Obavy o kamarátku

Príspevok v téme: Obavy o kamarátku
Jednohubka6

Dobrý deň,
ako je už z názvu zrejmé, mám starosti o svoju kamarátku. Respektíve o jej budúcnosť. Má 18, budúci rok 19, ale žije, takpoviediac, zo dňa na deň. Úplne fláka školu, ani brigádu si nechce hľadať, o nič nejaví záujem, mám pocit, že rezignovala úplne na všetko. Týka sa to aj medziľudských vzťahov. Má len veľmi úzky okruh priateľov a spoznávať nových ľudí nechce, je dosť uzavretá... No inak je to úžasné dievča, veľmi pekné, milé a múdre, len si toho nie je vedomá. Takisto si v živote prešla mnohými vecami, o ktorých sem ani nechcem písať. Je jednou z najsilnejších ľudí, akých poznám a neskutočne ju obdivujem. Len sa o ňu dosť bojím. V dnešnom svete sa človek stratí, ak nie je aspoň trošku priebojný, čo ona nie je. A navyše je aj neskutočne tvrdohlavá a odmieta akúkoľvek pomoc. Viem, že by som sa mala starať najmä o seba a svoje veci, ale mám o ňu veľký strach, pretože mi na nej záleží. A už neviem, čo mám robiť...

ovomaltine

noodle, ako odlisis introverta a niekoho so psychickymi problemami, tazko. ktovie, ci to aj nejde ruka v ruke v tych vypuklejsich pripadoch, nie tych este beznych.

Noodle

Ináč, snejty má pravdu. Nie je jediná, ktorá fláka školu. Ak nechodí poza školu, nie je to až taký problém. Je úzkostlivá, uzavretá, ale ako hovoríš, má okruh priateľov. Takže sa zdá, že ani z jej povahou na tom nie je najhoršie, keď ich má. Lebo ver mi, sú aj také prípady, keď je človek tak uzavretý, úzkostlivý a hanblivý, že za celý život nemal ani jedného priateľa. Niekto je proste introvert a nerád sa zoznamuje s novými ľuďmi. A nie každý musí byť poctivý. Ak hovoríš, že taká bola vždy a si jej kamarátka, akceptuj ju takú, aká je. Tipujem, že ty si extrovert. Tí nikdy nebudú chápať povahy, ako je tvoja kamarátka. Čiže buď ich akceptujú a nebudú sa ich znažiť zmeniť alebo sa si nájdu za priateľov takisto extrovertov.

snejty

Ovomaltine mam pocit, ze pozeras vela americkych filmov. Uloha skolskeho psychologa je uplne ina ako poskytovat terapie. Väcsina skol skolskeho psychologa ani nema a ak ano su to cerstve absolventky, kt. tak akurat prednasaju o sikonavovani.

snejty

A? Ja nevidim problem. Jasne ucit by sa mohla, ale kolko studentov to tiez flaka a zmaturuju a aj VS si spravia. Ak ma peniaze z domu naco by mala brigadovat? Ak je introvert a staci jej par kamaratov preco by sa mala zoznamovat. Zda sa mi, ze prehanas. Skus sa viac sustredit na seba

ovomaltine

mozno ma nejake psychicke problemy, tie by sa mali riesit co najskor, nech neprerastu do niecoho vacsieho. porad jej skolsku psychologicku.

berca

A ona nema rodicov? Ked si pisala, ze si uz presla vsetkym moznym, ak si ty o nu takto zaujimas, snad ma za sebou aj nejakeho dospeleho, ktory by sa o nu mohol tiez zaujimat. A zase v takom veku nie je hanba nevediet co chce v zivote robit, niektori ludia v tom nemaju jasno ani v 30.tke.

Noodle

Jednohubka6 - Možno nevie, čo chce v živote robiť, nevie, čo ju baví a nožno nemá žiadny cieľ. Poznám ľudí, ktorí majú aj 23, 24 rokov, a nevedia, čo by ich v živote bavilo. Neverím, že to hovorím (keďže v mojom prípade som sa na to vykašľala - tvrdohlavosť), ale so sociálnou fóbiou by mala navštíviť psychológa skôr, než jej to začne riadiť život. Z vlastnej skúsenosti to hovorím. To, že sa ľudom nechce zveriť, že všetko dusí v sebe, sa nezmení, si myslím alebo jej pomôže psychológ. Musí ale na sebe tvrdo zapracovať. Možno si myslí, že takto je odoženie ľudí, ktorých má rada. Môžeš síce povedať, že sa ti môže zveriť so všetkým a nepríde o teba, no vždy tam budú tieto nutkavé myšlienky, že nikoho to nezaujíma a len otravuje každého naokolo. Alebo je nedôverčivá. Alebo oboje.

Snaží sa pomôcť iným a vypočuje si ich. Je to dobré dievča.

Jednohubka6

@Noodle Ahoj :)
Poznám ju už asi 6 rokov. Čo sa školy týka, nikdy nebola ktovieako snaživá, riadila sa podľa "nejak bolo, nejak bude". Akoby očakávala, že sa za ňu veci vyriešia samé. Čo sa toho nízkeho sebavedomia týka, v tom máš pravdu. Navyše je aj dosť úzkostlivá, mám pocit, že by mohla mať sociálnu fóbiu. Ťažkým obdobím prechádza a aj preto mám o ňu strach. Bojím sa o jej psychické zdravie. Len sa mi nikdy nechce s ničím zveriť, všetko si necháva pre seba alebo svoje problémy zľahčuje. No zato vždy vypočuje druhých, aj keď v porovnaní s jej problémami riešia úplné banality. Je to mimoriadne dievča a ja som tu stále pre ňu, no mám pocit, že to nestačí...

Noodle

Ahoj.
Ako dlho ju poznáš? Ak ju poznáš roky, vždy bola takáto, čo sa týka školy? Povahu má, ako ja. S nedostatkom priebojnosti a uzavretosťou si tiež neviem rady a strpčuje mi to život. Tiež mi pripadá, že má nízke sebavedomie. Fláka školu, nechce si nájsť brigádu. Neprechádza ťažkým obdobím? Nemá depresie?