Nebaví ma stále niečo vysvetlovať

Príspevok v téme: Nebaví ma stále niečo vysvetlovať
hela78

Dobrý deň.Ani neviem ako začať. Mám 24 rokov. Rodičia žijú v zahraničí. Ja žijem sama. Chodím na vysokú školu a mám dve brigády v podstate sa starám o seba sama. Rodičia žijú v zahraničí sú rozvedení. Finančne mi pomahaju no stačí to ledva na nájom. Musím si sporiť na školu lebo dva roky si budem platiť to znamena 3300 €. Už dlhu dobu mam problemy s unavou a neviem sa do ničoho poriadne oprieť. Vačšinou všetko robim na poslednu chvilu lebo veci odkladam lebo som unavená. Môžem spat aj 10 hodín aj tak byvam unavena. Davnejšie som mávala aj panické ataky v podstate od cca 10r až do nejakych 17. Potom sa to upravilo pracovala som na sebe aj som chodila k psychologovi a uzkosti zmizli.V posednej dobe (cca posledny rok) Mám všetkého akosi "plné zuby" Badám na sebe nervozitu. Dokážem sa rychlo vytočiť a v§čšinu dňa som strašne unavená stále mám pocit že nevládzem. Opäť sa mi vratili panicke ataky ktore mam takmer každý deň. K tomu sa pridružila aj nespavosť /zvyknem byvat tak od cca 2:00 do 6:00 hore lebo sa mi nedá spať/ čo zas spôsobuje dalšiu unavu. Mám pocit že je toho na mňa veľa bohužial nemôžem si dovoliť odist zo školy ani z práce. Rozmýšlam nad psychoterapiou problem je však že to je dosť drahe a nemám na to tolko penazi aby som tam mohla pravidelne chodiť.Čo sa týka štátnych psychologov maju všetci plne kde som volala a každý ma odporučí len na nejakeho plateneho. Mojím najväčším problemom je že som už unavená aj o niečom sa baviť s ludmi. Stále sa ma pytaju a prečo toto robíš a prečo to robíš takto??? Každý ako keby sa dožadoval vysvetlenia mojich rodinnych pomerov a mojej finančnej situacie. Každy vidi lahké riešenia ktoré však pre mňa lahke nie sú. Mám pocit že sa neustále musím obhajovať pred ostatnými kvôli tomu čo robím. Vždy sa snažím urobiť najlepšie ako viem /odviesť dobru pracu.snažiť sa v škole vo vztahoch a pod./ Ale stále mám pocit že ostatnám to nie je dosť. Stále mi je niečo vyčítané. Veľmi ma to unavuje a zužuje pretože nech spravím čokolvek nie je to dosť dobré. Chcela by som sa opýtať na nejakú radu čo robiť aby sa tieto veci upravili. Rady typu "mala by si si nájsť na seba viac času" moc neprichadzaju do uvahy čas nemám a peniaze na dovolenky a podobne tiež nie pretože všetko čo zarobím ide na účty jedlo a iné veci čo treba platiť. Ďakujem

Omen

Hela,
aj druhýkrát. : )
Únavu znáša a rieši každý po svojom a to, ako ju znášaš ty je pochopiteľné.
Držím ti palce, nech ti to s tým výživným tentokrát vyjde. Ak by si neuspela, môžeš požiadať rodičov, aby ti viac prispievali. Dobrovoľne alebo súdnou cestou.
Porozmýšľaj, či by si mohla niečo z tohto použiť - ušetriť 1/2 na nájomnom (ubytuješ u seba babu), prípadne zarobiť viac (nájsť si lepšie platenú brigádu...), informovať sa na sociálke na nejakú formu príspevku, štipko na VŠ...
Keď ti bude veľmi zle, môžeš sa obrátiť na ipcko.sk
Tak veľa šťastia a drž sa!

ModraObloha

Ahoj, spýtam sa ta, prečo sa snažíš všetkým vyhovieť ? Z toho čo čítam mi to príde ako keby si sa príliš "rozdávala" a na seba ti neostalo takmer nič... každý človek ma určité množstvo energie ktoré je schopný využiť počas dna... s narastajúcim počtom ľudí tvoje množstvo nerastie, máš ho furt rovnaké, preto si myslím že by si mala spraviť trošku "škrty v rozpočte" a viac energie si nehať pre seba. Je jedno pekne video ale neviem či tu môžem postovať video z youtube tak ti napíšem názov a určite ti to môže otvoriť oči.

