Multifokálne okuliare - skúsenosti

Príspevok v téme: Multifokálne okuliare - skúsenosti
Janillka

Ahojte, prosím o radu. Dala som si na odporúčanie lekára urobiť prvé okuliare. Multifokálne, pracovné - na čítanie, počítač až cca do 4 metrov. Na blízko +1,75, na diaľku bez dioptrií. Astigmatizmus v osi 90, hodnota 0,75.

Po prebratí okuliarov si nie som istá, či sú ok, nakoľko som nikdy okuliare nenosila. Ale mám pochybnosti.

Po nasadení okuliarov vidím čitať ostro len text, na ktorý sa pozerám priamo kolmo. Už 5cm do strany je to neostré. Čo znamená, že na obyčajnej A4 nevidím celý riadok ostrý, musím hýbať nielen očami, ale aj hlavou ak chcem prečítať celý riadok. Také malé rozpätie do strany som nečakala.
Ďalšou vadou, ktorú intenzívne vnímam je deformácia obrazu pri pohybe hlavou do strany. Keď sa pozerám na vertikálnu čiaru kolmo (stojím pred ňou), tak je vertikálna. Ak pootočím hlavu do strany, vertikálna čiara sa nahne tiež do strany a už nie je kolmá, ale šikmá. Pri akomkoľvek sebemenšom pohybe hlavy do strany sa tak celý obraz intenzívne deformuje, akoby človek pozeral cez rybie oko.

Napr. na monitore sa snažím čítať text. Keďže vidím ostro len časť riadku, musím vždy hlavou hybať do strany. Ale to spôsobuje, že celý monitor sa deformuje do kosoštvorcov a neustále hýbanie hlavou zľava do prava a späť je veľmí frustrujúce, s odľahčením aj po opici je obraz stabilnejší.

Taktiež by som mala vidieť ostro až do 4 metrov, ale horko ťažko vidím ostro na 3 metre, aj to úplným vrchom okuliarov, ked hlavou defacto neprirodzene pozerám do zeme.

V optike mi hovoria, že je to v poriadku a tak to má byť.
Nezdá sa mi to, pre mňa to vyzerá byť dosť nepoužiteľné.

Máte niekto prosím skúsenosti, stretli ste sa s týmto?

Ďakujem.

ovomaltine

Kolko si platila za tie okuliare, len tak pre doplnenie, myslim, ze to bude palka.
Okuliare sa daju aj reklamovat, nie je v poriadku, ako zle cez ne vidis. Ked chces, opytaj sa este v inej optike, jasne, ze ta tvoja ti bude hovorit, ze si mas zvyknut.

philips

Ja keď som začal nosiť okuliare (nie multifokálne, obyčajné do diaľky), tak s tou deformáciou obrazu pri pohybe som mal tiež problém prvé dni, postupne som si zvykol a už ten pocit nemám vôbec.