Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Čo v živote robiť

Príspevok v téme: Čo v živote robiť
MrkvovyDzus

Ahojte,

už dlhšiu dobu sa zamýšľam nad tým, čo v živote robiť a keďže v tom nemám úplne jasno, chcem sa vás spýtať na názor, rady, tipy. Možno mi vaše reakcie pomôžu. Ďakujem za váš čas a ochotu. Takže, poďme na to :)

Na začiatok poviem, že som mladý človek, ktorý nie dávno vyštudoval vysokú školu. Ak by ste sa ma spýtali, či ma to, čo som vyštudoval, baví, povedal by som, že sčasti. Asi skôr nie. Môj doterajší pracovný život nie je dlhý a väčšina prác, s ktorými som prišiel do kontaktu, ma skôr nebavila ako bavila. Vrátane tej terajšej, ktorá je moja prvá seriózna, teda, že nie je to žiadna brigáda.

Čo sa týka mojich vlastností, osobnosti, tak som odmalička veľmi citlivý, čo je mojou silnou ale zároveň i slabou stránkou, pretože som dosť zraniteľný. Často prežívam stres, či už vo väčšej alebo menšej miere, mávam problémy s hnevom. V živote ma veľmi teší, keď prežívam blízkosť s ľuďmi, ale nie je to vždy, pretože často mávam v spoločenských situáciách stres a teda musia byť splnené určité podmienky, aby som sa cítil komfortne :D Mám rád pohľad na západ slnka, na hviezdy, obľubujem, keď vo mne niečo vyvoláva emócie, napr. dobrá hudba, film, kniha, príroda. Často sa zamýšľam nad rôznymi vecami, stáva sa mi, že som akoby mimo. Mám blízko k tým umeleckejším veciam, taktiež si myslím, že mám vkus i čo sa týka oblečenia, ale v tomto sa niekedy necítim komfortne, pretože to má i svoje negatívne stránky, jedna z nich je to, ako ma ako muža môžu vnímať ľudia (ako homosexuála). Celkovo by som sa zhodnotil tak, že som človek, ktorý hľadá krásu. Ale to asi každý, i keď v rôznej intenzite a forme. V detstve som trávil veľa hodín pri počítačových hrách, čo nie je dobre, a trvalo to až do rokov po dospelosti, možno tam boli určité prestávky. I nedávno som začal s tým, že si niečo raz za čas zahrám. Spoločnou črtou týkajúcou sa hrania a tejto témy môže byť napr. to, že ma baví, keď je niečo atmosférické, keď sa človek vžije do deja a baví ho to. Ďalšou mojou charakteristikou je to, že ma baví angličtina, celkovo sa ľahšie učím také tie veci ako jazyky, termíny z biológie a podobne. Tieto oblasti ma aj viacej zaujímajú, napr. angličtina, biológia, psychológia, veci súvisiace s krásou ako napr. maľovanie. Slabšie je na tom logika, tam by som povedal, že potrebujem viacej času, závisí od zložitosti problému :D Škola, ktorú som vyštudoval, je technického zamerania a zo všetkých predmetov, ktoré sme mali, ma zaujali asi najmä tie, ktoré s tým technickým až tak nesúviseli - angličtina a potom prednášky týkajúce sa skôr psychológie. Ale taktiež ma baví aj také to navrhovanie a vymýšľanie riešení, súvisiacich i s napr. technickými vecami. Nevyznám sa v tom poriadne, prídem si komplikovaný. Často si prídem, akoby ma bavilo všetko a zároveň nič. A mám dosť rozvinutú detailnosť, minimálne v určitých veciach.

No a aby som to spojil s prácou, tak často mi veľa vecí, ktoré sa týkajú môjho vzdelania či prác, ktoré som robil či robím, pripadajú suché. Cítim v sebe túžbu po niečom krajšom, kreatívnejšom, dobrodružnejšom, po vzťahoch s ľuďmi, nie po tabuľkách, papieroch a podobne. Veľakrát som rozmýšľal nad písaním, fotografovaním, v poslednej dobe aj maľovaním, jednoducho tieto kreatívnejšie veci, taktiež nad prácou napr. na živnosť, namiesto toho, aby som pracoval u niekoho. Často mi to spôsobuje stres, keď musím plniť úlohy, ktoré mi zadáva niekto iný. A častokrát ma ani nebavia. Možno je tá práca napr. na živnosť len snaha vyhnúť sa strachu, možno by to vôbec nebolo pre mňa. Tiež je asi ťažšie sa uživiť napr. tým maľovaním, k tomu, nie som v tom expert.

