Ako si poradiť s celiakiou

RNG

Nedostatok enzymov je vec genetiky. Napomoct sa da enzymatickymi doplnkami a mozno aj doplnkom jodu, ktory je tiez zodpovedny za vyrobu enzymov.
Tiez rozne probiotika vyrabaju vseliake enzymi, ktore mozu byt napomocne.

for pato31

mne lepok nerobi problem vobec ... bola som na vylete a nejak som nemohla rozmyslat ci to mozem alebo nie pretoze v francuzsku som im velmi vysvetlit nevedela ze mam bezlepku :( tak som jedla mucne jedla a nerobili mi ziadny problem ...
tebe prajem vela nadeje lebo moja na moje vyliecenie uz zasla nezomrela len uz nad tym vobec nrozmyslam ci sa z toho dostanem ... skor by ma zaujimalo ci moje babo bude mat na 100% bezlepku sice je od neho este daleko ale mam vazny vztah :)

pato31

mozno mas pravdu ale nadej zomiera posledna ako sa hovori. tiez poznam ludi co sa z toho dostali a aj takeho co mu lepok nerobi problem v malych davkach ale to je jeho problem ked to nema potvrdene od dr. ze je z toho von.

for pato31

ahoj pato ... ja mam o 2 mesiace 18 rokov a coeliakiu teda bezlepkovu dietu mi diagnostikovali na 1 a tristvrte roka ;) doktorka povie ze sa to moze v puberte vyliecit ale moja puberta je za mnou a bezlepka tu :( nechcem ta sklamat ale podla mna sa to vyliecit neda ... my bezlepkaci nemame v creve enzym ktory rozklada lepok ... a myslim si ze na tvoje dieta len tak z neba nepadne ... poznam aj takych ktori dietu nedodrzuju a ZATIAL nemaju problemyno nedodrziavanie diety moze viest k rakovine hrubeho creva ... tak sa drzte ja s tym uz zije 16 rokov a zvykla som si :) ... vela stastia

pato31

aj moj syn ma celikiu uz 4. rok a celkom si na nu zvykol. o 2roky ma ist na konrolne vysetrenie a ja verim ze z toho vyjde. ked nie teraz tak v puberte urcite.

RNG

Rozne proteolitycke enzymy pomahaju rozlozit bielkoviny(lepka je typ bielkoviny), mozu z casti nahradit nedostatok tela vo vylucovani tychto enzymov.

jaja

celiakia je nevyliečiteľné ochorenie, ale dá sa liečiť-ak celiatik dodržiava bezlepkovú diétu, tak môže existovať ako úplne zdravý človek

viac info o celiakii nájdete na internete