5. fáza očkovania COVID

Príspevok v téme: 5. fáza očkovania COVID
arianka

Ahojte,
chcela by som má opýtať či niekto máte informácie o tom, aké psychické choroby spadajú pod skupinu osôb uvedených pod č. 15 v 5. fáze očkovania proti Covid ako sú uvedené na www.korona.gov.sk:
15. osoby so závažnými psychiatrickými chorobami (vysoké riziko prenosu infekcie na ostatných).
Ja trpím anorexiou (už 25 rokov), som na invalidnom dôchodku a som ZŤP. Liečim sa ambulantne u psychiatra, ale bola som už opakovane aj hospitalizovaná.
Neviete ako sa bude treba preukazovať (resp. už sa aj preukazuje, lebo niekde už očkujú aj ľudí zo 4. a 5. skupiny ako náhradnikov) skutočnosť, že niekto patrí do vyššie uvedenej skupiny a má nárok na zaočkovanie v 5.fáze? Bude stačiť lekárska správa od psychiatra kde potvrdí diagnózu a odporučí očkovanie v 5.fáze? Plus zároveň mám aj celiakiu, to sa v 5.fáze nezohľadňuje?
Vopred ďakujem za vaše odpovede, skúsenosti či názory, lebo nie je ľahké dopátrať sa k týmto informáciám.

arianka

Almarinos, otec mal a aj stále má na mňa veľký vplyv a aj na moju chorobu. Ale už ho za to neviním ako kedysi, vyrovnala som sa s tým, že robí čo považuje za najlepšie.

Almarinos

ok. tak ti drzim palce. ja osobne si neviem predstavit, ze by som mal takyto stav.
ale z toho co opisujes to vidim tak, ze ten otec mal na teba asi vplyv.

arianka

Almarinos, v pohode sa pýtaj nemám s tým problém. Mne rodičia nikdy nepovedali že zle vyzerám, vždy som mala dokonalú postavu, vysoká, štíhla. Ale ani ma za nič nikdy nepochválili, všetko brali ako samozrejmosť, že sa excelentne učím, pritom zvládam krúžky, brigády a všeličo iné. Proste som perfekcionistka. A mám na to aj genetické predispozície, mama sa liečila tiež na psychiatrii a otec je fanatik do zdravej výživy a všetkého okolo toho a mamu psychicky terorizoval aby varila len zdravé jedlá a nám zakazoval sladkosti, vyprážané a podobne. Raz sa vyjadril, že len zviera sa nedokáže ovládať v jedení. Takže je to taká súhra sociálnych, biologických a psychologických faktorov. Hlavne je to zložitá psychická choroba, ktorá sa podľa WHO zaraďuje medzi závislosti. Nie som hrdá že ňou trpím, liečim sa celý život, mam dobre obdobia aj horšie, aj tie veľmi zlé ale stále sa mi nedarí dostať sa z toho úplne...

arianka

miki25, ďakujem za odpoveď. Myslím, že máš pravdu, pôjde pravdepodobne o také psychiatrické ochorenia osôb, ktoré si neuvedomujú a nevedia reálne posúdiť dôsledky svojho konania. Teraz je to po zaradení učiteľov vlastne až 6. fáza. Ale v 8. fáze je uvedená aj skupina: osoby so stredne závažnou duševnou chorobou (vyššie riziko prenosu infekcie na ostatných), ale ani tam nebudem spadať, ty možno áno. Tých nechcem nejako dehonestovať tvoj zdravotný stav?

Almarinos

arianka - nedá mi to, aby som sa ta na nieco opytal. Co sa tyka anorexie, tak som kdesi cital, ze mladi ludia hlavne teda zeny mozu trpiet takym niecim ako je anorexia z toho dovodu, ze boli uz ako male deti posudzovane rodicmi, ze nevyzerali tak ako by (ti rodicia) chceli.
Mna len zaujima, ci tato studia u teba platí, cize ci ti rodicia v mladosti hovorievali, ze nevyzeras dobre. Snad sa ta to nedotklo.

Ohladom tvojej otazky nepoznam odpoved.

miki25

Spýtať sa ich môžeš, ale skôr nie ako áno. Očkovať budú pravdepodobne len veľmi ťažké psychiatrické diagnózy, ktoré nevedia, kde je sever. Ty rizikom nie si, keďže svoje konanie si uvedomuješ. Tam budú očkovať skôr moju diagnózu napr. schizofréniu aj to len najhorších pacientov. Tiež neviem či mám nárok, lebo nie som tak úplne až chronický pacient. Tak ja sa neponáhľam do toho. Výhody za zaočkovanie nie sú ešte žiadne... Keby otvorili stacionár tak by som sa zaočkovať dal bez váhania, ale takto...

arianka

Omen, keby si si v živote prešiel tým čím ja s touto chorobou, pochopil by si ze to nie je len nejaká krátkodobá posadnutosť štíhlosťou, ale dlhodobá psychiatrická závažná choroba, aj keď možno nie pre účely očkovania proti Covid.

Omen

Anorexia nie je "závažné" psychiatrické ochorenie a celiakia sa tam nenachádza. Takže nie, 5. fáza očkovania sa na teba nevzťahuje!