Za dalšie, ak si unavená a podobne, zrejme príliš vytžauješ svoje telo a takto ti to dáva na javo, že potrebuješ viac oddychovať, telo sa potrebuje regenerovať my niesme stroje že dokážeme makať a makať , každému vyhovieť a ešte sa usmievať a byť spokojný... začni od seba, bude to znieť sebecky ale v prvom rade nech ty sa sama cítiš dobre a štastne, nech z teba vyžaruje radosť, prečo by si mala niekomu inému darovať energiu ktorá môže služiť tebe aby daná osoba mohla byt rada ale ty nie? Na teba už neostane? Takto ideš sama proti sebe. Unava je typická (hlavne ak ma človek podobný život že všetko musí všetko zvládať a ma harmonogram cez ktorý proste musí ísť) pre nadobličky, začni ich trochu podporovať, kúp si ašvagandu, magnezium, vitamíny (hlavne B skupiny nejlepšie v aktivovanej forme ( methyl froma - napriklad vitamín B12 = methyl-kobalamín B9 methyl-folát) ušetrí to konverziu z neaktívnej formy na aktívnu. A v poslednej rade si kup kvalitné Cčko, nie askorbat sodný, ale niečo prirodné... začni energiu vedome rozdelovať na to čo potrebuješ a nedávať ju každému len aby si bola "tá milá dobrá slečna" ktorá každému vyhovie.. tu je nazov videa, je to anglicky, ide o samotnú myšlienku, DANDAPANI | The Monk That Will Change Your Future hoci to pôsobí ako klasicky clickbait ale je to dobre.

darinusik_nov

Na to, aby si si našla na seba viac času moc peniae nepotrebuješ. Nikedy fakt na vyvetranie hlavy a takéto uvoľnenie od myšlienok, ktoré ťa zaťažujú, sa stačí ísť niekedy len tak prejsť. Mne to teda dosť pomáha

miki25

Ahoj Hela, je toho na teba asi priveľa. Aj na mňa bolo. Mal som to príznakmi podobné, ako ty. Len som sa učil a učil, nič mi nešlo. Teda šlo, ale poslednú skúšku na Ing. už som nedal. Bolo veľmi stresu, stal sa mi vážnejší úraz. Musel som na operáciu a nezvládol som rehabilitáciu. Išiel som potom na 3 mesiace do psychiatrickej nemocnice, v ktorej som podstúpil veľmi ťažkú liečbu. Zrejme s doživotnými následkami,tým chcem povedať, že mala by si si dávať pozor a skutočne venovať sa aj iným veciam ako škola a práca. Snažiť sa nezničiť sa úplne, lebo môže to zle dopadnúť. Si mladá kočka, tak by bola škoda, keby sa tie niečo zo stresu stalo zle...

hela78

Omen - Ďakujem za odpoved. No ono to je tak že každý rodič dostava na dieta pridavky od štátu. Mama poberala tych 23€ ci kolko to je ona však odišla žiť do zahraničia a tym padom sme stratili narok na tie pridavky. Otec žije zas v inej krajine od roku 2014. Tam mám narok na vyživne ako jeho dieta lenže ten štát mi ho stale zamietal /žiadost bola podana 6x/ Nedavno to zamietli ale povedali sme si že sa nenechame odbit. Prave par dni dozadu odisli papiere na ich urady /spolu 28dokumentov/ Tak čakame či nam to daju alebo nie. Je to beh na dlhe trate. Ak by to vyšlo mala by som ovela viac prostredkov čo by sa pre mna rovnalo viac času. Ale nie som si ista či to vyjde kedže to už 6x zamietli.Ćo sa tyka nervozity atd. Pocitujem ju najviac ked som unavena. Čim väčšia unava tym som nervoznejsia. Stracam napriklad sustredenie ovela dlhsie mi niečo trva urobiť. Veci mi padaju z ruk a podobne. Ono problem ani neni že rodičia by mi nechceli pomoct ale oni tiež nemaju na zvyš čo sa tyka ešte tych penazi. Otec ma dlašie tri deti a stara sa o babku čo je chora.

