Covid vakcína pre zdravého, mladého vytakného človeka či dokonca u detí.

Príspevok v téme: Covid vakcína pre zdravého, mladého vytakného človeka či dokonca u detí.
tkyjdnmntl

zdravím, oficiálne sú prezentované overené čísla o tom ako vakcína na covid znižuje dlzku nákazy, riziko úmrtnosti, riziko prepuknutia ochorenia, atd a teda aj spomaluje šírenie.

z čoho na prvý pohlad logicky vyplýva že by sa mal dať každý rozumný človek zaočkovať lebo to zachráni ľudské životy.

naposledy som videl mediálne prezentované nejaké čísla, tuším 50% nižšie riziko nákazy a úmrtia (alebo niečo na ten spôsob), takže sa stačí pichnúť pár krát a vybavené, -50% rizika čo je dosť solídne.

Ten ďalší pohlad a fakty ale tiež jasne hovoria že mladý ,zdraví vitálny človek či zdravé dieťa nespadá do rizikovej skupiny a covid by teda nemal byť problém.. Tak ale dám si vakcínu a tie riziká ktoré sú aj tak zanedbateľné ešte znížim na polovicu, čo je fantastické nie? a tu su práve nie som istý..

moja otázka má také 2 úrovňe, jednak či je tých 50% zníženia rizika počítaných na všetkých, alebo iba na rizikovej skupine a čo to teda znamená pre vitálneho mladého zdravého Slováka. má vakcína teda aj u takého jedinca zásadný benefit (prípade pre spoločnosť ak sa dá taký jedinec zaočkovať) a teda platí aj pre mladých a zdravích tých -50% rizika alebo sú naopak čísla omnoho nižšie či zanedbatelné, alebo sa ešte presne nevie?..

a táto druhá pod otázka je validá hlavne ak je benefit vakcíny pre zdravého, mladého človeka len minimálny(v tých relatívnych percentu číslach). Má v takom prípade zmysel sa očkovať? áno ja chápem že štatisticky aj malé zlepšenie vie dopomôcť celkovej situácii, ale aj taká vec je ako nainštalovať 1000 kamier na každom rohu pomôže vyriešiť 1% pouličnej kriminality (čo samozrejme ani náhodou nestojí za to riziko zneužitia kamerových systémov a plytvania financiami).

a má zmysel očkovať deti o ktorých vieme že sú najmenej rizikové? aký na to máte pohlad ?