Výsledok MR mozgu

Príspevok v téme: Výsledok MR mozgu
Memama

Dobrý deň, vedel by mi niekto, prosím, vysvetliť výsledok MR? K lekárke idem až o týždeň a rada by som vedela, čo daný výsledok znamená.
Možno ešte pre objasnenie, CRP mám v norme, ostatné výsledky krvi tiež. Odoslaná na MR som bola kvôli bolestiam hlavy (oblasť čela) trvajúcim viac ako mesiac. Lieky proti bolesti nezaberajú a ja som už na pokraji síl.
Záver:
Širšie postranné komory. HYperSi ložiská bielej hmoty mozgu v dif dg najskôr pzápalové..vhodné kontrolné MR
vyšetrenie s časovým odstupom.

P.S.: Google mi vyhodil SM. Prvé príznaky by aj sedeli, no veriť Googlu? No, neviem.

Ďakujem!

Omen

Takže beriem späť, ložisko/á máš odmerané, aj lokalizované v POPISE. Ja som vychádzala zo ZÁVERU, ktorý si zverejnila a kde sa to nespomína.
Až neskôr si uviedla aj svoj vek, čo je tiež veľmi dôležitá info, preto znova opakujem, že konečné slovo bude mať neurologička, ktorá pozná tvoju anamnézu, prečíta si nielen záver, ale aj popis MR, príp. ťa odošle aj na ďalšie vyšetrenie: rtg/CT/MRI C chrbtice, VEP (vizuálne evokované potenciály)...
Lekárka vzhľadom na tebou udávané symptómy a vek mala podozrenie na SM, preto ti do žiadanky napísala "mozog a ZJ" (zadná jama). Pozitívum je, že krčnú miechu máš čistú.
Drž sa!

Memama

Aha, rozumiem.
Súvislosť s krčnou chrbticou tam bude, to mi povedala aj neurologička, preto ma poslala aj na rehabilitácie. No dr. z rehabilitácie tvrdí, že to bude zápal dutín, aj keď neviem prečo. Na krčnú užívam dorsiflex, magnézium a mám aj aulin od bolesti, no nič z toho mi nezaberá. Už sa z toho cítim unavene.
No zároveň neviem, prečo som nemala MR aj z krčnej, alebo mala? Na žiadanke som mala uvedené len "mozog a ZJ", neviem, čo to znamená.
V správe mám spomenutú akurát krčnú miechu v T1 VO bez ložiskových zmien. A v súvislosti s bielou hmotou mám uvedené: Supratentoriálne v bielej hmote mozgu
paraventrikulárne pozorovať T2 a FLAIR hyperSI ložiská do 3,8mm.
Tak uvidím, čo mi povie moja dr., len nech už tie bolesti prejdú, pretože mi nedajú pokojne spať.
Vďaka za tvoje komentáre :-)

Omen

Memama,
prosím. : )
Nie, nemôže, pretože ty tam nemáš takmer žiaden nález - len ložiská vykazujúce vyššiu intenzitu, čo je všeobecné konštatovanie bez toho, aby ti presne lokalizovali a odmerali čo i len jedno ložisko.

V téme si uviedla LEN záver, nie celý opis MR. Z toho sa nedá usúdiť, či boli vyšetrené aj dutiny, čo by buď potvrdilo alebo vyvrátilo rtg, keďže MR je oveľa presnejšie.

Škoda je, že si v žiadanke nemala zahrnutú aj krčnú chrbticu, ktorá tiež spôsobuje bolesti hlavy, problémy s očami aj s miernymi kognitívnymi poruchami, ktoré uvádzaš. Mala by si sa zamerať týmto smerom.

Zápal tam tiež NIE je, neuvádza sa akútny, subakútny, ani chronický stav. Len sa predpokladá alebo vykazujú známky "najskôr" po prekonaní zápalu ako príčina vzniku LOŽÍSK v bielej hmote, NIE zápalu dutín!

Tvoje problémy môžu okrem chrbtice súvisieť s liekmi, suplementmi, antikoncepciou...
Ložiská zasa s nedostatkom vit. B1, B12, kys. listovej, úrazmi, intoxikáciou, lymskou boreliózou, anorexiou, systémovým lupusom, ochorením štítnej žľazy...
V určitom časovom úseku ťa budú posielať na MR a sledovať tie ložiská.

Memama

Ďakujem.
Chcem sa ale ešte predsa len opýtať, môže mať takýto nález vplyv (príp. môže byť príčinou) zabúdania, zhoršenej koncentrácie, príp. neschopnosti "nájsť vhodné slová" (vykoktať sa)? Veľakrát sa mi stáva, že idem niečo povedať a zrazu neviem, čo som chcela povedať, príp. si pletiem slová - poviem niečo iné, ako si myslím. Alebo poviem niečo a vôbec si nepamätám, že som to povedala. Všímam si to na sebe možno posledného polroka, aj manžel ma na to upozornil.
Možno taká poznámka, mám 22r.
A ak je tam zápal, resp. nález v dôsledku prekonaného zápalu, nemal by byť ten zápal "viditeľný" aj na rtg dutín, resp. na krvných testoch? Tam som mala všetko ok. Krvné testy som absolvovala 20.2., následne cca o mesiac opäť kvôli bolestiam hlavý a zároveň som bola odoslaná od ORL na rtg, kvôli podozreniu na zápal dutín. No výsledky boli ok, tak som následne riešila neurológa, ktorý ma poslal na MR a toto je výsledok. Okrem toho som bola aj na očnom, keďže bolesť hlavy je v oblasti čela a temena hlavy a zároveň pociťujem bolesť očí aj pri pohľade do strán. No zrak mám podľa vyšetrení dobrý.
Už sa cítim ako hypochonder, no tie bolesti hlavy sú fakt obťažujúce.

Omen

Inak nič nenasvedčuje tomu, že by sa malo jednať o SM alebo inú diagnózu. Jedná sa o normálny fyziologický nález, ale ako som ti už včera napísala, počkaj si na vyjadrenie svojej lekárky.

Omen

Nález hovorí:
1. o širších bočných komorách,
2. hyperintenzívnych ložiskách v bielej hmote (v MR obraze majú ložiská vyššiu intenzitu ako okolitý zobrazený mozog) a MOŽU sa vyskytovať aj u zdravých jedincoch,
3. diferenciálnej diagnostike - predpokladá sa pozápalová etiológia vzniku ložísk,
4. odporúča sa vykonať kontrolné MR po určitom čase.
Počkaj si na vyjadrenie svojej lekárky, ktorá to vyhodnotí aj s ohľadom na tvoju anamnézu.