Almarinos - No ja som sa tak pokúšala najst rady na internete a tiež som narazila na syndrom vyhorenia. Prišlo mi to z tych opisov ludi že to je presne to čo aj ja zaživam. No však človek nikdy nevie a radšej yb som to nechala na psychologa nez zisti o čo ide a da mi adekvatnu pomoc. Ja som sa snažila zobrat si z tych člankov aspoň nejake rady. Tryptofan uživam aj B-komplex vitaminov ,citronovu vodu pijem každe rano na lačno.Čo sa tyka stresov. Velka zataž bola pre man aj to že koncom augusta sme sa s priatelom rozisli. Obaja sme mali vela prace koncom leta a boli sme nervozny stale sme sa hadali tak sme išli byvat kazdy sam. To bola pre man neskutocna bolest ale nedalo sa inak lebo sme sa vadili kvoli hlupostiam. Ono možno to suvislo aj s tym že ja som na začiatku korona krizy marec 2020 prišla o pracu a zaroven som mala nejake zdravotne problemy ktore trvaju vlastne doteraz. Gynekologicke a s chrbticou. Počas toho času čo sme boli bez seba som schudla 12kg a všetci am strašili že som chora určite a podobne že mam so sebou niečo robit. Čo sa tyka tých nalad tak ono ako som vyžšie spominala. Najviac som nervozna ked som unavena. Čim viac som unavena tym je to horšie stracam sustredenie,trpezlivost,všetko mi pada z ruk. Citim sa nemožne a chce sa mi z toho plakať teda vačšinou si aj poplačem. Vela krat som atka unavena že ked sa rano zobudim tak sa rozplačem lebo som unavena len čo sa zobudim.Ono dost mi pomaha vyvažena strava a vela spanku. Ale mám problem s tym že ked napriklad aj tri dni po sebe sa mi dari dodrziavat tieto veci zrazu sa mi ankopi praca alebo amm nejaky deadline alebo niečo v škole sa udeje a zas ten môj režim pada ako domček z karat.Tá otazka či sa citim pri vedomí. Asi jej nerozumiem moc. Cítim sa normálne pri vedomí nemám pocit že by som bola inde alebočo :D Jedine ked na man dolahne ta unava tak to je neznesitelne a tiež ked mam atak panicky ale to vnímam všetko len mám ten hnusny pocit. Ako ja som sa tie ataky naučila zvladat už davno takže ja viem presny priebeh a ked to an mna pride tak si vravim je to len atak prejde to. Dycham pijem vodu a snazim sa pustit si bud nejaku prijemnu hudbu alebo prechadzat sa. Ale ked už to je každy den tak to je dost tazke si stale vraviet ze to je v pohode.

Omen

Milá Hela,
ak ťa nebaví niečo vysvetľovať, potom to nevysvetľuj. Buď to odignoruj, dopredu si priprav krátku a výstižnú odpoveď, ktorou odbiješ pýtajúceho sa, alebo si vymyslí dáku výhovorku.

Na svoje plecia si si naložila toho veľa, tak sa nečuduj, že si v takom stave, v akom si a že sa motáš v jednom kruhu. Je nutné začať riešiť financie. Vidím tam možnosť zvýšenia výživného od oboch rodičov, preto ti odporúčam poradiť sa s advokátom, ktorý to s tebou podrobne preberie.
Ak by to vyšlo, potom by si mohla svoje životné tempo spomaliť, školu dokončiť a ostalo by ti aj na psychoterapiu.

Almarinos

ja neviem ci ti poradim
to ze odkladas veci je zo stresu, ze to nezvladas
panicke ataky- tiez stres
chces byt vo vsetkom dobra. to ale dlhodobo nejde. vies ze ked urobis niekde chybu, nemusi to.dopadnut dobre. mas strach z toho, ze to nezvladnes.
je to zle. syndrom vyhorenia - si vycerpana. to ze odkladas veci moze suvisiet aj s bolestou hlavy okrem stresu - napr. infekcia nejaka.
Davaju sa na to lieky na psychiatrii napriklad.
pokial mas doverneho cloveka, mohla by zabrat vzajomna masaz - bolo potvrdene, ze znizuje stres. tiez skus magnezium a b6. pripadne GABA, alebo tryptofan. precisti si pecen pestrec mariansky+ citronova voda.