Depotná injekcia

Príspevok v téme: Depotná injekcia
KUBES

Dobrý deň neviem či je tu lekár alebo aspoň niekto kto sa trošku vyzná ale veľmi by ma zaujímalo na čo sa berie depotná injekcia respektíve injekcia s predlžovaním účinkom ? Je možné že ju lekár predpíše na depresie ? Alebo sa tento druh liečiva na psychiatrií používa len u pacientov ktorí trpia schyzofrénoiu ?

loretin

Aj Rispen - risperidon je antipsychotikum, nie antidepresívum iné lieky ste neužíval? Ono viete veľmi záleží aj od preskribčných zvyklostí lekára (aké lieky predpisuje).

loretin

Medzi primárne indikácie (použitie) antipsychotík patria poruchy správania ako sú bludy, halucinácie, schizofrénia, agresívne správanie. Môžu sa ďalej požívať v zmysle ukľudnujúcom a upokojúcom, na zvládanie mánie, ďalej sa s ich použitím stretávame aj pri tvz. žalúdočnej nervozite, niektoré vďaka širokému účinku v tele (aj viacej neziadúcich účinkov) sú používané ako lieky na alergie, zvracanie, na zaspávanie. Antipsychotiká sa používajú aj v terapii depresie, ale až vtedy keď sa vyskúšalo viacero antidepresív, ich kombinácií, bez významného zlepšenia zdravotného stavu, toto sa nazýva augmentácia liečby. Nepoznám závažnosť zdravotného stavu pacientky, liekovú anamnézu a celkový zdravotný stav. Z praxe Vám viem povedať že častejšie sa dopĺňa liečba psychóz antidepresívami, ako depresií antipsychotikami (váš prípad).

KUBES

Zaujíma ma to preto lebo priateľka chodí na depot a stále mi tvrdí že to má preto lebo ma depresie ... lenže ja tomu neverím lebo som aj ja bral anti depresíva a povedali mi že sa to nedá na to aplikovať injekcia.tiež bola liečená na psychiatrií v sučanoch a nechceli mi k jej zdravotnému stavu povedať nič lebo si to ona neželala preto ma zaujímalo či sa depot berie len na schizofréniu alebo aj na iné psychické ochorenia ? ...

loretin

Dobrý deň,
antidepresíva sa vo forme depotnej injekcie nepripravujú, v nedávnej dobe bol na SVK registrovaný prípravok s obsahom esketaminu vo forme nosového spreja (a nie je to liek prvej voľby). Ten sa aplikuje z počiatku 1-2 krát týždenne, následne sa frekvencia aplikácie predĺži. Inak sa antidepresíva dávkujú denne. Anipsychotiká (aj na liečbu schizofrénie) a pripravujú aj v depotnej forme. Hlavný dôvod je častá nespolupráca pacienta, nízky intelekt, pocit že liečbu nepotrebuje. Tie depoty sa aplikujú v mesačných (najčastejšie) ale sú aj trojmesačné. Príklady liečiv sú napr. aripiprazol, olanzapín, haloperidol, paliperidon, zuklopentixol... Pred aplikaciou depotnej formy sa väčšinou užíva liek (či uz ten istý čo je v depote alebo iný) v perorálnej forme. A samozrejme sa kladie doraz aj na možné neziaduce účinky, keďže depotnu formu liečiva z tela tak ľahko nedostanete (kontrola EKG, krvný obraz, pečeňové testy, prítomnosť extrapyramidálnych symptómov).