Pooperačné problémy

Príspevok v téme: Pooperačné problémy
miroslav48

Priateľka je 2 mesiace po reoperácii hrubého čreva (po odpojení kolostomického vývodu). Od tej doby má najväčší problém s falošným nutkaním na vyprázdňovanie, ktoré je bolestivé a veľmi často a dlho sa opakuje . Najviac to graduje po vyprázdnení. Tuhosť stolice má zväčša normálnu, akurát priemer výlučkov je cca 1-3 cm a budí dojem mastnoty. Niekedy po stolici, alebo aj pred stolicou pri nutkání vyjde iba malý kúsok. Tiež sa stane , že vyjde i po úniku vetrov a vtedy je nepozorovateľný. Musí sa pernamentne chrániť vložkou. Tento stav ju maximálne vyčerpáva fyzicky i psychicky. Tento stav sa zhoršuje chvíľu po jedle. Nikto nám nevie poradiť, či a ako sa to dá liečiť, alebo aspoň utlmiť. Vyskúšali sme probiotiká a bylinné čaje - žiadna zmena skôr po užití probiotika Laktobacily "6" ju prehnalo. Prosím neviete nám poradiť ?

martina.d

myslím, že najskôr gastro a uvidíš, hlavne nech je to iný lekár aby ti poskytol iný uhol pohľadu na vec

miroslav48

Rád by som, ale som bezradný neviem na akého špecialistu sa obrátiť : chirurga, gastroenterológa, alebo akého ?

miroslav48

Dôvod k nasadeniu vývodu kolostómie bolo chirurgické ošetrenie hrubého čreva po ožarovaní a chemoterapii (dg zhubný nádor konečníka). Po zavedení tohto vývodu sa problémy falošného nutkania na na stolicu takisto objavili a boli dosť časté, nie však intenzívne a bolestivé .Tieto sa postupom času zmierňovali, ale pretrvávali po dobu 5 mesiacov do ďalšej operácie, kedy jej bol odstránený vývod a nastali komplikácie (citujem zo správy " Pooperačný priebeh komplikovaný zvýšeným výdajom do Redonu so skaleným obsahom, eleváciou zápalových parametrov a hnačkami s pozitívnym nálezom antigénu Clostridium difficile. Nasadené ATB a denný výplach Redonu." ) Po úprave stavu bola prepustená do domáceho liečenia. Po prvej tuhšej (zo začiatku kašovitej) stolici sa objavilo falošné nutkanie, ktoré pretrváva dodnes, ako som popísal v predošlom článku. Intenzita a ani bolestivosť sa však vôbec nezmenšuje. Ošetrujúci lekár na chirurgii tvrdí, že "črevo si musí zvyknúť". Problém je však, že operácia bola v máji a žiadny náznak zlepšenia. Ak môžete prosím aj o radu, na akého odborníka sa treba obrátiť . Stravu sme už všemožne skúšali upraviť - bez výsledku. Vopred ďakujem všetkým za rady a podnety.

fonte

Ak nevies, tak pogoogli. Normalne si nastuduj problematiku.
Pozri, aku presne operaciu jej robili, preco jej to robili, pooperacne komplikacie, vsetko sa da najst na googli.
Ak nenajdes v slovencine, tak v anglictine toho bude urcite plno.
Ak nevies po anglicky, tak si preloz a hladaj tak.
Bohuzial to casto skonci tak, ze si musite pomoct sami, alebo z casti sami, lebo lekari Vam jednoducho nepomozu.
Co sa tyka toho creva, tak tam je dolezita aj uprava stravy, nedrazdive jedla, mozno bezlepok, aj toto sa da vygooglit, par probiotik nevyriesi taky vazny problem, ktory vyustil az do kolostomie.
Ta strava aj ten postup ale zalezi aj od toho, ze preco mala kolostomiu, ci tam je nejaky crohn, alebo nador, alebo nieco ine, nepises ziadne podrobnosti o tom