Problémy s platničkou?

Príspevok v téme: Problémy s platničkou?
Seloxl

Dobrý deň,
po 5 mesiacoch bolesti ktorá vychádza z oblasti bedier do celej pravej nohy (po zadnej strane) som bol poslaný na CT. Keďže moja doktorka mi nebola schopná vysvetliť čo mi je, tak sa obraciam na Vás.
Chcem sa spýtať, čo mi vlastne je, či je to vážne a či sa to dá liečiť aj bez operácie. Mám iba 19 rokov.

Záver z CT
Globálne vyklenutie (bulging) disku L4-5, ktoré komprimuje povrch durálneho vaku. Mediálna až pravostranna medialna hernia disku LS-SI typu extrúzie, ktorá komprimuje povrch durálncho vaku a odstup koretov S1 (vprave 2-3.st. kompresie, vľavo I.st. kompresie) Intervert. spondylartróza segm. LS-SI, kde hypertrofické fazety a okraj. osteofyty zužujú neuroforamina. Chondroza disku L3-4

ahjajjaj

ahoj, pripájam sa k názoru Omena, len s tým, že pokiaľ existuje tlak na miechu, býva operácia dosť nutná. Predtým by som však určite skúsila ozonoterapiu. Žiaľ, tento zákrok zdravotné poisťovne nepreplácajú, ale pokiaľ viem, zákrok nie je ani tak drahý, aby si ho priemerný človek nemohol dopriať. Teda vyskúšaj ozonoterapiu, choď na rehabilitáciu, kde sa pýtaj na McKenzieho cviky, aby Ťa ich naučili. Ak do 3 mesiacoch nedôjde k zlepšeniu stavu, bolo by nutné absolvovať operáciu a po nej adekvátny liečebný režim. Rekonvalescencia po operácii trvá 1/2 - 1 rok.

Omen

Seloxl,
na to, že máš 19, tak na lumbálnej (driekovej) - L a sakrálnej (krížovej) - S časti chrbtice máš výdatný nález a divila by som sa, ak by si žiadne bolesti nemal.

L5 - L6: bulding (vyklenutá platnička mimo tela stavca, viac ako 25%) a tá ti stláča povrch miechového kanálu.

LS - S1: hernia (vyklenutá platnička do pravej strany mimo tela stavca do 25%) typu extrúzie - čo môže signalizovať poškodenie kolagénových obalov, ak máš správny popis. Tiež ti stláča povrch miechového kanálu a v tomto segmente máš aj reumatické ochorenie (spondylartrózu), kde ti kostné výrastky zužujú otvory pre nervy.

L3 - 4: chondróza disku (degeneratívna zmena platničiek).

Dá sa to liečiť bez operácie, ale potrebuješ k tomu veľmi dobrého certifikovaného fyzioterapeuta, ktorý ti dá chrbticu do poriadku a naučí ťa správne cvičiť. Zober mu nález a dobré by bolo, ak by si mal aj CD z CT (za mierny poplatok ti na požiadanie pri vyšetrení CT aj MRI spravia), aby videl aj to. Okrem klasickej operácie existuje aj ozonterapia...