Čo v živote robiť

Príspevok v téme: Čo v živote robiť
MrkvovyDzus

Ahojte,

už dlhšiu dobu sa zamýšľam nad tým, čo v živote robiť a keďže v tom nemám úplne jasno, chcem sa vás spýtať na názor, rady, tipy. Možno mi vaše reakcie pomôžu. Ďakujem za váš čas a ochotu. Takže, poďme na to :)

Na začiatok poviem, že som mladý človek, ktorý nie dávno vyštudoval vysokú školu. Ak by ste sa ma spýtali, či ma to, čo som vyštudoval, baví, povedal by som, že sčasti. Asi skôr nie. Môj doterajší pracovný život nie je dlhý a väčšina prác, s ktorými som prišiel do kontaktu, ma skôr nebavila ako bavila. Vrátane tej terajšej, ktorá je moja prvá seriózna, teda, že nie je to žiadna brigáda.

Čo sa týka mojich vlastností, osobnosti, tak som odmalička veľmi citlivý, čo je mojou silnou ale zároveň i slabou stránkou, pretože som dosť zraniteľný. Často prežívam stres, či už vo väčšej alebo menšej miere, mávam problémy s hnevom. V živote ma veľmi teší, keď prežívam blízkosť s ľuďmi, ale nie je to vždy, pretože často mávam v spoločenských situáciách stres a teda musia byť splnené určité podmienky, aby som sa cítil komfortne :D Mám rád pohľad na západ slnka, na hviezdy, obľubujem, keď vo mne niečo vyvoláva emócie, napr. dobrá hudba, film, kniha, príroda. Často sa zamýšľam nad rôznymi vecami, stáva sa mi, že som akoby mimo. Mám blízko k tým umeleckejším veciam, taktiež si myslím, že mám vkus i čo sa týka oblečenia, ale v tomto sa niekedy necítim komfortne, pretože to má i svoje negatívne stránky, jedna z nich je to, ako ma ako muža môžu vnímať ľudia (ako homosexuála). Celkovo by som sa zhodnotil tak, že som človek, ktorý hľadá krásu. Ale to asi každý, i keď v rôznej intenzite a forme. V detstve som trávil veľa hodín pri počítačových hrách, čo nie je dobre, a trvalo to až do rokov po dospelosti, možno tam boli určité prestávky. I nedávno som začal s tým, že si niečo raz za čas zahrám. Spoločnou črtou týkajúcou sa hrania a tejto témy môže byť napr. to, že ma baví, keď je niečo atmosférické, keď sa človek vžije do deja a baví ho to. Ďalšou mojou charakteristikou je to, že ma baví angličtina, celkovo sa ľahšie učím také tie veci ako jazyky, termíny z biológie a podobne. Tieto oblasti ma aj viacej zaujímajú, napr. angličtina, biológia, psychológia, veci súvisiace s krásou ako napr. maľovanie. Slabšie je na tom logika, tam by som povedal, že potrebujem viacej času, závisí od zložitosti problému :D Škola, ktorú som vyštudoval, je technického zamerania a zo všetkých predmetov, ktoré sme mali, ma zaujali asi najmä tie, ktoré s tým technickým až tak nesúviseli - angličtina a potom prednášky týkajúce sa skôr psychológie. Ale taktiež ma baví aj také to navrhovanie a vymýšľanie riešení, súvisiacich i s napr. technickými vecami. Nevyznám sa v tom poriadne, prídem si komplikovaný. Často si prídem, akoby ma bavilo všetko a zároveň nič. A mám dosť rozvinutú detailnosť, minimálne v určitých veciach.

No a aby som to spojil s prácou, tak často mi veľa vecí, ktoré sa týkajú môjho vzdelania či prác, ktoré som robil či robím, pripadajú suché. Cítim v sebe túžbu po niečom krajšom, kreatívnejšom, dobrodružnejšom, po vzťahoch s ľuďmi, nie po tabuľkách, papieroch a podobne. Veľakrát som rozmýšľal nad písaním, fotografovaním, v poslednej dobe aj maľovaním, jednoducho tieto kreatívnejšie veci, taktiež nad prácou napr. na živnosť, namiesto toho, aby som pracoval u niekoho. Často mi to spôsobuje stres, keď musím plniť úlohy, ktoré mi zadáva niekto iný. A častokrát ma ani nebavia. Možno je tá práca napr. na živnosť len snaha vyhnúť sa strachu, možno by to vôbec nebolo pre mňa. Tiež je asi ťažšie sa uživiť napr. tým maľovaním, k tomu, nie som v tom expert.

Rozmýšľal som i nad nejakým kariérnym poradcom, psychológom, niekým, kto vie zhodnotiť moje silné a slabé stránky a navrhnúť vhodné zameranie v živote.

Možno ste sa v mojom texte stratili, možno nie. No budem rád za každú reakciu, ktorá mi pomôže, i za snahu.
Vďaka.