Aké lieky na žlč sú dostupne na Slovensku?

Príspevok v téme: Aké lieky na žlč sú dostupne na Slovensku?
ModraObloha

Zdravím, rád by som sa spýtal aké dostupné lieky máme na slovensku prípadne v česku na vychytávanie žlčových solí alebo kyselín?? Ako sa u nás lieči takzvaný "žlčový reflux" alebo reflux dvanastnika ?? Pretože v minulosti tu boli dostupné lieky s aktívnou zložkou Sucralfate (sukralfát) alebo cholestyramín (kolestyramín) v zahraničí (mimo CZ a SVK) stále dostupné na lekársky predpis. Tunak som nenašiel absolutne nič, kedže trpím žlčovým refluxom a spôsobuje to vela rôznych tažkosti ktoré mi zabranujú dať sa dokopy tak by som rád vedel aká je alternatíva ?? Skúšal som rôzne vlakniny, potraviny ktoré by tu žlč vedeli nejak nasiaknúť ale to fakt nefunguje... maximálne na par minút a potom to cítim znova. Dokoca mám pocit že tunak sa snaď ani žlčový reflux nelieči hlavná vec že v odbornej literatúre existuje termín chronická gastritída chemického pôvodu (spôsobená žlčou) preto nerozumiem prečo sa za A - u nás toto vôbec nelieči alebo nebere ako symptom ktorý treba riešit. alebo za B - lieči ale nič čo funguje tu snaď ani není.

Pozrel som si prehlad dostupných liekov a nič s týmito zložkami tu není... aktívne uhlie, psyllium a podobné veci som dávno vyskúšal a nema to žiadný alebo minimálny učinok. Treba pochopit že žlč není voda, a kedže voda je polárna látka tak odpudzuje nepolárne látky, čo žlč pravdepodobne bude, takže ak si dám psyllium a vypijem ho s vodou tak sa naviaže na vodu a na žlč nie. Budem rád ak sa tu niekto vyjadrí, rád by som si tie lieky zohnal zo zahraničia ale to asi nepojde tak lahko... Ďakujem za prípadnú odpoveď.

ModraObloha

dakujem vám

fonte - máš skúsenosť s tým liekom alebo aspoň jeho učinnou látkou kyselinou ursodeoxycholovou? Tento liek si zohnám, len ma zaujíma ak máš žlčový reflux tak že či ti to pomáha.

martinmlm - neviem práve či chcem podporovať trávenie pretože čim viac žlče tým viac mi jej aj tak bude eventuálne škodiť v žalúdku. Neviem či vieš o čom je žlčový reflux ale určite viem že väčšina ľudí čo trpia týmto nechce mať žlč v žalúdku/pažeráku/krku lebo to robí neskutočný bordel v tele, mne to hneď dokáže spôsobovať bolesť na viacerích miestach a najhoršie na tom je že zbaviť sa tej žlče zo žalúdka nejde tak jednoducho ako by si povedal. Takže rôzne byliny ktoré majú dobrý účinok pretože podniecujú k lepšiej sekrecii a podobne (pravdepodobne je repík horký ) mne škodia.
Nejdem tu moc vysvetlovať mechanizmus celeho tohoto, ale v skratke mám zapálený žalúdok a užívam antacida (nemam kyselinu v žalúdku) a telo je ako jeden velký stroj, keď neni v žalúdku HCL tak sa nemusí uzavierať zvierač medzi dvanastnikom a žaludkom a potom može žlč unikat do žaludka.. podobne pracuje aj zvierač medzi žaludkom a pažerakom, uzaviera sa na dostatok HCL. Takže pre mna bude mať zmysel ten čaj keď budem mat zdravý žaludok a dostatok HCL. Ale dakujem za radu :)

Chcel by som sa ešte spýtať ohľadom sirupu na žalúdok (liečivo), nevie niekto ako sa to volá? Neviem či je to na vredy alebo na niečo iné no skúsil by som aj to, len neviem vôbec názov.