chcela by som sa spýtať ohľadom bežných domácich váh, ktoré merajú taktiež kostnú hmotu. Môže takéto meranie odhaliť osteopórozu, ak by bolo číslo nižšie, alebo sa niečo také preukáže len vo veľmi vážnych stavoch?
NIE, v žiadnom prípade! Žiadna váha na svete ti osteoporózu neodhalí.
Na meranie hustoty kostnej hmoty slúži denzitometria, konkrétne denzitometer. Vyšetrenie sa robí na predlaktí, driekových stavcoch a hornom konci stehennej kosti. Výsledok môže byť: normálny nález, osteopénia alebo už osteoporóza.
Môže. Napríklad kosti 40ročného silového športovca, spierača môžu byť kosti hustejšie v porovnaní so 40ročným nešportovcom. Tak neviem ako taká domáca váha zoberie tieto vstupné údaje ?
Stehenná kosť vzpierača udrží v namáhaní v osi po dĺžke (záťaž na vzper) napr. 1500kg a u nešportovca 1200kg a u osteoporotika podľa stupňa postihnutia napr.300kg. U ľudí v rovnakom veku približne rovnakej konštrukcie je rozdielna v rovnakom veku u muža a ženy.
Vonkajším znakom môžu byť problémy s kĺbmi, ktorých časti sú metabolicky závislé aj na priereze/ hustote kostí.
Pomôže užívať vnútorne Vápnik/Kalcium s katalyzátorom/vitamínom D3 a K2.
Ja by som to riešil klasickou školskou medicínou a prenechal takto zložitú disciplínu odborníkom.