Rozmýšľal som i nad nejakým kariérnym poradcom, psychológom, niekým, kto vie zhodnotiť moje silné a slabé stránky a navrhnúť vhodné zameranie v živote.

Možno ste sa v mojom texte stratili, možno nie. No budem rád za každú reakciu, ktorá mi pomôže, i za snahu.
Vďaka.

Thomas-123

re 2miriamma:

Máš pravdu... No ja som bol z toho psychicky v pčku - keďže som bol v kontakte s množstvom Iťakov, čo boli schopní sa doslova do krvi pohádať, s tým - že ,,programovať sa môže naučiť každý, dizajnovať sa naučí každý"... Občas som vyfasoval argumenty typu ,,Veď ja som sa to naučil, tak sa to naučí každý" (problém dnešných dní - mnoho ľudí nechápe základnej veci - ,,ja nie som ty, ty nie si ja")

Poprípade mi hádzali také nereálne pozitivistické bludy ,,A čo iných počúvaš? Nepočúvaj k**ov, čo ti chcú nohy podraziť pokračuj v tom"

- Na tom pseudoargumente je dobre max to, že pekne znie, ale s realitou nemá mnoho spoločného....

Veď prestav si napr. situáciu - prihlásiš sa na medicínu (ak študuješ medicínu ospravedlňujem sa ti - potom si miesto medicíny dosaď trebárs jadrovú fyziku) - budeš niečo skúšať v tej oblasti, no každý čo sa medícinou zaoberá ti povie, že výsledok tvojho snaženia je otras... A nie - nepovedia ti to náhodní ľudia na fóre, ale povedia ti to viacerí s ktorými si sa zoznámila.

Tak čo? Znamenalo by to, že si najlepšia medička (alebo jadrová fyzička) na svete a ostatní sú len k**ti, čo ti chcú podraziť nohy... ? Lebo údajne nič také ako predpoklady neexistuje, to si musíš len samá povedať, že to spravíš (lebo aj keď si futbalista povie nevyhrám zápas, tak to nevyhrá")? Alebo to skôr znamená, že na medicínu (jadrovú fyziku) jednoducho nemáš na čom samozrejme nie je nič zlé, lebo také práce jednoducho nie sú pre každého?

A druhá vec - podstatou programovania je vynikajúce logické myslenie - to znamená, že keď niekto za tebou príde s ťažkým logickým problémom, tak je pre teba požehnanie... Že ten problém môžeš rozdeliť na menšie problémy a všetko poriešiť.... Ja som nikdy nebol ten typ, čo sa vyžíva v riešení logických problémov...

A nie len od iťakov som mal také skúsenosti.... Dokonca aj jeden populárny ,,Youtuber" (nebudem menovať, ale není to až také ťažké zistiť na koho narážam) robí videa na tú tému a tiež to zvykne prezentovať, že ,,programovať môže každý" - ,,za dva mesiace urobím s teba programátora" atď... (Potom keď som tie jeho tvrdenia spochybnil, tak mi dal vyžrať, že ,,pod jeho videami šírim svoju frustráciu")

Uznávam, možno som kvôli tomu v diskusiách občas reagoval aj trochu prehnane - ale ak máš v sebe aspoň trochu empatie skús si prestaviť - 34 rokov, zatiaľ jedná plnohodnotná práca, snažíš sa naučiť niečo - o čom ti rozprávajú ľudia z branže, že sa to naučí každý, kto sa bude poctivo učiť a cvičiť, že predpoklady na to neexistujú atď... A potom po dvoch rokoch učenia zistíš, že vedomosti nemáš ani len na to, aby si v tej oblasti pracovala ako junior.

Záver: Preto som veľmi vďačný, že som sa zoznámil asi s dvoma IŤakmi, čo mi ľudsky vysvetlili, že ,,prepáč, ale programovanie fakt nie je pre každého" (hlavne jeden z nich povedal, že - kto ma algoritmické myslenie (t. j. kto dokáže riešiť ťažké logické problémy) ten sa to naučí. Kto nie, tak sa max bude pri učení trápiť. A doporučili mi skúsiť sa naučiť veci ohľadom IT testingu a to sa momentálne snažím. IT Testing je niečo, že buď manuálne alebo za pomocí písania kódov testuješ v aplikáciach. Proste si vymslíš, čo všetko sa tam môže pokaziť a ,,skúšaš to pokaziť"

Thomas-123

Re: MrkvovyDzus

Dá sa povedať, že aj baví - a hlavne, žeby sa to dalo robiť z domova...

