Nezamestnaný človek

Príspevok v téme: Nezamestnaný človek
Varus

Ahojte. Chcem sa opýtať na jednu vec. Ak je človek nezamestnaný a chodí na úrad práce, tak podľa zákona môže pracovať aj na dohodu, ale môže odpracovať len určitý počet dní do roka a môže zarobiť peniaze len do určitej výšky.

Čo ak teda človek nepracuje a popritom si dajme tomu zarába z domu peniaze tak, že ľuďom alebo menším firmám vytvára na zakázku napríklad logá, vizitky, plagáty, bannery. Alebo druhá možnosť, že má napríklad rozbehnutý YouTube kanál, kde mesačne zarobí dajme tomu aj 200€ - 400€ alebo viacej.

Myslíte, že by toto mal človek nahlásiť na úrade práce ? Alebo sa to úradu vôbec netýka, pokiaľ človek nemá doma pracovnú zmluvu s pečiatkou zamestnávateľa a mojim podpisom ?

ahjajjaj

keď to robíš načierno a len pomimo, tak sa tým nikde nechváľ, a nikde nič nenahlasuj. Z evidencie by Ťa vyškrtli ako súkromného podnikateľa. Keby si mal zamestnanie a zamestnávateľ by platil za Teba odvody, tak sa oplatí vybaviť si živnosť a pri zisku do 5 tisíc eúr ročne nemusíš platiť za to dane.

lubicka0

ak to mas ale na dohodu, tak to treba jednoznacne povedat na urade prace. ak to mas iba cierny zarobok, tak o tom nemusia vediet.