Zhubný nádor maternice.

ahjajjaj

ahoj ambrózia,
to 1A znamená, že zmenené bunky sú iba vo výstelke maternice, to znamená, že ich možno odstrániť kyretážou.
Svokra mala takéto čosi, ale stupňa 2. Po kyretáži jej vybrali maternicu a všetky vnútorné ženské orgány a prešetrili ich. Neboli nikde prítomné rakovinové bunky. Preto nemusela ísť ani na chemoterapiu ani na rádioterapiu. V súčasnosti je rakovina maternice taká, že vyše 80 % žien prežíva dlhšie ako 5 rokov a dostane sa z toho.
U Teba je to absolútne na hranici a nádor je presne ohraničený, je to len vnútorná výstielka maternice. Počkaj, čo Ti odporučia lekári, nech je akokoľvek, našli Ti to vo fáze, keď je to absolútne liečiteľné a dá sa to odstrániť, ak to chcelo byť zhubný nádor, tak len totálne začiatky. Je možné, že Ti budú aplikovať hormonálnu liečbu.
Zhrniem to: 1. Ak Ti robili kyretáž, pravdepodobne ňou už tie zmenené bunky odstránili.
2. Možno Ti pre istotu odporúčajú kompletnú operáciu a odstránenie ženských orgánov a rozhodnú na základe vyšetrenia tohoto biologického materiálu.
3. Je málo pravdepodobné, že by si potrebovala rádioterapiu alebo chemoterapiu. Ale na kontroly budeš musieť chodiť k onkogynekológovi každý polrok.
4. Pokiaľ by sa pristúpilo k operácii, budeš mať nárok na platený kúpeľný pobyt v rámci rekonvalescencie. Využi ho, zahoď stres a nechaj sa rozmaznávať masážami a vodou.

Omen

Ambrózia,
v živote si to nemala ľahké, veľa si sa trápila, niečo ťa veľmi sužovalo, až si z toho ochorela, ale máš nesmrteľný nick/meno, ktorý by ti mal v tejto situácii pomôcť. : )

Pri tomto druhu rakoviny je liečba nasledovná: hormonálna terapia, operácia, chemoterapia, rádioterapia. Či a aká liečba bude u teba zahájená rozhoduje tvoj onkológ na základe PRESNÉHO výsledku z biopsie s udaným stupňom/fázou rakoviny, či je ohraničená alebo metastazuje, s prihliadnutím na tvoj vek, či si už rodila a celkový zdravotný stav.

A toto je tvoja dg. :
Atypická hyperplázia endometria ložiškovo s prechodom do ca endometria - FIGO IA. Znamená to, že máš nádor veľkosti do 5cm, je ohraničený, bez metastáz. To je v tej mizérii dobrá správa. Túto dg. ti určil patológ po histológii alebo sa mýlim?

MrkvovyDzus

ambrozia:

Čo sa týka vitamínov a stravy, počul som, že kozie mlieko je dobré aj pre onkologických pacientov. Je ale rozdiel, či sa upravuje pasterizáciou alebo nie. Bez pasterizácie má viac prospešných látok, je tam ale riziko kliešťovej encefalitídy (a možno i ďalšie, neviem). Pasterizácia, teda zahriatie pri určitej teplote na určitý čas, sa používa, ak ide o pasienkový chov, teda, že kozy prichádzajú do kontaktu s čerstvou trávou, na ktorej môže byť kliešť. Ak sú chované inak, nie na pasienkoch, pasterizácia nie je taká potrebná, aspoň, čo som počul. Over si to ešte. Ale to mlieko odporúčam, ak zo zdravotného hľadiska môžeš, teda, že nemáš na to nejakú alergiu a podobne. Prajem ti skoré uzdravenie :)

Ak chceš, môžeš mi tu na seba zanechať mail, ak ho nechceš zverejňovať, napíš, dám ti sem na seba kontakt ja.

ambrozia

Ďakujem za odpovede. Ešte napíšem, že v papieroch mám napísanú diagnózu atypickú hyperpláziu endometria ložiškovo s prechodom do ca endometria - FIGO IA. A histológia - ložiskovo nemožno vylúčiť prechod do dobre diferencovaného endometroidného adenokarcinómu. Tak teraz som správu čítala s jasnejším myslením a zdá sa, že ani patológ nevie, či tá rakovina tam už je.

ahjajjaj

ahoj, maternica je orgán, ktorý nie je nezbytný pre život. Takže by som si ju nechala kompletne vyoperovať so všetkým, čo tam je a na základe nálezov po operácii by som absolvovala chemoterapiu alebo rádioterapiu, alebo oboje alebo ani jedno, podľa toho, čo mi povie lekár.
Vitamínové doplnky sú dobré, ale nádor Ti odstráni len operácia, a ak po nej tam ešte stále niečo ostane, potom chemo a rádio.
Po diagnostikovaní takéhoto ochorenia sa dá ešte slušne a kvalitne dlho žiť. Záleží na úspešnosti liečby a dôležitú roľu zohráva aj psychika.