Kvôli zdravotným problémom klasické chodenie do práce by pre mna bol dosť veľký problém

ovomaltine

s tym poslednym od snejty suhlasim, bordel vo vsetkom. znameho prijali cez konkurz na veduceho, ale stary veduci sa nechcel vzdat, tak znamy robil len podriadeneho. a dalsich prikladov plno, aj na blogu sme podobny prispevok - Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve, a pod.

snejty

hm a ked clovek zisti co chce robit, tak ho na to miesto mozno ani neprijmu

Aj ked sa clovek prihlasi na nejaku pracovnu poziciu ani po pohovore nevie co bude robit. Popisky inzeratov su nekonkretne, vseobecne, ti co pohovoruju casto ani sami nevedia. Je to vlastne o stasti na co clovek natrafi.

2miriamma

podľa mňa to tiež nie je také jednoduché, proste každý máme predispozície na niečo iné a myslím, že je to úplne normálna vec

Thomas-123

Ja riešim niečo podobné...........

U mňa to je zas tak, že v 2007 som skončil stretnú - také jednoduché ekonomické veci (účtovníctvo, pc základy...) - no skončilo to asi 10 neúspešnými pohovormi v BA a nakoniec som zistil, že zdravotné problémy takmer úplne znemožňujú klasickú prácu (sústredenie, iné problémy ktoré spôsobujú problémy so spaním...) no zároveň horko ťažko som poriešil čiastočný invalidný dôchodok.....

Plus som typ, ktorý je totálne ústrachaný tak aj niečo ako SBS je u mňa dosť nepredstaviteľné (ak by som niečo stražil, niekto o hlavu väčší by ku mne prišiel že ,,čo chceš so p**" tak sa asi zoseriem strachom).

Skúšal som nejaké programovacie kurzy z domova - ale naučil som sa, že to, keď ti niekto bude rozprávať, že programovať a dizajnovať sa naučí hoc kto - len niekto sa musí viacej, niekto menej učiť je do neba volajúca k**a (ako keby som vytiahol prípad jedného Róma, čo bol spomínaný v TV - ktorý na Slovensku navštevoval pomocnú základnú školu a odišiel do Británie a tam vyštudoval vysokú školu - psychológiu a začal to používať ako dôkaz, že psychológ môže byť úplne z hoc koho)...

Momentálne sa snažím naučiť veci ohľadom IT testovania (mám pár príčetných známych na fb, ktorí pracujú ako programátori a normálne ľudsky my vysvetlili, že ,,sory ale programovanie ako také fakt nie je pre každého"" a doporučili radšej toto...

A skúsenosť s dizajnom bola nejaká taká, že jeden človek mi doporučil spôsob, ako sa dá web vytvoriť aj bez znalosti programovania - pár experimentov - výsledok otras.... Pokus o sitahnutie šablony a nahodenie údajov - výsledok otras... A potom mi ten človek napísal ,,a ty si myslíš, že moje prvé weby boli pekné?" (vááááááv - čiže skvelý spôsob získania práce - vytvoriť 1000 otrasných webstránok s tým že 1001 už bude menej otrasná).

Plus zvykol som fasovať aj nereálne pozitivistické bludy (,,nepočuvaj ostatných ostatní su k**i čo ťa chcú stiahnúť dole") - hmmmmm - čiže keď sa niekto prihlási na právo nespraví 10 skúšok to bude znamenať čo? Že je úžasný - preúžasný právnik a tí, čo mu povedia, že nespravil skúšku sú k**i ktorí ho chcú stiahnuť dole? A že každý môže byť úžasný právnik musí len chcieť? Tento prístup je pravdepodobne výsledok toxickej pozitivity.

No zároveň mám obavy, či sa to podarí zvládnúť a občas sa cítim dosť na kkt - čo si myslím, že sa da prestaviť - keď máš 34 rokov a si odsúdený na život s rodičmi.

MrkvovyDzus

Omen:
...ešte dodám, že stále čakám na tú správu, ktorú si spomenula v prvom príspevku, dúfam, že toto nebola ona.

Omen

"Rozmýšľal som i nad nejakým kariérnym poradcom, psychológom, niekým, kto vie zhodnotiť moje silné a slabé stránky a navrhnúť vhodné zameranie v živote."

Myslíš si, že sa dokážeš povzniesť nad svojimi "slabými stránkami" lepšie, keď si za to zacvakáš, ako si to predviedol tu a grátis? Toho psychológa ti vrele odporúčam!
Mrkvový džús, musíš sa ešte veľa učiť, veľa učiť... Sám seba v sebe strácaš...