Vikariózne učenie

Omen

@ Miki,
ak by som čítala tvoj príspevok, tak by som hľadala Banduru a bola v obraze.
V tvojom príspevku sa vyskytuje "zástupné učenie", čo je správny preklad, ale je to doslovný kalk. Vhodnejší výraz je "náhradné" učenie a najadekvátnejšie toto učenie vystihuje výraz "sprostredkované" učenie.

@ Fmfiain, že "pozdravujem" autora tých skrípt. Škoda ďalších slov. Platí, čo som napísala už predtým!

fmfiain1234

Dobrý deň miki25,
máš čistú pravdu. Odpozeráme konanie druhých ľudí a učíme sa z ich následkov.

Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď a ochotu.

Omen

Miki,
to som viackrát v priebehu dňa spravila, dokonca aj dnes a vyskočilo mi jedno veľké NIČ, NULA, ZERO!

Mne to slovo skoro oči vyklalo, lebo je utvorené od slova vikár, čo je cirkevný výraz. Tak som to zobrala cez rôzne slovníky, aj SAV a NEobjavila som žiadne prídavné meno v tvare "vikariózny".
Vďaka! : )

miki25

Omen vyskytuje sa tento pojem v psychológii a pedagogike. Stačí dať do google a vyskočí ti výsledkov na 2-3 strany...

Omen

"Vikariózne" učenie??? : o) To si odkiaľ zobral takýto výraz???

VIKÁR je slovo z latinčiny a označuje kňaza zastupujúceho biskupa. Z tohto sú odvodené slová:
VIKARIÁT/ VIKÁRSTVO - úrad, hodnosť vikára, oblasť spravovaná vikárom a adjektíva VIKÁRSKY a VIKARIÁTNY, ale slovo "vikariózny" slovenčina NEPOZNÁ!!!

miki25

Ujo google:
Bandura tvrdí, že učiť sa dokážeme nielen z priamej skúsenosti, ale aj pozorovaním správania iných ľudí a dôsledkov, ktoré toto správanie má. Takýmto spôsobom si osoba osvojuje pravidlá spoločnosti a reguluje vlastné vzory správania bez pokusov a omylov. Týmto spôsobom sa podstatne skracuje proces učenia a osvojovania si nových vzorov správania. Príkladom zástupného učenia môžu byť v súčasnosti médiá; autoregulácie, ktorá jedincovi umožňuje prijímať vnútorné štandardy, hodnotiť ich aj seba samého a potom následne regulovať svoje správanie; autoreflexie, ktorej základ je v hodnotení a zmene vlastného správania. K tejto vlastnosti zaraďujeme tiež posudzovanie vlastných schopností a schopnosť vyrovnávať sa s tým, čo sa deje v našom živote. Neskôr k týmto základným schopnostiam Bandura pridal ešte schopnosť symbolickej komunikácie (Bandura, 1986).

bozinka55

a naozaj to funguje ? hovori saa sa ze dieta sa uci od rodicov ale mam pocit ze niektori rodicia sa skor ucia od svojich deti. minule som videla video kde otec hovori chlapcovi ze predal svoje BMW a kupi fiata a tem maly dobre ze nedostal zachvat zurivosti zato ze ma ist do skoly na fiate a nie na bmw, ten chlapec mal mozno 10 rokov, to naozaj ucia rodicia deti tak materializmu?