Dobrý deň neviem či je tu lekár alebo aspoň niekto kto sa trošku vyzná ale veľmi by ma zaujímalo na čo sa berie depotná injekcia respektíve injekcia s predlžovaním účinkom ? Je možné že ju lekár predpíše na depresie ? Alebo sa tento druh liečiva na psychiatrií používa len u pacientov ktorí trpia schyzofrénoiu ?
Depotná injekcia
Aj Rispen - risperidon je antipsychotikum, nie antidepresívum iné lieky ste neužíval? Ono viete veľmi záleží aj od preskribčných zvyklostí lekára (aké lieky predpisuje).
ja z tych odpovedi som teda moc neporozumela
veľmi pekne vám ďakujem za ujasnenie ... :) tiež som mal kedysi na depresiu RISPEN
Medzi primárne indikácie (použitie) antipsychotík patria poruchy správania ako sú bludy, halucinácie, schizofrénia, agresívne správanie. Môžu sa ďalej požívať v zmysle ukľudnujúcom a upokojúcom, na zvládanie mánie, ďalej sa s ich použitím stretávame aj pri tvz. žalúdočnej nervozite, niektoré vďaka širokému účinku v tele (aj viacej neziadúcich účinkov) sú používané ako lieky na alergie, zvracanie, na zaspávanie. Antipsychotiká sa používajú aj v terapii depresie, ale až vtedy keď sa vyskúšalo viacero antidepresív, ich kombinácií, bez významného zlepšenia zdravotného stavu, toto sa nazýva augmentácia liečby. Nepoznám závažnosť zdravotného stavu pacientky, liekovú anamnézu a celkový zdravotný stav. Z praxe Vám viem povedať že častejšie sa dopĺňa liečba psychóz antidepresívami, ako depresií antipsychotikami (váš prípad).
Zaujíma ma to preto lebo priateľka chodí na depot a stále mi tvrdí že to má preto lebo ma depresie ... lenže ja tomu neverím lebo som aj ja bral anti depresíva a povedali mi že sa to nedá na to aplikovať injekcia.tiež bola liečená na psychiatrií v sučanoch a nechceli mi k jej zdravotnému stavu povedať nič lebo si to ona neželala preto ma zaujímalo či sa depot berie len na schizofréniu alebo aj na iné psychické ochorenia ? ...
Dobrý deň,
antidepresíva sa vo forme depotnej injekcie nepripravujú, v nedávnej dobe bol na SVK registrovaný prípravok s obsahom esketaminu vo forme nosového spreja (a nie je to liek prvej voľby). Ten sa aplikuje z počiatku 1-2 krát týždenne, následne sa frekvencia aplikácie predĺži. Inak sa antidepresíva dávkujú denne. Anipsychotiká (aj na liečbu schizofrénie) a pripravujú aj v depotnej forme. Hlavný dôvod je častá nespolupráca pacienta, nízky intelekt, pocit že liečbu nepotrebuje. Tie depoty sa aplikujú v mesačných (najčastejšie) ale sú aj trojmesačné. Príklady liečiv sú napr. aripiprazol, olanzapín, haloperidol, paliperidon, zuklopentixol... Pred aplikaciou depotnej formy sa väčšinou užíva liek (či uz ten istý čo je v depote alebo iný) v perorálnej forme. A samozrejme sa kladie doraz aj na možné neziaduce účinky, keďže depotnu formu liečiva z tela tak ľahko nedostanete (kontrola EKG, krvný obraz, pečeňové testy, prítomnosť extrapyramidálnych symptómov).