Ako komunikovať s umierajúcim

Príspevok v téme: Ako komunikovať s umierajúcim
Gumi

Dobrý deň,
poprosila by som o radu. Otec je v poslednom štádiu. Momentálne už 3týždne neje vôbec nič len pije vodu, colu a fajčí. Nebývame spolu, chodím ho navštevovať. Už nevládze ani rozprávať a ja neviem ako s ním komunikovať, neviem čo mu hovoriť. Neviem či sú na mieste povzbujúce slová, ako to zvládne alebo rozprávať len o sebe a o jeho vnukovi..Chcem aby vedel, že sme s ním, že naňho myslíme a máme radi, ale nechcem aby to vyznelo, že ho uz pochovávam, keďže bežne sme si také veci nehovorili...Odchádzal niekomu takto blízky človek? Ako ste s ním v posledných chvíľach hovorili?

jolipan

Najlepsie bude ak sa zamerias na vnuka, nech o nom vie este co najviac a tak proste pride aj na ine myslienky a bue sa z neho tesit. Tu uz povzbudzujuce slova asi nepomozu tak najlepsie je presunut myslienky inam

keity

Najlepsie bude, ked mu budes hovorit o sebe a hlavne o jeho vnukovi, ukazuj mu fotky, videa a tak ako bolo napisane, isto nie o tom, ze sa z toho dostane, lebo presne, on to uz citi, ze smrt mu je blizko.

ahjajjaj

Ahoj, hovorila som aj s umierajúcim starým otcom, aj s tetou a aj so svokrom. Nehovor mu, že sa odtiaľ dostane, alebo že sa uzdraví. On sám cíti, či to tak bude alebo nie, tak načo klamať, nie že mu to nepomôže, ale bude mať pocit, že si si nie načistom, ako to s ním skutočne je a že to zľahčuješ.
Ak je mu ťažko rozumieť, tvár sa, že mu rozumieš. Ohľadne Teba hovor iba pozitívne veci. Hovor aj o iných členoch rodiny, ale relatívne stručne. Opýtaj sa ho, či ho umyli, či ho niečo netlačí a podobne, či ho niečo nebolí. Dones tam krém, a natri mu ruky, tvár a jemne masíruj, nech cíti Tvoj dotyk. Spýtaj sa ho, či mu nemáš natiahnuť ponožky, či mu nie je zima, alebo teplo. Či dobre v noci spal.
Nebuď uňho dlho, nie je isté, že sa dokáže na Teba dlho sústrediť. Povedz mu, kedy prídeš nabudúce. V tomto období by bolo fajn, keby si chodila každý deň. Tak bude na Teba čakať a bude rátať s tým, kedy prídeš, ak je schopný vnímať čas.