Steatóza - stukovatenie pečene

Príspevok v téme: Steatóza - stukovatenie pečene
Stano24

Pozdravujem, mám tesne po 30ke a diagnostikovali mi ľahkú nealkoholovú steatózu, bilirubín 50. Nemám nadváhu, denne sa hýbem (aktuálne kočikujem), alkohol pijem minimálne, nefajčím, myslel som si že sa aj zdravo stravujem, preto ma to dosť prekvapilo. Dostal som brožúru od doktorky, čítal som si články na internete, knihy, pozeral relácie v TV a mám totálny chaos čo vlastne môžem jesť, jedna informácia odporuje druhej, dokonca niekedy aj v jednom článku sa spomína surovina ktorú nemôžem a neskôr ju doporučili v recepte vhodnom na pečeňovú diétu. Chcel som tu nakopírovať info priamo z článkov ale bolo by to porušenie autorských práv, preto to skúsim reprodukovať. Skúsme dať hlavy dokopy a vykľučkovať z toho chaosu.

1. Diagnostika
Steatózu má údajne až cca. každý 3. človek, o to viac ma ako pravidelného účastníka zdr. prehliadok prekvapilo, že pečeňové testy (z krvi) nie sú ich súčasťou. U mňa sa na to prišlo náhodou, inak by som sa o chorobe dozvedel možno už neskoro resp. by prerástla aj do iných ochorení. Prečo ľudia pri kontrolách bežne nedostávajú informácie o stave svojej pečene keď je to tak dôležitý orgán?

2. Frekvencia jedenia
Info od doktorky je "jedzte iba 3x denne (výdatné raňajky, ľahká večera)". Na internete sa väčšinou uvádza naopak jedávať častejšie a menšie dávky. Ako teda?

3. Alkohol
Odporúča sa nepiť vôbec, niekde uvádzajú aspoň nealko. To ale obsahuje konzervanty, sú tieto nebezpečné pre pečeň?

4. Múka
Doktorka odporúča obmedziť bielu múku, na internete čítam že môžem deň staré rožky. Jedny odporúčajú celozrnné múky, iní ich naopak zakazujú. V obchode keď kúpim celozrnný chlieb tak v zložení je 10% celozrnnej múky, zvyšok biela. Zrejme potom asi len piecť doma z celozrnnej a veriť že naozaj celozrnná je. Alebo múku obmedziť úplne?

5. Mäso
Tam je to jasnejšie, ideálne kuracie mäso, prípadne králičie a teľacie kto na to má. Bravčové a hovädzie niektorí zakazujú úplne, niektorí nie, ja som ich vyradil.

6. Kuracie pečienky
Pomôžu pri regenerácii pečene? Sú rôzne názory, prevládajú asi tie, ze sa v nich ukladajú neprospešné veci, tiež sa väčšinou vnútornosti neodporúčajú pri diéte.

7. Spôsob prípravy
Ideálne je jedlo varené a na pare. Pečenie sa neodporúča. Môžem ale napr. zapiecť kurča v uzavretej miske bez oleja? Prípadne upiecť koláč bez tuku?

8. Mlieko
Čítam že treba obmedziť príjem živoč. bielkovín. Takmer v každom článku sa odporúča nízkotučný jogurt a mlieko. Jogurty ktoré som si kúpil ale obsahujú dosť cukru. Jesť potom len biele? Doktorka mi radilo nepiť mlieko v zime vôbec kvôli zahlieneniu, druhá zas radila piť radšej len rastlinné. Na internete sú tiež názory že mlieko je zložením určené pre teľatá a nie ľudí a prísun vápnika z mlieka je preceňovaný. Ako teda?

9. Ryža
Doktorka radí obmedziť bielu ryžu. Na internete s ňou väčšinou problém nemajú. Je hnedá zdravšia, prípadne arborio? Jedávali ste ryžu pri pečeňovej diéte?

10. Cukor
A sme doma. Jedával som ho dosť (sladkosti, koláče) a to vidím ako môj najväčší problém a možno hlavnú príčina celého problému. Doktorka ich radí obmedziť, ako čítam na internete, cukor škodí rovnako ako alkohol. Sme naň závislý, tak ako to vymyslieť? Nejesť ho vôbec? Pozeral som na alternatívy, trstinový, melasový, brezový, a. i. ale buď obsahujú veľa fruktózy alebo sú podobne nezdravé ako biely cukor. Existuje zdravý cukor? A nemyslím menšie zlo ale sladidlo, ktoré spríjemní chuť napr. koláča a je pre telo prospešné?

