Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Na čo všetko mám nárok ako ZŤP dôchodca

Príspevok v téme: Na čo všetko mám nárok ako ZŤP dôchodca
fmfiain1234

Dobrý deň,
som ZŤP dôchodca a okrem dôchodku nemám vybavené žiadne ďalšie úľavy. A to preto, lebo neviem, na čo všetko má nárok.
Pamätám si, že moja babka bol ZŤP dôchodca a mala rôzne zľavy ako príplatok na benzín, lacnejšiu diaľničnú známku, na barlu a neviem čo všetko ešte. Mohli by ste ma informovať na čo všetko mám nárok.
Najlepšie by bolo, keby ste mi poslali aj zákony, ktoré o tom hovoria.

Bohužiaľ, ja nie som vedec. Moje závery sú občas mylné.
Ďakujem za odpoveď a ochotu.

miki25

Ešte som zabudol, že musíte byť držiteľom preukazu ZŤP, ktorý sa žiada na úrade práce a ten vám pridelia alebo zamietnú... Potom môžete si uplatňovať isté zľavy, o ktorých som písal...

miki25

Ahoj tie vecí, čo píšeš sú tzv. kompenzácie, ktoré sa vybavujú na úrade práce. Všetko záleží od diagnózy. Predpokladám, že vaša babka bola odkázaná na individuálnu dopravu. Preto dostala príspevok na benzín, či parkovací preukaz. Pokiaľ máte ten parkovací preukaz tak môžete požiadať oslobodenie platenia na diaľničnej známke. Inak pre ZŤP je veľmi veľa úľav. Najznámejšie je napr. možnosť požiadať o oslobodenie na platenie koncesionárskych poplatkov. Tiež niektoré obce ponúkajú možnosť zľavy napr. na smetie, dane za psa, z nehnuteľnosti. To si treba zistiť vo svojej obci, že aké zľavy ponúka obec pre ZŤP... Tiež nejaké inštitúcie najmä športové kluby, kúpaliská, fitness centra atď. dávajú zľavy na nejaké športové aktivity.