aj miestam, kde je možnosť kontaminácie chemickými postrekmi, napr. pri používaní herbicídov, pesticídov alebo hnojív aplikovaných na listy.
4.) Zbierajte v tom čase vegetačného obdobia, keď je obsah účinných látok najvyšší, vždy len zdravé a dobre vyvinuté časti rastliny , Zvyčajne je to v čase kvitnutia alebo krátko pred ním. Nadzemné časti rastlín je vhodné zberať v predpoludňajších hodinách, pri peknom počasí alebo pri zamračenej oblohe, ak sú rastliny suché, bez kvapiek rosy a dažďa. Obdobie zberu je pre rôzne druhy rastlín a ich častí rozdielne.
Podzemné časti:
Zberajte na jeseň, po skončení vegetačného obdobia. Korene a podzemky vykopávajte z dobre vyrastených rastlín.
Vňať:
Je vrchná časť stonky spolu s listami a kvetmi. Zbiera sa zvyčajne na začiatku rozvíjania kvetných púčikov, maximálne do dĺžky 30cm.
Listy:
Sa zberajú pred obdobím kvitnutia, v čase ich najlepšieho, najzdravšieho rastu. Listy zberajte len pretrhávaním, teda nechajte na rastline dostatočné množstvo listov, aby neutrpel jej ďalší vývin
Kvety:
Zbierajte na začiatku kvitnutia, najlepšie pred ich úplným rozvinutím. Kvety a súkvetia zbierajte celé, zvyčajne bez kvetných stopiek. Stopky však môžete odstrániť aj dodatočne.
Plody:
Zber plodov sa viaže na obdobie dozrievania. Niektoré sa zbierajú krátko pred úplným dozretím, aby z nich nevypadli semená. Nezbierajte prezreté, presušené a nahnité plody.