Stres

Príspevok v téme: Stres
Trisha72

Ahojte všetci, chcem sa len opýtať, respektíve poradiť, že čo ďalej. Mám taký problém, že keď mám verejne vystupovať medzi ľuďmi, tak to nedokážem, ani predniesť prípitok napríklad. Pred takýmito výstupmi mávam hnačky, mám také myšlienky, že čo keď sa strápnim a tak podobne, ale inak celkovo ľudia mi nevadia, ani že davy.
Lenže nedávno som sa mysela vystaviť jedného takéhoto výstupu a rozprávať medzi ľuďmi a ráno som si musela dať jednu whiskey a asi 1000 magnézium a aj tak som sčervenela a myslela som, že umriem. Ale akože nakoniec som to zvládla, ale potom som opäť mysela si vypiť a nechutilo mi jesť. Inak nepijem a zapili sme to s kamarátkou. Jednalo sa o dôležitú vec, preto taký stres kolo toho. Myslíte si, že by som s tým mala zájsť k odborníkovi? Jedná sa o úzkosť alebo je to bežné? Ďakujem za všetky rady.

MarciH

Mnoho ľudí máva stres alebo pocity úzkosti z verejného vystupovania. Nemyslím si, že je to niečo neobvyklé. Dobrá správa je, že sa s tým dá pracovať a čiastočne pocity úzkosti pred prejavom eliminovať. Skús si prečítať môj blog o úzkosti, kde nájdeš techniky a praktické rady, ako s takými pocitmi pracovať a čo robiť v situáciách, ktoré nám spôsobujú úzkosť: novapsychologia.sk

aron 003

Vekom a tréningom by sa to skutočne malo zlepšit. Viem že to nieje jednoduché. Ja som sa s týmto trápila dlhé roky. Po čase som presne dokázala rozlýšiť druhy stresu ktorý cítim. Jeden z tých najhorších bol práve ten ktorý zážívaš ty. Dvôležité je nezačať sa takým situáciám výhýbať. Mne vzdy pomáhal pocit ze som prekonala samu seba ,brala som tieto situácie ako výzvu aj ked som vedela ze tréma skazila moj výkon na plnej čiare a nepomohla ani dôkladná príprava. Chápem ze nie vždy sa to dá. V mojom prípade je problémom to ze ja celkovo reagujem na veci uzkostlivo hoci so stresom sa dokázem vyrovnať. Ak ti stres bráni v robení vecí ktoré más rada tak kľudne vyhľadaj odborníka. Prípadne môžeš skúsiť voľnopredajne lieky na ukľudnenie. Dufam ze som ti aspoň trochu pomohla.