11. Energia
Ak vyradíme cukor takmer úplne z čoho čerpať energiu? Mám malé deti, treba mi okolo nich behať, ak nebudem jesť tuk ani cukor, z čoho bude telo fungovať ak sa k tomu mám ešte aj hýbať?

12. Med
Jedol som ho dosť, do čaju, "zdravých" koláčov, no ako teraz čítam, údajne z neho budem mať pečeň ako alkoholik. Je to potravina snáď s najväčším obsahom fruktózy. Kupoval som si ešte kvalitný, s dobrými antibakteriálnymi účinkami no zdá sa že som jeho užívaním pomohol niektorým orgánom ale uškodil pečeni. V článkoch sa med buď nespomína, alebo je v povolených potravinách. Babo raď..

13. Fruktóza
No... Fruktóza môže byť hlavnou príčinou steatózy. Od detstva nás učia že ovocie je zdravé. Asi aj je, ale nie pre pečeň. Áno, hovorí sa hlavne o koncentrovanej fruktóze v sladkých vodách (glukózovo-frukozoy sirup), tie som už úplne vyradil. Ale je aj v ovocí, na internete sa priamo odporúča ho obmedziť, doktorka ovocie v odporúčaniach neuviedla. Príjem fruktózy je brzdený vlákninou ale skôr či neskôr sa do tela aj tak dostane. Ak chcem byť zdravý, musím výrazne obmedziť fruktózu, je to správne?

14. Ovocné šťavy
Je to koncentrovaná fruktóza? Je. Na internete ju odporúčajú skoro v každom článku, v knihe naopak nie. Ja som ich už úplne vyradil.

15. Voda
Odporúča sa len čistá, ideálne filtrovaná alebo dojčenská. Je problém chlór resp. tvrdá voda?

16. Orechy
Jedával som ich veľa, namiesto chipsov v pre telke v domnení ako zdravo žijem, no teraz čítam že kvôli obsahu tuku nie sú vhodné pri pečeňovej diéte. Iné články a kniha zas nabádajú k ich jedeniu kvôli esenc. kyselinám a vitamínom. Zas som pomohol telu ale uškodil pečeni?

17. Hrozno
Obsahuje veľa fruktózy preto ho väčšinou neodporúčajú, ja som ho doteraz jedol kilá, veď ovocie je zdravé. Potom pozriem do skrine a vidím hroznový cukor - glukózu. Obsahuje teda aj glukózu? Čítam že glukóza blokuje fruktózu, hm, vie mi nejako pomôcť?

18. Bobuľové a jadierkové ovocie
Čučoriedky, jahody, hrozno, maliny, brusnice, sa neodporúčajú, aj kvôli jadierkam, aké tie majú vplyv na pečeň? Inde čítam že čučoriedky sú pre pečeň veľmi prospešné.

19. Marhuľové jadierka (B17)
Som občas užíval s myšlienkou prevencie rakoviny, malo aj to negatívny vplyv na pečeň?

20. Jablká
Väčšinou sa odporúčajú, majú ale dosť veľký obsah fruktózy. V mnohých článkoch sa odporúčajú jesť bez šupky. Tá ale obsahuje vlákninu ktorá brzdí fruktózu, nie? Aký to má zmysel?

21. Hruška
Sa väčšinou vyslovene neodporúča, hoci má len o málo viac fruktózy ako jablko. Vie sa aj prečo, či len sa strieľa od brucha?

22. Marhule, broskyne, banán, grep
Všetko toto by malo byť OK, je tak? Ešte ma napadá citrónová voda, no v TV radili aby sme ju nepili ráno kvôli vplyvu na pH.

23. Zelenia
Má obsah fruktózy nízky. Doktorka odporúča ju jesť bez špeciálnych obmedzení no na internete asi na každú nájdem aj pozitívnu aj negatívnu reakciu. Nemala by sa jesť nadúvavá zelenia, no ako ten vzduch v črevách negatívne vplýva na pečeň?

24. Uhorka, reďkovka
Väčšinou sa neodporúča, doteraz som ich jedol dosť často. Ak ju budem jesť naďalej, spôsobím si z uhroky cirhózu?

