Extrémny vnútorný nepokoj

Príspevok v téme: Extrémny vnútorný nepokoj
Peter_24

Ahojte, mám 27 rokov, venujem sa extrémnym športom a mám veľa priateľov a koníčkov. Trápi ma ale jedna vec. Často sa opakujúci vnútorný nepokoj.

Keď to na mňa príde som nepokojný, nervózny, mykám nohou, chvejem sa, pociťujem úzkosť.

Často to privedie alebo znásobí káva.
Pomáha šport. Akonáhle som ale doma a treba sa venovať veciam na pc a podobne niečo urobiť prepadá ma to. Neviem to ovládať. Veľmi má to trápi a spôsobuje to, že môj výkon a práca doma je mizivá, keď to na mňa príde. Pomôže keď vypnem mozog napríklad prestanem sa venovať veciam kde musím rozmýšľať a pustím si Netflix na všetko sa vykašlem a nechám plynúť deň. Potom ale si vyčítam, že som nič neurobil. Venujem sa foteniu a často má to prepadá pri post procese úpravách foto a podobne . Nemôžem vtedy nič urobiť.

Rád by som sa toho zbavil lebo mi to ničí život. Prejavuje sa to aj keď napríklad chcem doma posilňovať. Neviem sa donútiť a príde toto na mňa. Všetko už robím tak rýchlo impulzívne a aj tak nič nestíham. Jedine ten šport pomáha.

Povahou som tichší introvert, ktorý ale dosť často prepne na extroverta a má veľa priateľov, ale potrebujem aj čas doma pre seba a tam to na mňa príde.

Viete mi niečo poradiť na tieto stavy? :)

AmalkaOm

Mne ide,že ked robis ten sport ,tak si v totalnej pritomnosti a citis sa cely,citis ako zijes....
Ak ides robit ine veci,tak nie si pritomny...nervozny si nevidis a necitis hned ten vysledok,alebo ten pocit...
Vnutorny pokoj,najdes paradoxne tam vo vnutri...chce to nejaku zmenu,v prvom rade zmenu v nastaveni mysle a potom v čine.
Rovnovahu objavovať, najdi si techniky,ktore ti budu vyhovovat,ty vo svojom vnutri vies co potrebujes ak sa spritomnis,da sa to vycitit.
A netlac na pílu,nemozes sa nasilu niecoho zbavit predtym,než to prijmes...

In blossom

Ak ti to robi kava, treba zacat znizovat davky. Urcite ju nevynechaj naraz a uplne, to ti moze vyvolat hnusnu nespavost. Uz mas totiz urcity navyk a sam vidis, ze mas problem s kofeinom. Takze, ak pijes 3 kavy, davaj si tyzden len 2, potom jednu a potom ziadnu. Ak pijes len 1, tak si rob z polovicnej davky zo 2 tyzdne a potom vynechaj.

Poznam stavy extremneho vnutorneho nepokoja, aj to, ze obmedzuju kvalitu zivota. Ja vtedy nie som schopna sa vobec sustredit na pracu a to je neprijemne, kedze deadliny tlacia a mozgy nespolupracuju. Len nezacinaj s benzakmi (xanax, neurol, lexaurin,...). Pomozu okamzite, ale tvori sa na ne aj velmi rychla zavislost. Mala som extremne narocne 2 tyzdne (vlastne len 11 dni som ich uzivala), kedy som ich brala denne a uz tretim mesiacom sa ich snazim vysadit a je to peklo. Teda vysadit som ich vysadila, ale cca 6 tyzdnov sa prejavuju abstinencne symptomy, co mi robilo problem vydrzat a po cca 12tich dnoch som si vzdy jeden dala. Teraz som bez uz 26. den, este musim vydrzat 16 dni, zubami nechtami to snad dam. Ale je mi velmi tazko.

Takze, ak mas vnutornu uzkost, tak radsej magnezium, Bkomplex, caj na ukludnenie si na vecer vzdy sprav (ale bez valeriany, ta rozhadze spanok, aspon mne ho do.ebala), kalcium. A mozno aj nejakeho terapeuta, ja to zvazujem, ze pojdem, ale ja mam konkretny spustac uzkosti, x rokov dozadu, brala som i antidepresiva svojho casu, ale teraz uz nic brat nechcem. Len normalnu psychoterapiu asi vyskusam. Ak ti vsak bude extremne zle, chod normalne k psychiatrovi, da ti lieky, avsak to je tiez len docasne riesenie.

Aj tak si myslim, ze za tym je nejaky proces v tele, bud nieco telu velmi chyba (mineral, stopovy prvok, etc.) alebo je po nejakej prekonanej infekcii alebo je tam nejaka skryta alergia/intolerancia. A urcite ze navykove latky to mozu sposobovat, teraz nemyslim hned alkohol, drogy, i ten kofein je na nervy nedobry.

Omen

Keď vieš, že: "Často to privedie alebo znásobí káva.", prečo ju piješ??? : o) Bude sa jednať o tetániu, takže smer neurológ a vyhýbaj sa kofeínu!