Dlhodobá bolesť sedacieho svalu

Príspevok v téme: Dlhodobá bolesť sedacieho svalu
Josipe

Ahojte. Pred rokom po dlhšom behu ma začalo pobolievat v oblasti sedacieho svalu na ľavej strane. Bolesť pretrvávala ešte pár hodín po behu a potom ustúpila. Potom som znova vyskúšala behať a znova som pociťovala tu istú bolesť na tom istom mieste. Vtedy to začalo boliet už pri behu. Tak som teda behať prestala. Na polroka som mala pokoj a nemala som žiadne bolesti aj keď v tej spomínanej oblasti som stále pociťovala že niečo nie je v poriadku. Myslela som si ze mam niečo s bedrovým klbom, bála som sa ze sa mi začína opotrebovavat pretože som dosť aktívna. Pred dvoma mesiacmi sa mi zas bolesť toho istého miesta vrátila a to bolo zas po behu. Bolelo to stále 2 týždne a najhoršie to bolo ráno. Cez deň som to nejak rozchodila a bolo to už lepšie. Bolieva ma to aj keď ležím na tom boku alebo dlhšie sedím a nemenim polohu. Išla som nakoniec na ortopédiu lebo som bola presvedčená že mám niečo s klbami. Spravili mi rontgen ale ten bol bez žiadneho nálezu a ohybnost kĺbu je veľmi dobra. Vtedy sa mi uľavilo no zároveň ma však trápi že ma to stále boli a ja neviem prečo. Ci si tam vždy natiahnem nejaký sval naozaj neviem čím by to mohlo byt. Znova som prestala behať ale stále cvičím. Bez pohybu byť nemôžem. Som mladý človek. Bolesť ma aj teraz trápi a neviem co s tým mám robiť. Ortopéd ma ani neodporučil k inému špecialistovi. Bola by som veľmi vďačná za vás názor. Co by asi mohlo sposobovat bolesti v sedacom svale? K akému odborníkovi by som mala ísť? Ďakujem.

Olawa

Ahoj Josipe. Dúfam, že si už v poriadku, ak nie, skúsim poradiť. Tiež som mala dlhodobý problém so sedacím svalom. Bolela ma celá polovica zadku. Začalo to pri námahe, postupne som mala problém aj pri obyčajnej chôdzi. Ortopéd má vyšetril - všetko v poriadku, aj RTG. Povedal: "Vyhriať suchým teplom!" Tak som si vždy večer zabalila boľavý zadok do elektrickej vyhrievacej deky. Po dvoch týždňoch boli bolesti preč. Je neuveriteľné, že taká jednoduchá liečba ma zabavila dlhoročného trápenia.
Vyskúšaj. Ale pozor! Ak ti bude po prvom raze horšie, nepokračuj! Znamená to že tam máš zápal

Josipe

Práveže už si nepamätám ci to RTG zasahovala do krízovej oblasti ale bolo iba zamerané na oblasť bedier tak neviem ci mohlo nasnímať aj platničky. Doktor ten snímok prešiel usúdil že s bedrový klbom nemám nič a ze to bude niečo s makkym tkanivom. A odbil ma len s tým ze si to miesto mam natierať že keď chcem mi môže poradiť tabletky od bolesti ale to nie je riešenie môjho problému. Celkovo som mala pocit ze sa ma ten doktor chce čo najskôr zbaviť. A ďakujem pozriem tie cviky a vyskúša. Teraz zas bolesť ustúpila. Tak je to v pohode už aj keď taky zvláštny pocit je tam stále a občas ma to na chvíľku zabolí ale ináč sa dá.

ahjajjaj

ortopéd Ti vyšetroval iba bedrový kĺb, alebo aj kríže? RTG driekovej chrbtice bolo?
Tvoje problémy sú podľa mňa skôr neurologického charakteru. Aj to, že sa to deje pri behu a potom. Podľa mňa ide o mierne opotrebovanie platničiek v krížovej oblasti a to Ti potom ide do sedacieho svalu. Nájdi si na www.youtube.com
Je to metóda McKenzie cvikov. Cvik číslo 3 je najdôležitejší. V podstate vykonávaš pohyby, ktoré kompenzujú dlhé zotrvanie v pre chrbticu nevýhodnej polohe.
Ďalšie, na čo treba dbať je kvalitná obuv. Anatomicky tvarovaný vnútrajšok topánok s mäkkou výstielkou, ktorá tlmí nárazy pri chôdzi. Napr. obuv značky Rieker.