25. Kapusta, strukoviny, šošovica
Kvôli nadúvaniu nie, kvôli vitamínom a bielkovinám ich odporúčajú v knihe aj článkoch aj na pečeň, tak neviem

26. Paprika
Jedávam ju denne ale veľmi sa o nej nepíše, môžem ju jesť?

27. Paradajka
Tiež ju jedávam denne, môžem v tom pokračovať? Čítam že zbaviť ju šupky a jadierok, niektorí ľudia sa musia veľmi nudiť. Alebo radšej pretlak aj keď je konzervovaný?

28. Cvikla, repa
Mali by byť dokonca prospešné pri liečbe, zaradil som ich do stravy.

29. Karfiol, kaleráb, brokolica
Polovica článkov odporúča, polovica nie. Žena sa mi smeje že mi bude variť kašičky čo jedia malé deti a podľa toho sa mám aj riadiť čo môžem jesť a čo nie :)

30. Hrach, hrášok
Žena vraví že to nieje iba zdrobnenina :) Prvý vraj nemôžem, druhý áno. Stále som si ale myslel že nadúva.

31. Fazuľové struky
Správne som vyčítal že sú povolené a prospešné?

32. Cesnak
Tu naozaj neviem, niekto radí dokonca jesť ho denne kvôli priaznivým účinkom, iní vyslovene zakazujú

33. Vajíčka
Bielok áno, žĺtok nie. To ho mám naozaj vyhadzovať a má tak vysoký obsah cholesterolu?

34. Soľ
Doktorka radí obmedziť, na internete sa o tom veľmi nepíše, čo radíte vy?

35. Vitamíny
Doktorka radí užívať: extrakt z pestreca, kurkumu, Q10, vit. B,C,D,selén, zinok, omega3 a iné. Keď som si to všetko kúpil a vyložil na stôl, bolo to asi 12 liekov. Nieje to už veľa? Na internete čítam, že aj doplnky zaťažujú pečeň, ja som ich dosť užíval aj predtým. Zo stravy ale veľmi ťažko dosiahnuť potrebné koncentrácie (keď napr. ani veľa rýb nieje možné jesť), ako to riešite vy?

36. Diéta
Odborníci radia ísť na ňu postupne, ja som ale po diagnostikovaní zmenil jedálniček hneď, za týždeň som schudol 5% váhy, neviem si predstaviť že ešte naďalej by som jedol sladké alebo mastné jedlá keď viem že pečeň je na tom biedne, vy ste na to šli postupne?

37. Probiotiká
Ako čítam, majú zásadný vplyv pri liečbe steatózy, doteraz som ich obchádzal. Užívali ste ich aj vy pri pečeňovej diéte aj keď trávenie bolo OK?

38. Čaj z pestreca mariánskeho
Doktorka radí 2x denne, na internete píšu že silymarín, ktorý obsahuje a lieči pečeň, sa pri 40 stupňoch zničí, má to teda zmysel?

39. Drvený pestrec
Jesť napriamo aj so šupkami nalačno, kvôli maximálnemu vstrebaniu silymarínu, robil to takto niekto a pomohlo mu to? Nechutí to ktovie ako ale ak to má pomôcť prečo nie.

40. Káva, čierny čaj
Opäť jedny zakazujú, iní odporúčajú

No dobre, asi stačilo, budem vám vďačný aj za nejaké recepty ktoré odporúčate pri pečeňovej diéte, ktorá nemá za cieľ len schudnúť, ale aj dodať do tela látky prospešné pečeni. Ak máte tiež chaos a napadá vás aj nejaká iná potravina, ktorej užívanie pri tejto diéte je nejednoznačné tak napíšte a snáď dáme spolu dokopy nejaký normálny zoznam, kde bude aj zdôvodnené prečo áno a prečo nie. Ak ste pečeň úspešne zregenerovali budem rád ak napíšete čo vám pomohlo, ako ste riešili diétu, ako dlho to trvalo apd. Ďakujem

Almarinos

pestrec mariansky., potom 2 balenia RABANON a min. 2 l vody denne a ovocie mrkvu atd.
Necital som to vsetko co pises. Vynechaj chlieb, pecivo, sladkosti.
daj si dietu 20 dni RABANON napr. a uvidis ci sa to zmeni.