je to sebecké?

Príspevok v téme: je to sebecké?
moc_unavena

Mám 4 ročný vzťah. Naschvál začínam slovom ,,mám", lebo mi pripadá, že som v ňom sama. Každý článok, psychologické knihy píšu o tom, že by mal byť vzťah založený na komunikácii, vzájomnej dohode, kompromisoch, avšak sa mi zdá, že to u nás akosi nefunguje.
S partnerom sme sa zoznámili v zahraničí a precestovali sme spolu kus sveta, spája nás veľa spomienok a zážitkov. Vedela som, že má o dosť menšiu rodinu ako ja, taktiež, že také tie bežné veci ako obdarovávanie zvyknutý, ale zo začiatku to nevyzeralo byť ako problém. Videla som na ňom, že moc na rodinné stretnutia nie je, ale prvý, možno druhý rok s tým problém nemal. Dokonca ani s nákupom nejakej kvetiny na meniny, narodeniny problém nemal. Ale časom s tým úplne prestal. Vraj ho nútim do všetkého. Jediné, čo ho zaujíma je šport, príroda a jeho záujmy. Nechce chodiť do spoločnosti, nechce chodiť na návštevy (ani k vlastnej sestre, max občas k jeho babičke), nikomu nekupuje darčeky (ani vlastnej rodine, ani mojej-vraj ich nechce ani sám dostávať, ale ja mu nedokážem NIČ nekúpiť, takže to vypadá tak, že kupujem darčeky jemu, celej mojej aj jeho rodine, ale sama nič nedostanem).
Je to až tak sebecké odo mňa, aby som od neho chcela za kompromis, aby sme raz za čas podnikli aj niečo, čo chcem ja? Je to tak sebecké, že by som chcela dostať na svoje sviatky, či vianoce darček?

snejty

ok, takze darceky su najmensi problem. Problem je to, ze nechce robit kompromisy. Nepoznam ho, takze tazko povedat, no mozno ma nejaku poruch spravania alebo syndrom. Tu asi nic nepomoze. Bud to budes akceptovat, alebo sa rozidete.

ovomaltine

Ja by som darceky az tak neriesila, pokial by to bola jedina jeho chyba :)
Nie je nahodou velmi vytazeny v praci, ked nie, tak asi taka povaha, ze chce byt sam.

moc_unavena

samozrejme, že som mu to už hovorila..trvá len na svojom a na všetko ostatné má svoj postoj a nevyvrátiteľný názor..podľa neho vo vzťahu nejde o kompromisy, ale aby každý robil len to, čo chce...takže by som nemala chodiť s ním na prechádzky, alevo cvičiť, keď nechcem..ale tým pádom by sme už spolu nič nerobili, len sedeli vo vlastnom kútiku.

moc_unavena

samozrejme, že som mu to už hovorila..trvá len na svojom a na všetko ostatné má svoj postoj a nevyvrátiteľný názor..podľa neho vo vzťahu nejde o kompromisy, ale aby každý robil len to, čo chce...takže by som nemala chodiť s ním na prechádzky, alevo cvičiť, keď nechcem..ale tým pádom by sme už spolu nič nerobili, len sedeli vo vlastnom kútiku.

moc_unavena

Voľný čas trávime často spolu, do prírody a na prechádzky chodíme spoločne aj 5-7 krát do týždňa. Okrem toho spolu aj športujeme cvičime, beháme atď. Keď sa jedná o domáce práce, ktoré je raz za čas potrebné urobiť, radšej si sám vyjde na prechádzku, než by sa takými ,,zbytočnosťami zaťažoval".
Prípravy na sviatky sú pre neho otrava, vôbec mu na nich nezáleží, radšej by bol na sviatky odcestovaný. Kým ja sa pripravujem, on si samozrejme ide do prírody sám a necháva všetko byť. Samozrejme sa potom síce zúčastní, ale čo z toho človek má, keď sám lieta, pripravuje a potom si on príde na hotové.
V jeho rodine sa práve darčeky dávajú. A ja od jeho mamky darček tiež dostanem, preto mi je trápne k nim chodiť bez darčeku. (dohodli sme sa, že ja kupujem darčeky svojej rodine, reálne to tak nefunguje) Možno sa popísalo, že trvám na materiálnom, ale na rozdiel od neho, ja by som sa necítila komfortne prísť k niekomu sama prebrať darček a samozrejme i on a my sa objavíme s prázdnymi rukami. Doma by som sa určite hanbou pod zem prepadla. A možno teda som materiálna, ale raz za čas by som sa tiež chcela cítiť, že mu na mne záleží aspoň nejakou maličkosťou by mi dal pocítiť, že si ma váži.

mozebyt

Keď si čítala psychologické knihy,určite si narazila na pojem jazyk lásky.Ak nahodou nie,ide o to,že každý ma svoj sposob akym prejavuje lasku.Niekto to robi tak,ze ti pomaha s domacimi pracami ,nakupmi atd, iny tak,ze s tebou travi cas,dalsi potrebuje dotyky, iny darceky. Niekde sa to vo vztahu kombinuje. Pokial nic z toho nerobi,az vtedy by som sa zamyslela,ci mysli naozaj len na seba aj ned viem ze pises,ci ty nie si sebec. Zatial to vyzera len,ze mas zjavne ako prioritu travenie casu v spolocnosti a materialne prejavy.Nie kazdy to tak musi mat ani ked ide o vlastnu rodinu a nemusi na tom byt nic zle.Ak mu vyhovuje príroda moze byt toto jeho spoločnosť,kde sa nabija. Ak si sa s nim bavila o darcekoch a nema to efekt tak ti ostava sa s tym len zmierit pokiaľ ti ten vztah nieco dava. Ked nie je na materialne veci tazko to zmeníš a naopak.